Saturday, 12 August 2017

Def Leppard - Hysteria (1987)

Yang dah genap 30 tahun pada 3 ogos tempohari..



Aku kenal Def Leppard ni pun memang melalui album Hysteria ni.itu pun kerana abang-abang aku selalu mainkan kaset apache album ni.Def Leppard juga antara band yang menakluk Amerika bersama-sama dengan Iron Maiden dan Judas Priest juga antara pelopor terawal 'New Wave Of British Heavy Metal' dan ada antara pengkritik muzik di Amerika mengatakan pada era tersebut merupakan 'British Invasion'.





Walaupun Def Leppard pernah meriliskan dua album sebelum ni,tapi album ini lah yang membuatkan mereka terkenal bukan sahaja di Amerika,malah di seluruh dunia.pasti rockers pada era 80an tahu akan lagu 'Love Bites' antara lagu ballad berhantu yang masih lagi di putarkan di radio sehingga sekarang.tak hairanlah kalau album ni berjaya terjual berjuta unit di seluruh dunia.dan mungkin juga kerana kerja gitar Steve Clark yang pelbagai sesuai dengan mood lagu.selain itu keunikkan untuk album ini ialah Rick Allen pertama kali bermain drum hanya menggunakan tangan kiri beliau akibat kemalangan jalan raya yang telah mencacatkan tangan kanannya.









Berbalik pada album Hysteria ini,selain lagu 'Love Bites' antara lagu lain yang best ialah 'Pour Some Sugar On Me' antara lagu yang selalu menjadi sountrack untuk filem-filem Hollywood yang bergenre muzikal,'Women','Animal','Love And Affection' dan juga lagu yang berentak agak pop walaupun tajuk albumnya dengar macam ganas iaitu 'Hysteria'..heheh..

Nak cerita pasal sejarah album ni memang panjang.oleh kerana telinga aku memang dah biasa dengan sound rock 80an album ni memang takda masalah pada aku.cuma kalau nak dengar rock yang bukan dari benua Amerika boleh la layan Hysteria ni.
untuk info lebih lanjut boleh tengok kat blog Berteromber Di Sini

Monday, 31 July 2017

Sleepless (2017)




Ada juga movie yang aku terlepas pandang pada 2017 ni.salah satunya ialah filem ini.filem yang di 'remake' semula dari filem Perancis yang pernah di terbitkan pada 2011 dahulu yang bertajuk 'Sleepless Night' (macam tajuk lagu King Diamond pulak..heheh).lagi pun dah lama tak tengok Jamie Foxx ni berlakon sebagai bintang utama.kali terakhir aku tengok dia berlakon dalam filem 'The Amazing Spiderman 2'.

Kalau filem yang bercorak 'crime thirller' ni memang aku suka tengok.filem ni mengisahkan tentang Vincent Downs,pegawai polis Las Vegas yang di tuduh korup kerana melakukan rompakan dadah ketika urusan penghantaran dadah tersebut di jalankan untuk seorang gengster besar di Las Vegas.untuk mendapatkan kembali dadah yang di curi itu,anak Vincent ni dah kena culik.untuk menyelamatkan anak dia Vincent terpaksa pulangkan balik dadah tu dan pada masa yang sama seorang pegawai polis wanita dari unit 'internal affairs' cuba untuk menangkap dan membuktikan Vincent ni seorang polis yang korup.tetapi sesuatu yang tak di jangka dah berlaku.kalau nak tau kena tonton sendiri..heheh.aku suka jalan ceritanya yang tak berbelit-belit dengan twist yang menarik.plotnya di susun cantik walaupun aku rasa cepat sangat dalam beberapa babak.

Kalau suka tengok filem yang bergenrekan crime thriller.filem ni memang agak menarik.lakonan Jamie Foxx dan Michelle Monaghan tak mengecewakan.

*3/5


Friday, 21 July 2017

Guns N Roses - Appetite For Destruction LP (1987)

Album pertama dari Guns N Roses yang dah 30 tahun pada hari ini 21 julai



Tahun 1987 kalau kat Malaysia pada ketika itu memang tengah demam rock.banyak album2 rock melayu terbaik pernah di hasilkan seperti album kompilasi Juara Juara Rock,album pertama kumpulan Belantara,album Search Mentari Merah Di Ufuk Timur dan juga beberapa album lain yang aku sendiri lupa.
Album pertama GNR ini juga di terbitkan pada tahun 1987 dengan bajet 370 ribu dolar Amerika.(menurut kata Duff Mckagan dalam buku beliau) walaupun ini album pertama,tetapi lagu2 yang ada dalam album ni semuanya ciptaan anggota GNR sendiri.menurut Duff Mckagan juga,ketika sessi rakaman mereka semua pada ketika menghadapi kesempitan wang.mereka banyak di bantu oleh rakan2 dan teman wanita masing2.


line up klasik GNR




sepatutnya gambar ni yang jadi cover depan tapi kena banned 



Aku kenal album ni pun agak lambat,hanya pada tahun 1991 ketika zaman kegemilangan album Use Your Illusion 1 dan 2.pada mulanya memang susah nak hadam album ni hanya lagu 'Sweet Child o Mine' yang boleh masuk.heheh..tapi bila dah lama2 dengar baru best.boleh di katakan kesemua lagunya pun layan seperti lagu 'Welcome To The Jungle' 'Nightrain' 'Paradise City' (lagu wajib ketika GNR menamatkan persembahan konsert mereka) dan juga 'My Michelle' (lagu ni katanya untuk awek pertama Axl Rose)selain dari lagunya,album ni juga menaikkan nama gitaris mereka iaitu Slash.cara permainan gitar beliau dengan sound yang pelbagai telah menaikkan nama GNR ini sebaris dengan band glam rock yang sezaman dengannya seperti Motley Crue dan Poison.dan Slash juga telah di angkat menjadi gitar hero sehingga ke hari ini.


yang ni sebenarnya versi 180G back in black tapi tak pasti reissuenya tahun bila



lirik.puas hati la kertasnya pun guna kertas yang agak tebal takda la mudah koyak





Walau dah 30 tahun,lagu2nya masih lagi di minati sehingga ke hari ini.kalau anda minat petikan gitar Slash dan Guns N Roses,album ini memang wajar di miliki,antara album yang mengubah sejarah muzik rock dunia.dan album Appetite For Destruction ini tersenarai antara album rock album terbaik sepanjang zaman.

Monday, 17 July 2017

White Lion - Pride 30 Tahun




Di sebabkan Berteromber dah cerita pasal album ni haritu Kat Sini aku tampal balik la gambar versi piring hitam aku pulak.heheh..album yang di terbitkan pada tahun 1987,pada zaman glam rock dan rock kangkang berada di puncak.boleh di kategorikan sebagai klasik rock dan album patut di miliki oleh peminat rock dan peminat White Lion khasnya.












Dalam album ini jugalah ada lagu ballad yang menjadi kegemaran sepanjang zaman iaitu lagu 'When The Children Cry'.lagu yang telah menaikkan nama White Lion dan menjadikan mereka sama taraf dengan band glam rock yang lain seperti Motley Crue dan Poison.

Dan yang paling best dah tentunya kerja gitar Vito Bratta.selain dari menulis lagu bersama Mike Tramp,Vito juga merupakan tonggak utama White Lion dengan teknik permainan gitar beliau yang agak menarik.tapi sayangnya Vito ni dah gantung gitar dia,member White Lion ajak reunion pun dia  tak mahu.harap lepas ni Vito berubah fikiran la hidupkan semula White Lion.

Nak cerita panjang2 pun dah pernah cerita pasal album ni 2 tahun yang lalu  Kat Sini kalau pernah dengar lagu 'When The Children Cry' boleh layan album ni.lagu2 yang lain pun best.

Sunday, 2 July 2017

Sherlock Holmes - A Study In Scarlet & The Sign Of Four



Cuti hari raya tempoh hari aku memang kurang bermedia sosial,sebabnya melayan buku Sherlock Holmes ni.secara peribadi walaupun ianya telah di terjemahkan ke bahasa melayu,jalan ceritanya tetap menarik.sehinggakan aku memang tak boleh tinggal lama,mesti nak baca lagi.kalau buku lain berbulan2 aku tak baca ok je tapi buku Sherlock Holmes ni memang kuat betul aura dia.di sebabkan jalan ceritanya yang banyak teka teki,dan banyak tekaan aku salah.kerana itu lah aku susah nak skip buku ni..heheh.

Kalau pernah tengok movie atau drama series dia,memang feel dia sama.lagi pun dah di terjemahkan dalam bahasa melayu senang la sikit nak fahamkan.kalau versi english dia dengan bahasa UK standard memang aku susah nak hadam.sebab bahasanya memang puitis,lain la kalau baca buku biografikan.tu bahasa english pasar senang nak faham.ok,novel Sherlock Holmes versi bahasa melayu ni ada dua kisah penyiasatan. cerita pertama bertajuk 'A Study In Scarlet' di terbitkan pertama kali pada tahun 1887 (dah lebih 100 tahun) cerita yang pertama di terbitkan mengisahkan bagaimana Dr.Watson (sidekick Sherlock Holmes ni) bertemu, duduk serumah dan mula menjadi pembantu Sherlock.Sherlock Holmes di gambarkan sebagai seorang yang pelik,misteri,suka bercakap besar dan juga pentingkan diri sendiri.tetapi cara penyiasatan Sherlock ni mengagumkan Dr.Watson.pada mulanya Dr.Watson memang tak suka kat Sherlock tapi bila melihat kesungguhan cara penyiasatan Sherlock tanpa mengira waktu,mereka akhirnya menjadi rakan karib.

Kisah yang kedua bertajuk 'The Sign OF Four'.pertama kali di terbitkan pada tahun 1890.cerita yang kedua ni pun boleh tahan menarik juga.mengisahkan perebutan harta karun dan juga buat pertama kalinya Dr.Watson ni jatuh cinta dengan Mary Morstan seorang wanita yang meminta pertolongan Sherlock Holmes untuk menyelesaikan misteri harta karun dan 'sumpah empat sahabat' atau di gelar the sign of four.dalam cerita ini ada juga di sebut pasal kepulauan andaman,orang2 melayu Singapura,pasal islam dan juga kepulauan India.cerita yang terperinci mungkin penulisnya pernah sampai di tempat yang di nyatakan dalam kisah kedua ini.

Buku ini di tulis oleh penulis novel penyiasatan terkenal iaitu Sir Arthur Conan Doyle.walaupun dah lebih 100 tahun di terbitkan,ceritanya masih relevan sehingga sekarang dan menjadi sumber inspirasi bagi penulis2 novel penyiasatan terkenal era terkini.apa pun buku ni memang best.siapa yang minat Sherlock Holmes kena baca buku ni.versi terjemahan ni pun takda la mahal sangat.

Saturday, 17 June 2017

Microsleep




Pernah tak anda alami situasi di mana anda sedang memandu kenderaan dan tiba-tiba terlelap?
Hanya seketika. Hanya beberapa saat.

Lori yang pada mulanya masih jauh jaraknya tiba tiba berada di hadapan mata.

MICROSLEEP adalah keadaan dimana badan 'tidur' buat seketika. Segala input dari deria penglihatan dan pendengaran tidak dapat diproses otak. Tempoh microsleep adalah antara 1 hingga 30 saat. Ia boleh berlaku walaupun mata masih terbuka. Seperti sebuah komputer, otak telah "shut down".

Pada kelajuan 70km/h, microsleep selama 3 saat menyebabkan kenderaan menyusur tanpa kawalan sejauh 200 meter. Dalam jarak 200 meter, nyawa boleh melayang dalam sekelip mata. Bayangkan apa yang boleh berlaku apabila kenderaan dipandu pada kelajuan 100 km/h.

Seringkali pemandu memikirkan dia kebal.
"Accident berlaku kepada orang lain. Aku ada skill. Kereta pun elok."

Keinginan untuk bersama keluarga tersayang yang terpisah buat sekian lama dijadikan motivasi untuk gagah memandu walaupun sudah terlalu mengantuk.
"Aku dah janji dengan anak - anak nak bawa mereka berjalan. Kesian mereka kalau aku lambat."

Ada juga yang berpendapat jika kenderaan dipandu dengan laju, akan kurang mengantuk akibat kesan 'adrenaline' yang meningkatkan upaya 'fight or flight'. (Fight or flight adalah sitiuasi dimana badan bersedia untuk menghadapi keadaan yang memberhayakan diri: lari atau lawan). Manakala jalan yang berbengkang bengkok seperti di Lebuhraya Karak akan menghilangkan rasa mengantuk kerana pemandu lebih fokus dengan cabaran ambil 'corner'.

Dua fakta di atas hanya mengundang bahaya. Kesan 'fight or flight' hanya seketika sahaja. Sistem badan akan 'burn out' dan akhirnya boleh menyebabkan microsleep yang lebih lama.

Jadi, apa yang harus dilakukan?

BERHENTI.
LETAK KERETA DI TEMPAT YANG SELAMAT.
TIDUR.

Tak perlu tidur lama. Lima minit cukup.
Ulang setiap kali anda mula berasa mengantuk. Berhenti berehat setiap dua jam untuk pemanduan jarak jauh.

Untuk penumpang hadapan pula, jadilah co-driver yang baik. Apabila perjalanan bermula janganlah berdengkur sahaja ataupun sumbat earphone di telinga dan layan filem Korea seorang diri. Cuba lakukan beberapa perkara ini:
1. Bawa bersembang dengan pemandu untuk elakkan rasa mengantuk.
2. Perhatikan cara pemanduan. Jika sudah mula membawa tidak mengikut lorong, tegur pemandu. Cadangkan untuk berehat seketika di stesen minyak.
3. Sekali sekala lihat paparan dashboard pemandu. Adakah pemanduan terlalu laju? Ada tak lampu - lampu amaran yang menyala? Jika ada, tegur.

Berhati hati di jalan raya. Musim perayaan telah bermula. Jangan jadikan diri dan keluarga anda sebahagian daripada statistik OPS SIKAP.

Ramadan Kareem.

Dr Ahmad Firdaus Mohd Haris
Presiden & pengasas
Medical Mythbusters Malaysia

p/s : Raya pun dah nak dekat,berhati-hati di jalan raya pada sesiapa yang memandu jarak jauh tu.

Saturday, 10 June 2017

Zakat Fitrah 2017




Sama macam tahun lepas,bayaran zakat pada tahun ini tetap sama iaitu RM7.00.resit dia pun sama warna macam tahun lepas jugak.

p/s : telefon pintar aku yang tak berapa pintar masuk icu.minta maaf kepada sesiapa yang ada sms atau whatsapp aku.dalam dua tiga hari ni memang aku tak bermedia sosial la.

Saturday, 3 June 2017

Kartina Dahari - Jefri Zain ( Lagu Tema Filem Gerak Kilat 1966)

Flashback Saturday minggu ini..



Sebenarnya tadi aku layan filem ni sikit2 kat Youtube.aku pasti semua peminat filem melayu era 60an dulu tahu pasal filem ni.merupakan filem melayu bertemakan perisik ala James Bond.dan heronya ialah Allahyarham Dato Jins Shamsudin.walaupun filem ini copycat dari James Bond dan teknologi perfileman melayu pada ketika itu agak terhad tetapi jalan cerita dan corak aksinya dah hampir menyamai filem Hollywood pada ketika itu.

Apa yang aku nak ceritakan ialah pasal lagu temanya.yang di nyanyikan oleh Allahyarhamah Kartina Dahari.seperti lagu tema filem James Bond,lagu dari Kartina Dahari juga agak menarik.dengan susunan muzik yang simple dan catchy,kerja gitar dan solo yang menarik,bila dengar lagu tema je dah boleh bayangkan ceritanya macam mana.memang terasa la adrenalin dia.heheh..

Tahun filem ni di tayangkan pun aku tak lahir lagi.tapi dengar ceritanya filem Gerak Kilat ni memang box office la.mesti remaja zaman tu semua berangan nak jadi atau dressing macam Jefri Zain.heheh..walau orang kata filem ni copycat pun,tapi dah jadi salah satu sejarah penting dalam lagenda filem melayu suatu ketika dulu.

Ok ni lagu tema Gerak Kilat.


Monday, 29 May 2017

Battle Of The Bands - Round 2 (1986)

Dah 31 tahun album ni.aku lupa aku ada beli rupanya.heheh..ok sebelum tu aku nak ucapkan selamat berpuasa Ramadan Al Mubarak pada semua..



Oleh kerana demam rock 80an belum reda lagi pada ketika itu,di terbitkan pula bahagian kedua album Battle Of The Band ini.ALi Bakar adalah salah seorang yang bertanggungjawab menaikkan scene rock 80an pada ketika itu.dan pada yang taktau,album kedua2 album BOTB ini di terbitkan oleh Allahyarham M.Sharif ( The Zurah II) yang juga merupakan salah sorang pemain gitar hebat pada zaman pop yeh yeh dahulu.

Seperti album pertama,antara kumpulan yang terlibat dalam album ini yang dah jadi lagenda sekarang ialah Lefthanded,SYJ,Bloodshed,Ella & The Boys dan Rahim Maarof & Whitesteel.kerana album ini jugalah lahirnya pemain gitar yang hebat seperti Man Kidal dan Lord.walaupun begitu,stail muzik bagi setiap kumpulan dalam album ini ada identiti sendiri memang pengaruhnya banyak di ceduk dari band2 barat tetapi mereka berjaya membentuk muzik bagi identiti kumpulan masing2.seperti Ella & The Boys banyak di pengaruhi band2 era 70an seperti Uriah Heep,Rainbow dan Deep Purple,SYJ lebih kepada glam rock ala Motley Crue,Bloodshed kuat pengaruh heavy metal ala Loudness dan Lefthanded dengan pengaruh Iron Maiden nya.





Dalam album ini juga tak banyak lagu jiwang cuma dari Lefthanded 'Kenangan Bersamamu' dan Ella & The Boys 'Hanya Secebis Jawapan'.lain2 lagu dalam album ini semua berunsurkan nasihat dan juga lagu mengecam lanun cetak rompak seperti 'Mata Sepet' dari SYJ (lagu yang paling rebel,terang2 dia sindir..heheh)dan 'Hapuskan Lanun Cetak Rompak'.secara peribadi lagu yang aku paling suka dalam ni ialah 'Manusia Dan Janji' dari Bloodshed dan lagu 'Mata Sepet' dari SYJ dan lagu paling tak best ialah 'Hanya Dalam Mimpi'..heheh.selain telah menjadi lipatan sejarah dalam rock Malaysia,kerana album ini juga muzik rock pada ketika itu tok jibby kata gejala yang merosakkan moral dan akhlak anak muda pada ketika itu.






Pasal soundnya aku malas la nak cakap,asyik2 cakap benda yang sama je nanti orang marah pulak kan?heheh..apa pun bagi sesiapa yang terlepas beli kaset cetak rompak album ni dulu boleh beli cd album ini dengan harga biasa atau harga kapitalis.boleh tukar lagu jadi 'Hapuskan Kapitalis Penghisap Darah'.hahah!

Saturday, 20 May 2017

Chris Cornell



Aku bukanlah peminat tegar Soundgarden,pernah beli kaset album 'Superunknown' pada tahun 1994 dulu,dan cuma tahu lagu 'Black Hole Sun' dan juga beberapa lagu ketika beliau bergerak secara solo dan bersama kmpulan Audioslave setelah Soundgarden berpecah pada tahun 1997.tetapi bersatu kembali pada tahun 2010.
Dan pada rabu lalu,dunia muzik rock di kejutkan dengan kematian beliau yang aga tragik.dia di katakan membunuh diri selepas menjayakan konsert Soundgarden di Detroit,Amerika.

Seperti Kurt Cobain Nirvana,tekanan perasaan di katakan punca Chris Cornell ni membunuh diri.kematian beliau meninggalkan legasi muzik dan vokal beliau yang di anggap unik dalam sejarah rock alternatif dunia.antara lagu beliau yang aku suka dengar ketika dia bergerak solo dan juga bersama kumpulan Audioslave ialah 'Be Yourself',lagu cover dari Sinead O' Connor 'Nothing Compares To You' dan juga lagu tema untuk filem James Bond Casino Royale iaitu 'You Know My Name'

RIP Chris Cornell
20 July 1964 - 17 May 2017


Monday, 1 May 2017

LRT



Siang tadi memang aku takda kerja,aku habiskan masa (atau buang masa sebab boring) aku naik lrt.bermula dari stesen Gombak iaitu stesen yang paling hujung (Putra LRT) sehinggalah ke stesen Putra Heights ( juga stesen paling akhir)
Kemudian aku tukar pulak naik STAR lrt bermula dari Putra Heights sehinggalah ke stesen akhir iaitu Sentul Timur.selain dari tengok penumpang yang naik ( awek la..heheh) kadang2 tengok gelagat penumpang dalam lrt ni pun best juga.macam2 ragam ada.yang tak bestnya ada juga penumpang yang pentingkan diri sendiri,ada nampak orang tua yang uzur pun takda yang nak bagi tempat duduk.aku sendiri pun naik dari hujung stesen memang tak duduk.celah mana yang perihatin nya rakyat Malaysia ni pun aku tak tau..

p/s: pada rakan2 blog,maaf banyak2 memang tak dapat join tengok Megadeth.sebab aku kena pergi Kedah pulak waktu tu.puas aku bagi macam2 alasan pun tak jalan.tiket pun aku dah jual kat member.baca review kau orang je lah.kirim salam abg Mus.moga terhibur.. (sedih ni)

Monday, 17 April 2017

Wings - Belenggu Irama LP ( Reissue 2017)

Selepas piring hitam 'Hukum Karma' di riliskan,kali ini piring hitam 'Belenggu Irama' pula di riliskan dalam format piring hitam..





Dengar khabarnya sebelum ini dah di jual versi warna biru tapi di jual semasa konsert Wings and Superfriends di istana budaya tempoh hari.dan sempena Record Store Day nanti,pihak Dream Studio akan jual edisi khas piring warna hijau pulak dengan free bandana dan tshirt.


dulu bila tengok gambar ni aku ingat black tu penyanyi utama.heheh


Ok pasal piring berwarna hitam aku pulak.album ini di cetak di German.yang aku punya ni dapat free gold cd 'Belenggu Irama' (cd je takda cover) dengan bandana warna biru.kalau dari soundnya pulak mengikut pada telinga aku yang takda sijil sound menyaound ni bila main kat sistem cap ayam aku memang sedap la bunyi nya.menepati piawaian telinga aku.taktau la kalau kat telinga orang lain.heheh..


free gold cd dengan bandana


Tapi yang paling best dalam album ni dah tentunya kerja gitar Syam.semua lagu dengan kerja gitar dia memang aku suka terutama solo dalam lagu 'Intanku Kesepian' memang syahdu solo dia.kalau Wings panggil dia join balik pun ok jugak kan.dia pun boleh tahan hebat macam Jo Branko.


piring kehitaman

Dan yang lain2 aku takda nak komplen la.packaging pun puas hati,terperinci.tak main tangkap muat je.kalau rasa nak beli album ni boleh contact Dream Studio atau pun pergi Victoria Music kat Amcorp Mall.

Friday, 14 April 2017

Beyond Scared Straight

Oleh : Mat Lester




Salah satu program realiti di US "Beyond Scared Straight".

Secara ringkasnya, program ini bertujuan memberi pengajaran dan teladan kepada remaja bawah umur yang bermasalah seperti terlibat dalam kes pergaduhan, kegiatan samseng, menghisap dan mengedar dadah, meminum arak, melawan cakap ibu bapa, membuli dan sebagainya.

Remaja ini dihantar oleh ibu bapa mereka ke penjara untuk memberi gambaran sebenar kehidupan di penjara. Mereka berdepan dengan banduan sebenar yang mempunyai latar belakang kes jenayah berprofil tinggi seperti kes jenayah seperti membunuh, merompak, merogol dan banyak lagi. Bak kata perumpamaan melayu " Buku bertemu ruas".

Di program ini juga, jangan fikir banduan menasihati remaja ini secara lembut akan tetapi mereka ditengking dan dilontarkan dengan kata kata yang kesat.

Budak budak ini juga didera secara mental dan fizikal semasa berhadapan dengan para banduan. Antara arahan banduan kepada budak budak ini ialah disuruh melakukan tekan tubi. Seperti yang kita tahu, tekan tubi membantu membina kekuatan dan pembesaran otot tubuh badan. Maksudnya, di penjara Amerika, risiko ancaman diri untuk dibuli oleh banduan lain adalah tinggi sekiranya mempunyai tubuh badan yang kecil.

Selain itu, remaja juga dipaksa makan menu makanan harian yang dimakan oleh banduan sepanjang hari. Kelakarnya, ada remaja ini yang muntah dan menangis teresak esak kerana tidak sanggup menghabiskan makanan.

Di samping itu, remaja bermasalah juga turut diugut akan dirogol oleh banduan golongan homoseksual. Tambahan pula, banduan ini tidak akan mempunyai rasa belas kasihan terhadap bakal mangsa mereka.

Sebenarnya banyak lagi pengajaran dan teladan dari program ini.Hasilnya, sebahagian remaja berjaya mengubah diri mereka untuk berkelakuan baik. Anda boleh menonton sendiri program ini di Youtube. Namun tak pasti, samada program ini masih disiarkan atau sebaliknya.

Episod Kegemaran ( Big Dragon)



Episod ini sangat menarik. Cara "Big Dragon" menasihati remaja yang bermasalah adalah lain daripada yang lain. Ini kerana beliau tidak menengking mahupun menjerit, tetapi dengan nada suaranya yang lembut dan tenang sudah cukup menakutkan para remaja.

Antara nasihat Big Dragon kepada remaja ini ialah :

" I just got arrested and it just starts going downhill. You pick one case and pick another one and before you know it, you're burying yourself, 
deeper, and deeper, and deeper. If you're in a similar situation, take the advice"


Dakota Joe




Episod ini memaparkan perbualan remaja yang bernama Austin dengan para banduan. Cara percakapan Austin yang kurang ajar membuatkan banduan bernama Dakota Joe ini mengamuk. Akhirnya Austin terdiam dan ketakutan setelah Dakota Joe menyebut sesuatu perkataan...

p/s: aku dah tengok kat youtube.memang best la program ni.

Tuesday, 11 April 2017

Search - Fenomena (CD 2017 + Filem Fenomena 1990)

Walaupun takda sijil sound engineer,aku tetap beli jugak.sold out kat Malaysia aku pergi beli kat US. :p




Cakap pasal album Fenomena ni,sejak belum di terbitkan lagi memang banyak la kontroversinya.setelah melalui pelbagai masalah.album ini akhirnya di riliskan pada tahun 1989.pada ketika itu aku baru je tingkatan satu.kaset Fenomena abang aku yang beli.sebelum pergi sekolah,(aku sekolah sessi petang pada ketika itu)memang aku akan mainkan kaset Fenomena ni.tapi bila part lagu 'Isabella' memang aku fast forward kan terus ke lagu 'Derap Komando'.aku memang tak suka lagu 'Isabella' tu sejak dulu lagi.heheh..tapi dalam tak suka lagu ni menjuarai carta radio Pujaan 10 Nescafe 8 minggu berturut2.(kalau salah tolong betulkan)memang aura lagu 'Isabella' berhantu habis.dari awek,budak kecik sampai la makcik2 pun suka lagu ni.





Selain dari itu filemnya juga pun terkena tempias.sebelum menggunakan tajuk 'Fenomena' pengarah Aziz M.Osman terpaksa berebut dengan penerbit filem Indonesia untuk menggunakan tajuk yang sama,yang mana akhirnya filem arahan Aziz M.Osman  menggunakan tajuk 'Fenomena'.filem Isabella terbitan Indonesia juga di kritik peminat.kenapa Nia Zulakrnain yang membawa watak Isabella,sedangkan Julia Rais (pelakon kacukan melayu-inggeris) hanya pelakon pembantu? sepatutnya Julia Rais tu la yang bawa watak Isabella.tapi di sebabkan 90 peratus produksinya memang kepunyaan Indonesia,peminat terpaksa la akur.








Selepas 28 tahun,Fenomena akhirnya di riliskan kembali dengan edisi terhad made in USA.(sebelum ni pernah di keluarkan kembali pada tahun 2003)tapi nampaknya 'sumpahan' Fenomena tu macam dah 'melekat' pulak.ada juga beberapa kontroversi yang melanda tentang album buatan dari Amerika ini.bab ni aku tanak ulas la pasal benda ni dah banyak orang ulas kat facebook dan juga kat laman sosial yang lain.lagi pun macam aku cakap kat atas tadi,aku takda degree sound engineer.

Akhir sekali aku nak cakap,pada otai2 rockers kat luar sana tu,jangan la hati tisu sangat..terimalah teguran/komen peminat dengan hati yang terbuka baru la boleh di panggil lagenda..tak gitu?


Cerita menarik pasal Fenomena dari Berteromber boleh tengok kat sini :
http://berteromber.blogspot.my/2017/03/fenomena-made-in-usa.html

Wednesday, 5 April 2017

Spitfire MK1

Petang tadi balik kerja aku singgah kat satu kedai runcit kat rumah aku ni,terpandangkan benda ni..



Aku pun beli la satu sebab harganya pun baru Rm1.00.sebelum ni aku pernah nampak ada kapitalis jual kat Amcorp dengan harga rm10 - 15.cekik darah kan?





Aku beli pun sebab teringat masa zaman aku budak2 dulu.masa aku kecik2 memang suka kumpul benda ni.harganya pun pada masa tu lebih kurang 30sen atau 50sen la..

Ok,kita unboxing benda ni..heheh..

Bila bukak ni la yang ada..



Bila da siap pasang jadi la macam ni..




Spitfire tapi nampak macam kapal terbang jepun era perang dunia kedua.





Tu je gambar yang ada.ini la hobi aku 30 tahun yang dulu.jangan ingat cd dengan piring hitam je ada reissue.benda ni pun ada..kapitalis dah tak boleh nak ber'kapitalis' dah..heheh

Monday, 3 April 2017

The Book Thief (2013)

Dah lama tak tonton filem yang bergenrekan drama berat dan antara yang menarik untuk di tonton




The Book Thief mengisahkan ketika era perang dunia kedua dan suasana kehidupan di German ketika pemerintahan Adolf Hitler.kisah tentang seorang budak perempuan bernama Liesel Meminger yang telah di ambil menjadi anak angkat kepada sepasang keluarga tua.Leisel ni gemar membaca.tapi pada ketika era pemerintahan Hitler,rakyat German tidak di benarkan membaca buku dari luar German.oleh kerana sukar untuk mendapatkan bahan bacaan,Liesel ni pergi curi buku di rumah seorang senator German tanpa di ketahui oleh tuan rumah tu.

Walaupun bergenrekan drama berat,jalan cerita mudah di fahami plot demi plot yang tak rumit senang nak hadam ceritanya.lakonan Sophie Nelisse (pelakon baru dari Canada) dan juga lakonan Geoffrey Rush (yang  jadi Captain Barbossa dalam Pirates Of Carribean) yang menjadi ayah angkat Liesel dalam filem ni memang terbaik.antara filem yang aku tonton tanpa rasa bosan.boleh layan kalau anda suka filem yang bertemakan perang dan kasih sayang.filem ini juga mendapat pencalonan Academy Awards.

*5/5

Tuesday, 28 March 2017

Kembara Seniman Jalanan OST (1986)

Lama tak update asek sibuk mengejar dunia je..





Lagi album klasik yang dah 31 tahun.bersama2 dengan filemnya yang boleh di katakan cult classic.ramai yang tak faham dengan tema filem ini,sebab banyak babak yang di potong oleh Finas.dan filem KSJ sebenarnya memperjuangkan masalah cetak rompak,kehidupan masyrakat melayu yang agak terpinggir di Kuala Lumpur yang telah di kastakan sejak dulu lagi.pada sesiapa yang belum pernah tengok filem KSJ,aku cadangkan tengoklah filem ini,antara karya terbaik Nasir Jani bersama2 M.Nasir,Pyanhabib,Ito Blues Gang dan juga Dr.Sam.





Album soundtrack KSJ ini di terbitkan oleh M.Nasir,kesemua lagu dalam album ini semuanya di tulis oleh M.Nasir sendiri kecuali lagu 'Balada Pemuzik Jalanan' dari kumpulan Search.takda lagu yang tak best dalam album ni.kesemua 10 lagu dalam album ni aku dengar tanpa skip pun.sayangnya sewaktu album ni keluar 30 tahun yang lalu takda siapa pun ambil peduli.baru sekarang la ramai yang nak mencari album klasik ni.
Apa yang menarik ialah lirik2 dalam album  ni seperti lirik lagu 'Sesat Di Kuala Lumpur',"Siapa Orang Kita','Cetak Rompak' (kalau dengar lagu ni macam lagu pop china,so fahamla kan M.Nasir sindir siapa pasal cetak rompak ni) 'Balada Osman Tikus' (riff gitar dalam lagu ni agak heavy) dan juga lirik 'Rupa Tanpa Wajah'





Keseluruhan album ni memang best la,walaupun aku tak pernah dengar masa tahun 1986 dulu,bila dengar baru sekali putar cd ni je dah best.sound untuk cd reissue ni pun ok la takda masalah memang aku tahu sumbernya dari piring hitam.beli lah album ni,memang tak rugi.dengar cerita Nasir Jani nak terbitkan filem Kembara Seniman Jalanan part 2 pulak.boleh baca kisah ni kat sini :


p/s: suka solo dalam lagu 'Duit' siapa yang menyolo dalam lagu tu eh?

Friday, 17 March 2017

M.Nasir - Canggung Mendonan (1993)

Yang dah 24 tahun..




Antara album M.Nasir yang paling aku suka,dan juga merupakan killer album pada aku.sebab lagu2nya memang sedap2 belaka.memang tahap masterpiece.seperti kata Berteromber pada waktu ini zaman M.Nasir masih lagi berjiwa rebel.dengan jiwa rebel itu jugalah beliau berjaya menghasilkan lagu2 yang berjiwa.di tambah pula dengan lirik2 berseni dari Allahyarham Loloq menjadikan album ini terlalu istimewa.versi rilisan semula ini juga masih mengekalkan seperti yang pernah terbit di tahun 1993 dulu,tiada yang di ubah atau di buang.logo BMG tu pun masih di gunakan.memang puas hati la packaging macam ni.baru la pendengar tak komplen.





Walaupun pada asasnya album ini bergenrekan pop,tapi muzik M.Nasir tetap beridentitikan melayu.masih lagi mengekalkan konsep nusantara dalam muziknya.dan lirik2nya banyak berunsurkan pengajaran dan menyuruh kita berfikir apa yang ingin M.Nasir cuba sampaikan melalui lagu-lagunya.
Antara lagu yang popular dalam album ini dah tentunya lagu 'Mentera Semerah Padi' di katakan pembikinan muzik video lagu ini merupakan paling mahal pada waktu itu.




Lagu yang aku suka dalam album ini ialah 'Aduhai Kasih Aduhai','Wadi','Perang Yang Lagi Satu','Bonda','Ada' dan lagu paling touching dalam album ni dah tentunya 'Sentuhan Listrikmu'.memang betul feeling abis lagu ni.sesuai kalau nak kasi kat awek ke,wife ke atau skandal..heheh..aku suka kerja gitar dalam lagu ni.soundnya yang soft sebab tu la sesiapa yang dengar memang terkesan dengan lagu ni.lagu yang lain2 tu pun best juga,tapi dah selalu dengar kat radio dan album kompilasi M.Nasirkan.

Pada anda yang nak dengar album M.Nasir,aku cadangkan dengar album ni dulu.album ni la yang paling best.

Juga boleh jenguk kat blog Berteromber pasal album ni Di Sini

Friday, 10 March 2017

John Wick Chapter 2 (2017)

Yang baru di tonton..



Dalam tahun 2017 ni,aku masuk panggung wayang cuma dapat tengok John Wick 2 ni je.itu pun sebab rakan sekerja yang ajak.kalau aku sorang memang tak pegi la.tak best kalau tengok wayang sorang2..heheh..

John Wick bahagian kedua ni mengisahkan kisah yang berlaku selepas bahagian pertama.empat hari selepas John Wick berjaya membunuh ex boss dia yang merupakan mafia terbesar di New York.pembukaan cerita je dah sarat dengan aksi.kerana John Wick nak ambil balik kereta Ford Mustang dia yang di curi oleh anak ex boss dia.Dia sebenarnya nak bersara dari jadi pembunuh upahan,tetapi bekas rakan kongsinya memaksa dia untuk kembali ke dunia jenayah.jalan cerita yang selanjutnya aku taknak la cerita panjang.tapi kalau untuk peminat filem aksi boleh tengok la filem ni.jalan ceritanya simple je,babak aksi dan permainan senjata dari Keanu Reeves memang kena la dengan watak dia mengingatkan aku pada filem 'The Matrix'.Keanu Revees walaupun dah masuk 50an masih lagi maintain macho dengan watak John Wick ni.

Pada sesiapa yang rindukan aksi Keanu Reeves lagi pun dia dah lama tak belakon filem aksi,boleh la layan filem ni.mungkin ada sambungan lagi filem ni.

*3/5