Saturday, 16 December 2017

Rozana Cinta '87 (1987)

Filem yang dah genap 30 tahun pada febuari lalu..


Sejujurnya ketika filem ini di tayangkan pada tahun 1987 dulu memang aku tak pernah berkesempatan nak tengok pun,maklum la masa tu masih kanak-kanak riang lagi..haha..tapi filem ini ramai peminat filem dan mat-mat rock era 80an telah melabelkan filem ini sebagai 'cult classic'.bertemakan 'muzikal romantis' ala filem 'Footloose' tetapi muziknya lebih ke arah rock lah.filem Rozana Cinta '87 ini di arahkan oleh pengarah yang pernah mengarah filem yang di terbitkan pada tahun sebelumnya iaitu 'Kembara Seniman Jalanan' siapa lagi kalau bukan Nasir Jani.


Walaupun jalan ceritanya agak simple dan plot yang agak berterabur (aku tak pasti mungkin cara pengarahannya begitu atau di potong oleh FINAS,sebab Nasir Jani sendiri pernah meluahkan perasaan tidak puas hati beliau untuk filem Kembara Seniman Jalanan yang banyak di potong)tetapi mesej yang cuba di sampaikan memang berjaya.tentang gejala sosial(Erma Fatima jadi gadis lesbian yang syok kat Rozana)etika kerja (part Din lakonan Helmi Hussaini sound penjawat awam tu) dan juga susah payah golongan marhaen yang berjuang untuk meneruskan hidup di Kuala Lumpur.filem ini di lakonkan oleh Bibiana Layola sebagai Rozana (aku suka tengok dia blushing dan ketawa hingga nampak gigi taring dia tu,cute..heheh)Helmi Hussaini(adik penyanyi Jamal Abdillah) sebagai Din yang jadi boyfriend Rozana,Erma Fatima sebagai Nomi,Kamarol Yusof sebagai Sanusi dan Siso Kopratasa sebagai Mat Indera.ada juga penampilan istimewa dari Amy Search,kumpulan Lefthanded dan Pyanhabib.

Antara momen yang menarik dalam filem ini :
-Din dan rakan serumah mereka melepak dalam rumah bujang yang hanya ada tv kecik sambil tengok video klip Search yang tengah nyanyi lagu Rozana.

-Din tengah dengar radio,tiba-tiba keluar lagu Rozana dan dia cepat-cepat ambik kaset dan terus 'record' lagu Rozana tu sampai terakam sekali lagu iklan 'Bersih,Cekap dan Amanah'.

-Part Lefthanded perform dalam kelab malam main lagu 'Keadilan' tu memang gaya Iron Maiden betul.

-Ada juga lagu Rozana yang di nyanyikan oleh M.Nasir.versi M.Nasir pun best jugak

-Baru aku tau lagu 'Cinta Berbagai Keanehan' nyanyian kumpulan Misteri (seperti yang pernah aku tulis Kat Sini) merupakan soundtrack dalam filem ini dan ada dua versi,nyanyian secara berduet antara Helmi Hussaini dan Bibiana,dan juga versi solo.

Pada aku yang membesar pada era 80an pada zaman glam rock,kasut Aliph dan Iron Maiden aku takda masalah nak layan filem ini antara filem muzikal yang boleh di katakan menarik juga arahan Nasir Jani.boleh layan full movie dia kat Youtube.itu pun kalau ada antara kau orang yang suka filem era 80an.

Lagi cerita pasal filem ini boleh baca dari Nasir Jani sendiri Di Sini

Monday, 11 December 2017

Iron Maiden - The Book Of Souls Live Chapter ( 2017)

Semua orang review pasal album band rock dari 'USA' tu kan.so aku review album ni je lah yang tak berapa trending.


Iron Maiden kembali dengan album live terbaru mereka yang di rakam ketika tour keliling dunia mereka berlangsung sejak dari tahun 2016 sehinggalah ke pertengahan tahun ini.satu yang aku suka pasal Iron Maiden ni bila mereka keluar album baru dan buat tour,mesti ada keluar live album dengan packaging yang menarik dari artwork,inlay sehinggalah ke lagu-lagunya tetap tak mengecewakan.kiranya semua peminat tak kira golongan berada atau marhaen macam aku ni dapat la memiliki album ni.tak macam ada sesetengah band hanya jual lagu live mereka melalui online yang kadang kala harganya agak mahal.walaupun album ni aku rasa kurang publisiti tapi peminat IM tetap beli macam aku ni..heheh.kadang-kadang ada jugak kawan-kawan aku tanya "kenapa kau beli album ni sedangkan aku dengar lagunya semua sama je?" aku cuma jawab "kau tak pernah dengar album IM yang dulu-dulu,kalau dah dengar baru tahu betapa masyuknya Iron Maiden ni"..heheh









Ok lah,oleh sebab sekarang ni aku dah jarang-jarang update blog kali ni aku taip panjang sikit la ya.cd 'Live Chapter' aku punya ni versi 'deluxe edition' memang menarik la packaging ni.sama macam album mereka yang sebelum ni iaitu 'The Book Of Souls'.kesemuanya ada 15 track lagu yang di rakamkan live di serata dunia.

CD1
If Eternity Should Fail
Lagu track pertama ni memang aku suka.baik versi album atau pun live.tapi versi live ni agak laju sikit temponya tapi ok lah best.memang track kegemaran aku

Speed Of Light
Ini pun best.cuma aku kesian dengar vokal Bruce.macam kena paksa bila nada tinggi tu.aku rasa dia pun tak selesa kot nyanyi macam tu,tapi pasal ni lagu barukan peminat nak dengar kena la nyanyi..hehe





Wrathchild
Agak lama Maiden tak bawak lagu ni live kalau tak silap aku.track yang ni pun aku suka.bunyi drum Nicko sedap dalam lagu ni

Children Of The Damned
Intro akustik gitar dia memang clear habis.sedap dengar.riff dia pun kedengaran heavy sikit dari versi album.puas hati,power,thumbs up!

Death Or Glory
Baik versi album atau live.memang aku suka. solo H dalam ni memang best.lagu pasal perang dunia pertamakan,pasal Red Baron tu





The Red And The Black
Lagu epic kedua yang panjang dari album 'The Book Of Souls'.aku setuju dengan Deaf.part instrumental dia memang layan lagi la yang ni di rakam live memang masyuk abis la lagu ni.5 bintang untuk lagu ni.selain dari lagu 'If Eternity Should Fail',lagu ni memang aku teringin nak dengar live.

TheTrooper
Macam aku cakap sebelum ni,memang aku dah bosan dengar lagu 'The Trooper' ni.aku skip terus.dah macam lagu 'hisapbella' dah lagu ni mesti ada setiap kali live.

Powerslave
Ok yang ni aku tak skip.lagu ni memang best.memang kena la tema dia Mayan jumpa Firaun..haha..Firaun taknak mati tapi kaum Mayan atau Necropolis dah cakap tak semua yang hidup kekal abadi..hehe




Ok kita pergi CD yang lagi satu.

CD2

The Great Unknown
Macam aku cakap sebelum ni,lagu ni best tapi vokal Bruce macam di paksa terseksa.yelah mungkin faktor umurkan.Bruce pun umur dah berapa,lagi pun baru baik dari kanser.walaupun vokal dia macam tu tak mencacatkan seluruh lagu kira band members dapat cover la dengan muzik yang power.

The Book Of Souls
Lagu pasal sejarah kaum Mayan.lagu dan lirik dia best la.macam baca buku ceritakan.bunyi akustik yang clear dan solo yang best.kalau The Book Of Souls ni di jadikan concept album macam Operation Mindcrime mesti best.

Fear Of The Dark
Macam lagu hisapbella,lagu ni pun tetap ada kat setiap album live Maiden.yang versi ni aku tak berapa suka,aku suka versi Rock In Rio tu..yang tu terbaik

Iron Maiden
Bila dengar lagu ni aku teringat kat Paul Di'Anno.heheh..

The Number Of The Beast
Ok terus terang yang ni pun aku dah bosan dengar.hisapbella of the beast.aku skip..haha

Blood Brothers
Aku suka Bruce cakap masa sebelum start lagu ni.kira dia beri kata-kata nasihat la.lagu semangat setiakawan tak kira umur atau bangsa.lagu ni memang tak jemu dengar.suara penonton pun kuat bila part chorus tu.



Wasted Years
Pada aku lagu ni kira macam 'soundtrack of my life'.setiap tahun kita ada kalanya kita terlupa selalu sangat mengejar duniawi.dalam masa setahun tu pun kita tak sentiasa sihat.kadang kita ada sakit jugak kan.lagu yang menarik dan best.

Overall.album live ni tak mengecewakan.kalau dah minat memang best la kan.cuma yang tak bestnya takda keluar versi dvd macam rilisan live IM yang sebelum ni.macam tak complete pulak kali ni.tapi takpalah dah ada cd ni pun kira ok lah.kalau rajin nanti aku tunjuk yang versi piring hitamnya pulak.Up The Irons.

Tuesday, 28 November 2017

Idea




In philosophy, ideas are usually construed as mental representational images of some object. Ideas can also be abstract concepts that do not present as mental images. Many philosophers have considered ideas to be a fundamental ontological category of being. The capacity to create and understand the meaning of ideas is considered to be an essential and defining feature of human beings. In a popular sense, an idea arises in a reflexive, spontaneous manner, even without thinking or serious reflection, for example, when we talk about the idea of a person or a place. A new or original idea can often lead to innovation.


The word idea comes from Greek ἰδέα idea "form, pattern," from the root of ἰδεῖν idein, "to see.
-Wiki


p/s : ada jugak la entri kan walau takda idea dan sibuk mengejar dunia..heheh..

Wednesday, 15 November 2017

Metallica - Reload LP (1997)

Yang bakal menyambut ulang tahun ke 20 pada 18 november ini..


Selepas album "Load",Metallica terus menampilkan imej macho mereka dalam album "Reload" pula.sebenarnya lagu-lagu dalam album ini pun ada yang di rakam ketika album "Load" yang pada mulanya Metallica ingin mengeluarkan album berkembar tapi tak jadi.antara sebab aku 'dingin' dengan Metallica dulu sebab kerana dua album ni lah (tak suka pun beli jugak vinyl dia..heheh)tapi pada aku "Reload" agak heavy soundnya kerana Kirk Hammett kembali menggunakan efek Wah berbanding album Load yang tak di guna langsung.








Mendengarkan kembali album ini (dengar sambil tulis entry ni)setelah sekian lama,pada aku lagu yang betul2 heavy ialah 'Fixxxer'.Kirk dan James bereksperimen dengan bunyi gitar dia yang agak menarik (yang sebenarnya aku tak suka bila pertama kali dengar pada tahun 97 dulu)durasi lagu sepanjang 8 minit mencantikkan lagi lagu ini.Jason Newsted juga di beri kebebasan untuk bermain bass dengan cara beliau,sebab sebelum ni dia kena ikut cakap James dengan Lars.ni yang aku baca dalam majalah Kerrang! la dulu.

Secara ringkasnya boleh la aku rumuskan lagu-lagu dalam album ini :
1.Boleh tahan
'Better Than You','The Unforgiven 2','The Memory Remains'.(lagu ni memang ramai yang suka termasuk yang tak minat Metallica pun suka,cuma aku suka kerja gitarnya yang berbunyi ala Black Sabbath)

2.lagu yang 'so-so' je lah :
'Fuel','Devil's Dance','Prince Charming'.





3.Yang tak best langsung :
'Low Man's Lyric','Carpe Diem Baby','Where The Wild Things Are','Bad Seed'.

4.Paling best :
'Fixxer'

Ok yang tu semua dari pendapat peribadi aku lah.mungkin ada yang kau orang suka,tapi bukan aku sorang ramai peminat fanatik Metallica juga memang kecewa dengan album ni.selepas 20 tahun aku dengar balik lagu-lagu ni semua persepsi aku masih lagi sama..heheh.

Lagi pasal Metallica boleh tengok kat blog Deaf Angel Di Sini



Wednesday, 1 November 2017

Tuesday, 17 October 2017

Allied (2016)



Banyak filem yang aku terlepas pandang dan salah satunya ialah filem ini.

Filem yang bergenrekan perang/thriller/romantik ini agak menarik juga untuk di tonton.kali terakhir aku menonton filem lakonan Brad Pitt ialah filem perang 'Fury'.pada mulanya aku fikirkan filem Allied ini merupakan 'heavy drama' yang kadang-kadang aku susah sikit nak hadam salah satu sebabnya bila layan filem yang bergenrekan drama berat ni aku selalu tertidur..heheh.tapi bila layan filem ni pada awal penceritaan dia pun dah rasa best.

Allied mengisahkan tentang seorang tentera perisik Canada bernama Max Vatan lakonan Brad Pitt yang di beri tugas risikan aktiviti tentera German di Casablanca.dia di bantu oleh seorang wanita bernama Marianne (lakonan Marion Cotillard) juga tentera pemberontak dari Perancis.ketika menjalankan misi tersebut,mereka berdua ni dah jatuh cinta.setelah misi berjaya mereka berpindah ke London dan berkahwin.tapi saat bahagia diorang tu tak kekal lama.Marianne di syaki menjadi perisik untuk tentera German.dan Max Vatan ni cuba sedaya upaya untuk menyakinkan pegawai atasan dia yang Marianne ni bukannya perisik.akibat di tekan oleh pegawai atasannya,Max akhirnya menjalankan siasatan terhadap isterinya.

Apa jadi selepas tu?kena la tengok sendiri..heheh..kalau minat cerita genre perang thriller,aku suggest tengoklah movie ni.lakonan Brad Pitt walaupun di kritik kerana cara lakonannya sama seperti filem2 perang yang beliau lakon kan sebelum ini,pada aku ok je.tak mencacatkan jalan cerita pun.lagi pun watak Max Vatan tu memang kena la dengan dia.filem ni tak membosankan jalan cerita pun takda la slow sangat.

*4/5

Thursday, 12 October 2017

Lovehunters - Sehari Dalam Hidup ( 1987 )

Juga antara album yang dah berusia 30 tahun pada tahun ini..




Sejujurnya aku memang tak tahu sangat pasal band ni.cuma apa yang aku tau Lovehunters antara 3 piece band yang terbaik dari Singapura.mereka ialah Yazid,pemain bass dan penyanyi juga merupakan tonggak utama Lovehunters bersama-sama dengan Moliano (gitar) dan Saharrudin (drum).dan ini merupakan album pertama mereka kalau tak silap.(betulkan kalau aku silap)

Walau aku taktau dan tak pernah dengar lagu dalam album ini kecuali lagu 'Ku Ukir Namamu' (sampai sekarang lagu ni setiap hari keluar radio kat Best.fm) tetapi lagu2 lain dalam album ini boleh tahan sedap juga.bila dengar semua lagu bermula dari track pertama hingga terakhir apa yang aku boleh cakap muzik Lovehunters ni banyak di pengaruhi rock 70an dan 80an.kerana album ini di rakamkan di Lion Studio Singapura (studio legend ni,macam Morrisound Studio kat Floria tu antara studio impian mat-mat rock nak rakam album)dengan sound rock 80an telinga aku memang takda masalah nak terima muzik mereka sebab aku membesar pada era itu.






Antara lagu rancak dalam album ini yang aku suka ialah 'Sengketa Dunia' bila dengar riff intro dia aku terus teringat kat Judas Priest.sound dia macam Judas Priest.part jeritan Yazid dalam lagu ni memang power.lagu hard rock 'Balada Orang Bersalah' pun boleh tahan menarik. part akustik dan gitar solo harmoni tu sedap dengar.
Lagu-lagu yang lain seperti lagu 'Mimpi Di Siang Hari' yang berentak mid tempo dengan solo yang simple pun boleh tahan.sama juga dengan lagu 'Derita Ku Tanggung Sendiri' vokal Yazid memang agak unik,lagu slow dan heavy pun kena dengan suara dia.dan akhir sekali dan tentunya lagu 'Ku Ukir Namamu' lagu ni bukanlah jiwang leleh macam lagu sekarang,di sebabkan sound era 80an menjadikan lagu ni agak unik sedikit memang berbunyi rock 70an dengan solo yang mendayu syahdu tu mencantikkan lagi lagu ni (sanggup berenang kat lautan api?..heheh)




Ok,kesimpulannya album ni best,kalau jumpa kau orang beli lah.tak rugi.Lovehunters pun dah boleh di katakan legend juga dalam arena rock Malaysia dan Singapura.

Thursday, 28 September 2017

Throwback Thursday

Antara lagu yang bukan rock aku pernah terjebak dengar suatu ketika dahulu..heheh

1.Snap - The power



2.Soul II Soul - Back To Life




3.Milli Vanilli - Girl You Know Its True




4.Suzanne Vega - Tom's Diner





Dan akhir sekali.. Gloria Estefan & Miami Sound Machine - Conga





Ada banyak lagi sebenarnya tapi ni je la yg melekat kat kepala bila dengar balik..heheh..

p/s : idea takda nak buat entri baru

Monday, 25 September 2017

Iron Maiden - The Complete Album Collection 1990 - 2015

Yang tengah hangat dalam sebulan dua ni





Kebanyakan piring hitam Iron Maiden pada era 90an hingga ke tahun 2015 aku cuma ada piring hitam 'Flight 666','The Final Frontier','En Vivo!','Maiden England' dan juga album yang di terbitkan pada tahun 2015 iaitu 'The Book Of Souls'.Oleh kerana Iron Maiden meriliskan kembali kesemua katalog album mereka bermula pada tahun 90an bersama dengan kotak istimewa yang boleh memuatkan kesemua 13 album studio dan live mereka,aku pun terjebak juga la nak kumpul (tak semua) album mereka.


yang takda lagi Virtual XI,Brave New World,Rock In Rio,Dance Of Death,Death On The Road dan A Matter Of Life And Death.



Baru sampai album 'The X Factor' je.takpa la perlahan-lahan kayuh.lagi pun dengan keadaan sekarang Ringgit Malaysia kejap turun kejap naik nilainya memang susah sikit la aku nak borong semua.heheh..apa yang ada layan je la dulu.





Dan lepas ni album live terbaru dari Iron Maiden 'The Book Of Souls:Live Chapter' pulak nak rilis pada bulan november nanti tabung baru nak penuh dah kena pecahkan balik..heheh..apa pun ni semua sebab hobi,kena la berkorban apa saja ye tak?heheh..bila dah cukup semua album baru la aku buka sealed kotak tu.Up The Irons.

Tuesday, 12 September 2017

Rampage - Rempuh (2017)

Lagi yang terbaru dari kumpulan yang boleh di katakan otai juga..



Album mini ini menurut kata Yazit Ahmad (ketua Rampage dan juga tulang belakang band ini) memang telah lama di rakamkan sejak dari tahun 2000 lagi.tapi untuk album mini ini hanya 5 lagu sahaja yang ada,sementara nak tunggu full album Rampage siap.walaupun dah terperap lama selama 17 tahun,stail muziknya masih relevan lagi untuk tahun 2017 ini.seperti kata Yazit konsep muzik Rampage agak berlainan sedikit dengan pelbagai rentak tapi keluar tepat pada waktunya.dan pada aku ini antara album rock terbaik untuk tahun 2017 dengan musim cd reissue yang dah mula reda,salah satu album rock yang menjadi penyelamat dalam industri muzik Malaysia yang dah tenat ni.



Ok.oleh kerana aku takda degree dalam sound engineer,aku cuba review dengan cara aku dan dari pendengaran halwa telinga aku sendiri.lagipun aku bukan wartawan muzik macam Metal Hammer atau pun Kerrang.tak di bayar pun..heheh..sebelum tu untuk yang tak tau Rampage ni di anggotai oleh Yazit (drum dan ketua kumpulan) Moq ( penyanyi,pernah menggantikan Amy dalam album Search Selepas Banjir) Zham (bass)dan dua gitaris undangan iaitu Rithan (dari band apa aku lupa) dan Jemboo (bekas gitaris Def Gab C)

Kita mulakan dengan track pertama


1.Torpedo
Untuk track pertama merupakan salam perkenalan dari Rampage dengan lagu heavy progresif ala Dream Theater dengan lirik sinis hasil tulisan Moq.track pertama ni aku suka sound bass drum dari Yazit.memang padu.sambil dengar lagu ni pun kaki aku pun sama menghentak ikut irama pedal drum Yazit tu.




2.Selimuti Hawa
Track ke 2 pulak lagu berentak mid tempo.bukanlah lagu cintan jiwang.lagu ni lebih mengisahkan dosa yang di buat oleh kaum hawa.dan stailnya sama macam aku cakap tadi,ala Dream Theater.

3.Hipokritik
Experimental.ada bunyian tabla pada awal lagu.ada elemen reggae sikit tapi menarik.liriknya seolah menyindir seseorang..dengan liriknya yang berbunyi 'lagak bergaya,nak jadi "big superstar" '..heheh..agak siapa yang di sindir tu eh.liriknya juga ada bercampur dengan bahasa inggeris.memang lain dari yang lain lagu ni.


nurkilan dari Yazit

4.Apa Mahu Mu
Slow rock pada awal lagu dan fast pada penghujung lagu.pada permulaan lagu ni mengingatkan aku pada lagu 'Kejoraku Bersatu' sebab vokal Moq ni kalau lagu slow suara dia ada iras Amy Search sikit.cuma takda tarik nada tinggi melangit.yang ini pun menarik.





5.Rempuh
Lagu yang menjadi tajuk album ini.dan track terakhir ini berentak Nu Metal ala Korn dan Linkin Park.tahun 2000 dulu memang tengah demam Nu Metalkan banyak band2 Nu Metal tengah hot masa tu.Moq ni pun kira versatile la jugak nyanyi lagu berentak Nu Metal pun boleh,slow pun boleh.


Overall pada aku album ni terbaik la.sebab belum ada mana2 band yang nak ketengahkan konsep atau stail muzik yang sebegini.tabik pada Yazit yang bertanggungjawab bersusah payah nak terbitkan album ini walaupun lewat 17 tahun dengan susunan muzik yang mantap dan bersama pemuzik boleh dikatakan kesemuanya orang lama dalam scene rock tempatan.album ni memang aku rekomen kau orang semua beli.ada dapat poster lagi.(sorry poster aku lupa nak snap..heheh)
Itu je lah review aku..kalau ada salah silap harap di maafkan.maklum la takda degree sound engineer.

Monday, 28 August 2017

Pakaian



Ini pakaian Malaysia,

Bukan.. di Riau pun macam ini,
Tak cuma di Riau Daratan dan Kepulauan, di Pesisir Timur Sumatera Utara pun sama, contohnya di MEDAN, Binjai, Deli Serdang, Serdang Bedagai, Tebing Tinggi, Batubara, Asahan, Tanjung Balai, Labuhan Batu & Langkat.

Hei, Bangka & Belitung pun...

Palembang pun...

Hei...Jambi tu melayu tuo, sebutkan la....

Wak Yong, di sebagian wilayah Kalimantan pun macam ni.

Jangan la kalian Lupakan Kami di Thailand Selatan, busana Kami pun macam ni lah.

Kami di Temasek / Singapura tak kalian sebut ?

Brunei pun sama
Aih, Lupe same Kami di Aceh Temiang ? Begian juge lah kami.

Melayu Banjar,Pontianak,sambas di Borneo pun sama

Jadi siapa punya ini ?
Kita punya la, Melayu Serumpun.

Maksudnya kita bersaudara

Aok lah, usah begaduh ya.


Oleh :Tengku Adri,
Riau

p/s : Selamat menyambut Hari Kemerdekaan.

Wednesday, 23 August 2017

May - Penaklukan (1997)

Yang dah genap 20 tahun pada 2017 ni..



Masa album ni keluar pada tahun 1997 dulu,aku memang tak ambik peduli langsung sebabnya kerana lagu 'Jemu'.pada ketika itu aku fikir kalau beli kaset dia takut terkena macam Metallica (album Load/Reload) dan kebanyakan kumpulan rock pada ketika itu baik dalam atau luar negara semuanya dah berubah,termasuklah Sepultura yang dah jadi Nu-Metal.tetapi bila album ni di pasarkan semula aku pun tanpa fikir panjang belilah juga.





Untuk album ini tiada lagi Yantzen yang jadi vokalis seperti dua album May yang sebelum ini.di gantikan dengan Oney bekas penyanyi kumpulan Lipan Bara.bila mendengar kembali album ini selepas 20 tahun,ternyata sangkaan aku meleset.kita tolak tepi lagu 'Jemu' tu,lagu2 lain dalam album ni sebenarnya best.lagu2 heavynya masih lagi beridentitikan May.dengan segala kerja rakaman semua di lakukan di Synchrosound Studio yang di katakan paling canggih pada ketika itu.



packagingnya sama seperti tahun 1997.tiada yang di ubah atau di tambah.cuma liriknya agak kabur







Antara lagu hard/heavy yang best dalam album ni ialah 'Nafsu Puaka','Membujur Lalu Melintang Patah'(bunyi gitar dia yang berat tu aku suka) 'Taklukan','Penunggang Qada & Qadar' (intro riff dia ala rock 80an aku suka)dan 'Roda Dunia' (ada tempias Iron Maiden sikit) dan satu lagu mid tempo yang tak meleweh macam 'Jemu' iaitu lagu 'Penanti' ok la boleh tahan sebab tak melewehkan.heheh..

Lagu2 heavy kebanyakkannya di cipta oleh anggota May sendiri memang kena la dengan vokal Oney yang boleh jerit nada tinggi tu.riff dan solo Abu (gitaris)pun menarik banyak berinspirasikan dari gitar hero 80an.kalau takda lagu Jemu pun album ni sebenarnya boleh naik,cuma yelah pasaran Malaysia dan pendengar yang suka sangat lagu jiwang leleh ni kan memang tak boleh buat apa la..tapi pada aku ini sebenarnya album rock yang paling best pada tahun 1997 walaupun pada masa tu scene rock kat Malaysia memang dah terkubur.untuk peminat May kena layan album ni.terbaik!

Saturday, 12 August 2017

Def Leppard - Hysteria (1987)

Yang dah genap 30 tahun pada 3 ogos tempohari..



Aku kenal Def Leppard ni pun memang melalui album Hysteria ni.itu pun kerana abang-abang aku selalu mainkan kaset apache album ni.Def Leppard juga antara band yang menakluk Amerika bersama-sama dengan Iron Maiden dan Judas Priest juga antara pelopor terawal 'New Wave Of British Heavy Metal' dan ada antara pengkritik muzik di Amerika mengatakan pada era tersebut merupakan 'British Invasion'.





Walaupun Def Leppard pernah meriliskan dua album sebelum ni,tapi album ini lah yang membuatkan mereka terkenal bukan sahaja di Amerika,malah di seluruh dunia.pasti rockers pada era 80an tahu akan lagu 'Love Bites' antara lagu ballad berhantu yang masih lagi di putarkan di radio sehingga sekarang.tak hairanlah kalau album ni berjaya terjual berjuta unit di seluruh dunia.dan mungkin juga kerana kerja gitar Steve Clark yang pelbagai sesuai dengan mood lagu.selain itu keunikkan untuk album ini ialah Rick Allen pertama kali bermain drum hanya menggunakan tangan kiri beliau akibat kemalangan jalan raya yang telah mencacatkan tangan kanannya.









Berbalik pada album Hysteria ini,selain lagu 'Love Bites' antara lagu lain yang best ialah 'Pour Some Sugar On Me' antara lagu yang selalu menjadi sountrack untuk filem-filem Hollywood yang bergenre muzikal,'Women','Animal','Love And Affection' dan juga lagu yang berentak agak pop walaupun tajuk albumnya dengar macam ganas iaitu 'Hysteria'..heheh..

Nak cerita pasal sejarah album ni memang panjang.oleh kerana telinga aku memang dah biasa dengan sound rock 80an album ni memang takda masalah pada aku.cuma kalau nak dengar rock yang bukan dari benua Amerika boleh la layan Hysteria ni.
untuk info lebih lanjut boleh tengok kat blog Berteromber Di Sini

Monday, 31 July 2017

Sleepless (2017)




Ada juga movie yang aku terlepas pandang pada 2017 ni.salah satunya ialah filem ini.filem yang di 'remake' semula dari filem Perancis yang pernah di terbitkan pada 2011 dahulu yang bertajuk 'Sleepless Night' (macam tajuk lagu King Diamond pulak..heheh).lagi pun dah lama tak tengok Jamie Foxx ni berlakon sebagai bintang utama.kali terakhir aku tengok dia berlakon dalam filem 'The Amazing Spiderman 2'.

Kalau filem yang bercorak 'crime thirller' ni memang aku suka tengok.filem ni mengisahkan tentang Vincent Downs,pegawai polis Las Vegas yang di tuduh korup kerana melakukan rompakan dadah ketika urusan penghantaran dadah tersebut di jalankan untuk seorang gengster besar di Las Vegas.untuk mendapatkan kembali dadah yang di curi itu,anak Vincent ni dah kena culik.untuk menyelamatkan anak dia Vincent terpaksa pulangkan balik dadah tu dan pada masa yang sama seorang pegawai polis wanita dari unit 'internal affairs' cuba untuk menangkap dan membuktikan Vincent ni seorang polis yang korup.tetapi sesuatu yang tak di jangka dah berlaku.kalau nak tau kena tonton sendiri..heheh.aku suka jalan ceritanya yang tak berbelit-belit dengan twist yang menarik.plotnya di susun cantik walaupun aku rasa cepat sangat dalam beberapa babak.

Kalau suka tengok filem yang bergenrekan crime thriller.filem ni memang agak menarik.lakonan Jamie Foxx dan Michelle Monaghan tak mengecewakan.

*3/5


Friday, 21 July 2017

Guns N Roses - Appetite For Destruction LP (1987)

Album pertama dari Guns N Roses yang dah 30 tahun pada hari ini 21 julai



Tahun 1987 kalau kat Malaysia pada ketika itu memang tengah demam rock.banyak album2 rock melayu terbaik pernah di hasilkan seperti album kompilasi Juara Juara Rock,album pertama kumpulan Belantara,album Search Mentari Merah Di Ufuk Timur dan juga beberapa album lain yang aku sendiri lupa.
Album pertama GNR ini juga di terbitkan pada tahun 1987 dengan bajet 370 ribu dolar Amerika.(menurut kata Duff Mckagan dalam buku beliau) walaupun ini album pertama,tetapi lagu2 yang ada dalam album ni semuanya ciptaan anggota GNR sendiri.menurut Duff Mckagan juga,ketika sessi rakaman mereka semua pada ketika menghadapi kesempitan wang.mereka banyak di bantu oleh rakan2 dan teman wanita masing2.


line up klasik GNR




sepatutnya gambar ni yang jadi cover depan tapi kena banned 



Aku kenal album ni pun agak lambat,hanya pada tahun 1991 ketika zaman kegemilangan album Use Your Illusion 1 dan 2.pada mulanya memang susah nak hadam album ni hanya lagu 'Sweet Child o Mine' yang boleh masuk.heheh..tapi bila dah lama2 dengar baru best.boleh di katakan kesemua lagunya pun layan seperti lagu 'Welcome To The Jungle' 'Nightrain' 'Paradise City' (lagu wajib ketika GNR menamatkan persembahan konsert mereka) dan juga 'My Michelle' (lagu ni katanya untuk awek pertama Axl Rose)selain dari lagunya,album ni juga menaikkan nama gitaris mereka iaitu Slash.cara permainan gitar beliau dengan sound yang pelbagai telah menaikkan nama GNR ini sebaris dengan band glam rock yang sezaman dengannya seperti Motley Crue dan Poison.dan Slash juga telah di angkat menjadi gitar hero sehingga ke hari ini.


yang ni sebenarnya versi 180G back in black tapi tak pasti reissuenya tahun bila



lirik.puas hati la kertasnya pun guna kertas yang agak tebal takda la mudah koyak





Walau dah 30 tahun,lagu2nya masih lagi di minati sehingga ke hari ini.kalau anda minat petikan gitar Slash dan Guns N Roses,album ini memang wajar di miliki,antara album yang mengubah sejarah muzik rock dunia.dan album Appetite For Destruction ini tersenarai antara album rock album terbaik sepanjang zaman.

Monday, 17 July 2017

White Lion - Pride 30 Tahun




Di sebabkan Berteromber dah cerita pasal album ni haritu Kat Sini aku tampal balik la gambar versi piring hitam aku pulak.heheh..album yang di terbitkan pada tahun 1987,pada zaman glam rock dan rock kangkang berada di puncak.boleh di kategorikan sebagai klasik rock dan album patut di miliki oleh peminat rock dan peminat White Lion khasnya.












Dalam album ini jugalah ada lagu ballad yang menjadi kegemaran sepanjang zaman iaitu lagu 'When The Children Cry'.lagu yang telah menaikkan nama White Lion dan menjadikan mereka sama taraf dengan band glam rock yang lain seperti Motley Crue dan Poison.

Dan yang paling best dah tentunya kerja gitar Vito Bratta.selain dari menulis lagu bersama Mike Tramp,Vito juga merupakan tonggak utama White Lion dengan teknik permainan gitar beliau yang agak menarik.tapi sayangnya Vito ni dah gantung gitar dia,member White Lion ajak reunion pun dia  tak mahu.harap lepas ni Vito berubah fikiran la hidupkan semula White Lion.

Nak cerita panjang2 pun dah pernah cerita pasal album ni 2 tahun yang lalu  Kat Sini kalau pernah dengar lagu 'When The Children Cry' boleh layan album ni.lagu2 yang lain pun best.

Sunday, 2 July 2017

Sherlock Holmes - A Study In Scarlet & The Sign Of Four



Cuti hari raya tempoh hari aku memang kurang bermedia sosial,sebabnya melayan buku Sherlock Holmes ni.secara peribadi walaupun ianya telah di terjemahkan ke bahasa melayu,jalan ceritanya tetap menarik.sehinggakan aku memang tak boleh tinggal lama,mesti nak baca lagi.kalau buku lain berbulan2 aku tak baca ok je tapi buku Sherlock Holmes ni memang kuat betul aura dia.di sebabkan jalan ceritanya yang banyak teka teki,dan banyak tekaan aku salah.kerana itu lah aku susah nak skip buku ni..heheh.

Kalau pernah tengok movie atau drama series dia,memang feel dia sama.lagi pun dah di terjemahkan dalam bahasa melayu senang la sikit nak fahamkan.kalau versi english dia dengan bahasa UK standard memang aku susah nak hadam.sebab bahasanya memang puitis,lain la kalau baca buku biografikan.tu bahasa english pasar senang nak faham.ok,novel Sherlock Holmes versi bahasa melayu ni ada dua kisah penyiasatan. cerita pertama bertajuk 'A Study In Scarlet' di terbitkan pertama kali pada tahun 1887 (dah lebih 100 tahun) cerita yang pertama di terbitkan mengisahkan bagaimana Dr.Watson (sidekick Sherlock Holmes ni) bertemu, duduk serumah dan mula menjadi pembantu Sherlock.Sherlock Holmes di gambarkan sebagai seorang yang pelik,misteri,suka bercakap besar dan juga pentingkan diri sendiri.tetapi cara penyiasatan Sherlock ni mengagumkan Dr.Watson.pada mulanya Dr.Watson memang tak suka kat Sherlock tapi bila melihat kesungguhan cara penyiasatan Sherlock tanpa mengira waktu,mereka akhirnya menjadi rakan karib.

Kisah yang kedua bertajuk 'The Sign OF Four'.pertama kali di terbitkan pada tahun 1890.cerita yang kedua ni pun boleh tahan menarik juga.mengisahkan perebutan harta karun dan juga buat pertama kalinya Dr.Watson ni jatuh cinta dengan Mary Morstan seorang wanita yang meminta pertolongan Sherlock Holmes untuk menyelesaikan misteri harta karun dan 'sumpah empat sahabat' atau di gelar the sign of four.dalam cerita ini ada juga di sebut pasal kepulauan andaman,orang2 melayu Singapura,pasal islam dan juga kepulauan India.cerita yang terperinci mungkin penulisnya pernah sampai di tempat yang di nyatakan dalam kisah kedua ini.

Buku ini di tulis oleh penulis novel penyiasatan terkenal iaitu Sir Arthur Conan Doyle.walaupun dah lebih 100 tahun di terbitkan,ceritanya masih relevan sehingga sekarang dan menjadi sumber inspirasi bagi penulis2 novel penyiasatan terkenal era terkini.apa pun buku ni memang best.siapa yang minat Sherlock Holmes kena baca buku ni.versi terjemahan ni pun takda la mahal sangat.

Saturday, 17 June 2017

Microsleep




Pernah tak anda alami situasi di mana anda sedang memandu kenderaan dan tiba-tiba terlelap?
Hanya seketika. Hanya beberapa saat.

Lori yang pada mulanya masih jauh jaraknya tiba tiba berada di hadapan mata.

MICROSLEEP adalah keadaan dimana badan 'tidur' buat seketika. Segala input dari deria penglihatan dan pendengaran tidak dapat diproses otak. Tempoh microsleep adalah antara 1 hingga 30 saat. Ia boleh berlaku walaupun mata masih terbuka. Seperti sebuah komputer, otak telah "shut down".

Pada kelajuan 70km/h, microsleep selama 3 saat menyebabkan kenderaan menyusur tanpa kawalan sejauh 200 meter. Dalam jarak 200 meter, nyawa boleh melayang dalam sekelip mata. Bayangkan apa yang boleh berlaku apabila kenderaan dipandu pada kelajuan 100 km/h.

Seringkali pemandu memikirkan dia kebal.
"Accident berlaku kepada orang lain. Aku ada skill. Kereta pun elok."

Keinginan untuk bersama keluarga tersayang yang terpisah buat sekian lama dijadikan motivasi untuk gagah memandu walaupun sudah terlalu mengantuk.
"Aku dah janji dengan anak - anak nak bawa mereka berjalan. Kesian mereka kalau aku lambat."

Ada juga yang berpendapat jika kenderaan dipandu dengan laju, akan kurang mengantuk akibat kesan 'adrenaline' yang meningkatkan upaya 'fight or flight'. (Fight or flight adalah sitiuasi dimana badan bersedia untuk menghadapi keadaan yang memberhayakan diri: lari atau lawan). Manakala jalan yang berbengkang bengkok seperti di Lebuhraya Karak akan menghilangkan rasa mengantuk kerana pemandu lebih fokus dengan cabaran ambil 'corner'.

Dua fakta di atas hanya mengundang bahaya. Kesan 'fight or flight' hanya seketika sahaja. Sistem badan akan 'burn out' dan akhirnya boleh menyebabkan microsleep yang lebih lama.

Jadi, apa yang harus dilakukan?

BERHENTI.
LETAK KERETA DI TEMPAT YANG SELAMAT.
TIDUR.

Tak perlu tidur lama. Lima minit cukup.
Ulang setiap kali anda mula berasa mengantuk. Berhenti berehat setiap dua jam untuk pemanduan jarak jauh.

Untuk penumpang hadapan pula, jadilah co-driver yang baik. Apabila perjalanan bermula janganlah berdengkur sahaja ataupun sumbat earphone di telinga dan layan filem Korea seorang diri. Cuba lakukan beberapa perkara ini:
1. Bawa bersembang dengan pemandu untuk elakkan rasa mengantuk.
2. Perhatikan cara pemanduan. Jika sudah mula membawa tidak mengikut lorong, tegur pemandu. Cadangkan untuk berehat seketika di stesen minyak.
3. Sekali sekala lihat paparan dashboard pemandu. Adakah pemanduan terlalu laju? Ada tak lampu - lampu amaran yang menyala? Jika ada, tegur.

Berhati hati di jalan raya. Musim perayaan telah bermula. Jangan jadikan diri dan keluarga anda sebahagian daripada statistik OPS SIKAP.

Ramadan Kareem.

Dr Ahmad Firdaus Mohd Haris
Presiden & pengasas
Medical Mythbusters Malaysia

p/s : Raya pun dah nak dekat,berhati-hati di jalan raya pada sesiapa yang memandu jarak jauh tu.

Saturday, 10 June 2017

Zakat Fitrah 2017




Sama macam tahun lepas,bayaran zakat pada tahun ini tetap sama iaitu RM7.00.resit dia pun sama warna macam tahun lepas jugak.

p/s : telefon pintar aku yang tak berapa pintar masuk icu.minta maaf kepada sesiapa yang ada sms atau whatsapp aku.dalam dua tiga hari ni memang aku tak bermedia sosial la.

Saturday, 3 June 2017

Kartina Dahari - Jefri Zain ( Lagu Tema Filem Gerak Kilat 1966)

Flashback Saturday minggu ini..



Sebenarnya tadi aku layan filem ni sikit2 kat Youtube.aku pasti semua peminat filem melayu era 60an dulu tahu pasal filem ni.merupakan filem melayu bertemakan perisik ala James Bond.dan heronya ialah Allahyarham Dato Jins Shamsudin.walaupun filem ini copycat dari James Bond dan teknologi perfileman melayu pada ketika itu agak terhad tetapi jalan cerita dan corak aksinya dah hampir menyamai filem Hollywood pada ketika itu.

Apa yang aku nak ceritakan ialah pasal lagu temanya.yang di nyanyikan oleh Allahyarhamah Kartina Dahari.seperti lagu tema filem James Bond,lagu dari Kartina Dahari juga agak menarik.dengan susunan muzik yang simple dan catchy,kerja gitar dan solo yang menarik,bila dengar lagu tema je dah boleh bayangkan ceritanya macam mana.memang terasa la adrenalin dia.heheh..

Tahun filem ni di tayangkan pun aku tak lahir lagi.tapi dengar ceritanya filem Gerak Kilat ni memang box office la.mesti remaja zaman tu semua berangan nak jadi atau dressing macam Jefri Zain.heheh..walau orang kata filem ni copycat pun,tapi dah jadi salah satu sejarah penting dalam lagenda filem melayu suatu ketika dulu.

Ok ni lagu tema Gerak Kilat.


Monday, 29 May 2017

Battle Of The Bands - Round 2 (1986)

Dah 31 tahun album ni.aku lupa aku ada beli rupanya.heheh..ok sebelum tu aku nak ucapkan selamat berpuasa Ramadan Al Mubarak pada semua..



Oleh kerana demam rock 80an belum reda lagi pada ketika itu,di terbitkan pula bahagian kedua album Battle Of The Band ini.ALi Bakar adalah salah seorang yang bertanggungjawab menaikkan scene rock 80an pada ketika itu.dan pada yang taktau,album kedua2 album BOTB ini di terbitkan oleh Allahyarham M.Sharif ( The Zurah II) yang juga merupakan salah sorang pemain gitar hebat pada zaman pop yeh yeh dahulu.

Seperti album pertama,antara kumpulan yang terlibat dalam album ini yang dah jadi lagenda sekarang ialah Lefthanded,SYJ,Bloodshed,Ella & The Boys dan Rahim Maarof & Whitesteel.kerana album ini jugalah lahirnya pemain gitar yang hebat seperti Man Kidal dan Lord.walaupun begitu,stail muzik bagi setiap kumpulan dalam album ini ada identiti sendiri memang pengaruhnya banyak di ceduk dari band2 barat tetapi mereka berjaya membentuk muzik bagi identiti kumpulan masing2.seperti Ella & The Boys banyak di pengaruhi band2 era 70an seperti Uriah Heep,Rainbow dan Deep Purple,SYJ lebih kepada glam rock ala Motley Crue,Bloodshed kuat pengaruh heavy metal ala Loudness dan Lefthanded dengan pengaruh Iron Maiden nya.





Dalam album ini juga tak banyak lagu jiwang cuma dari Lefthanded 'Kenangan Bersamamu' dan Ella & The Boys 'Hanya Secebis Jawapan'.lain2 lagu dalam album ini semua berunsurkan nasihat dan juga lagu mengecam lanun cetak rompak seperti 'Mata Sepet' dari SYJ (lagu yang paling rebel,terang2 dia sindir..heheh)dan 'Hapuskan Lanun Cetak Rompak'.secara peribadi lagu yang aku paling suka dalam ni ialah 'Manusia Dan Janji' dari Bloodshed dan lagu 'Mata Sepet' dari SYJ dan lagu paling tak best ialah 'Hanya Dalam Mimpi'..heheh.selain telah menjadi lipatan sejarah dalam rock Malaysia,kerana album ini juga muzik rock pada ketika itu tok jibby kata gejala yang merosakkan moral dan akhlak anak muda pada ketika itu.






Pasal soundnya aku malas la nak cakap,asyik2 cakap benda yang sama je nanti orang marah pulak kan?heheh..apa pun bagi sesiapa yang terlepas beli kaset cetak rompak album ni dulu boleh beli cd album ini dengan harga biasa atau harga kapitalis.boleh tukar lagu jadi 'Hapuskan Kapitalis Penghisap Darah'.hahah!