Monday, 31 August 2015

Sehati Sejiwa



Selamat menyambut hari merdeka kepada seluruh pembaca yang rajin jenguk sini,rakan2 blog,rakan2 kat facebook dan juga pada bebudak berbaju kuning taik kucing yang sibuk menyemak nak berdemo yang engkau orang sendiri tak tau apa yang kau perjuangkan.dari pada buat demo bodoh yang menyusahkan orang awam yang lain,ada baiknya kau baca,selidik,dan kaji sejarah Malaysia ni.aku rasa yang ramai2 tu yang kononnya memperjuangkan hak yang batil kononnya tu pun ada yang buta sejarah..hoi! hari ini Merdeka la hormat sikit bulan kemerdekaan ni.tak kisah la kau nak marah kerajaan ke nak suruh bapak kau tu letak jawatan ke,tapi ini merdeka,tak guna tagline hari kebangsaan tahun ini #sehatisejiwa sedangkan jiwa masing2 masih belum Merdeka.

Malas nak cakap banyak,masing2 dah bangka,sendiri faham sudah la.cuma pada hari ini tolong hormat sikit hari merdeka,esoknya kau nak tongang terbalik ke nak menyalak ke nak tido tengah jalan ke lantak kau la.tolong hormat sikit perasaan orang lain.

Salam Merdeka (yang tak merdeka)Sehati Sejiwa.



geng baju kuning ni jugak yang bagus



Saturday, 29 August 2015

Search - Di Pintu Sepi (1988) Reissue 2015

Flashback Saturday minggu ini,aku pun nak menyibuk jugak la tayang cd ni..heheh...




Antara hit list yang menjadi idaman kalbu.baru dua hari lepas jumpa,itu pun betul2 last piece kat rak cd kedai tu,kalau aku lambat sikit gerenti dah kena sapu dengan orang lain.oleh kerana rilisan ini agak rare pada dahulunya (sekarang pun dah ada kapitalis yang ambik kesempatan menjual kembali album ni sampai RM50!) hanya di riliskan dalam bentuk kaset dan piring hitam kalau tak silap aku lah.jika dahulu versi kaset nya pernah di tarik balik jualan atas perintah mahkamah kerana peselisihan faham antara Search dan syarikat Polygram.sebab itu lah album ini di kategorikan album Search yang paling 'rare'




                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
Album ini menjadi buruan kerana lagu2 dalam album ini antara yang best hasil ciptaan M.Nasir dan Search.lagu2 seperti 'Di Pintu Sepi', 'Setelah Hujan' 'Gadis Ayu' dan lagu gumbira dalam album ini iaitu 'Kepala Angin' (bab Amy buat suara sengau tu memang lawak) antara lagu yang menjadi ikutan peminat2 Search suatu ketika dulu,walaupun tak pernah di siarkan di radio.kenangan aku dengan album ini dahulu takda la nostalgik sangat,cuma kasetnya dulu abang aku pinjam orang sebelah rumah,dubbing guna kaset kosong yang memang dah ada standby.heheh..dulu perkataan 'download' pun tak pernah dengar,yang biasa dengar ialah 'dubbing' dan 'record'.



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Dari segi soundnya pada aku ok lah enak.dengar guna earphone Beats memang sedap la bunyi bassnya.dan aku masih lagi menyimpan mp3 album ini yang dah di rip dari kaset.antara album terbaik Search yang memang dah jadi klasik dan khazanah rock sepanjang zaman.so sesiapa yang yang tahu dan pernah memiliki album ini pada tahun 1988 dahulu,bermakna anda memang peminat Search yang dah bangka..heheh..

Lain2 cerita pasal album ini boleh jenguk blog2 ini :

Deaf Angel :
http://deaf-angel.blogspot.com/2015/08/search-di-pintu-sepi-dan-kenangan-dan.html

Berteromber :
http://berteromber.blogspot.com/2015/08/di-pintu-sepi.html

D'arsil :
http://uvianhell696.blogspot.com/2015/08/search-di-pintu-sepi.html

Dan info yang agak menarik pasal album ini dari Kaemm Reutn :
http://arena-muzika.blogspot.com/2015/08/search-di-pintu-sepi-1988-album-cd.html                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      



Monday, 24 August 2015

Misteri s/t (1988) Reissue 2015

Masih lagi dengan viral/demam reissue,kali ini dengan sebuah album yang betul2 'misteri' sehingga sekarang..



Tahun 1988,memang era emas glam rock melayu dan english,kalau sesiapa masih ingat,tahun 1988 banyak album2 rock melayu yang hebat pernah di riliskan seperti 'Medicine - Titian' 'Junction - Arah'  'Belantara - Srikandi Di Sisi', 'Rusty Blade - Berat', 'War Rock Vol.1' 'Wizards - Pencarian' 'Urgent - Wajah Mistikal', 'Wings - Hukum Karma', 'May - Dilema' dan 'Loving Born - Kekalkan'. Tak ketinggalan album 'Misteri' ini..






Seperti band2 rock lain yang suka menyembunyikan identiti,nampaknya band ini betul2 kekal 'Misteri' sehingga sekarang,sama macam band 'Ghost'.tidak di ketahui siapakah ahli2 band ini.ada yang mengatakan ini merupakan band side projek M.Nasir dan Kopratasa sebabnya album ini di terbitkan oleh Siso (Kopratasa) dan juga J.S Kevin.Lagu2 dalam album ini juga kesemuanya di tulis oleh Siso dan J.S.Kevin.tapi penyanyinya memang aku tak tau siapa orangnya dari dulu sehinggalah sekarang.





Band ini pada aku bergenrekan 'eksperimental rock' (rock + new wave) senang cakap gabungan muzik Kopratasa yang terkenal dengan lagu puisi tu di campurkan dengan elemen rock.lirik2 nya memang agak puitis dan berseni.Tengok dari tajuk lagu pun dah tau.lagu2nya semua tiada lagu yang heavy,cuma berentak slow rock dan sedikit mid tempo.






Dari segi soundnya pada telinga aku setakat ni memang ok la.walaupun album ini syarikat rakaman lain yang terbitkan sebelum ni.(mungkin NSR dengar komplen aku kot?..heheh..) antara lagu yang pernah keluar radio pada tahun itu ialah lagu 'Cinta Berbagai Keanehan' ok la best lagu ni.(lagu2 rock sebelum era 90an memang agak unik) kumpulan ini cuba buat kelainan tapi mungkin pada ketika itu peminat muzik belum boleh menerima muzik yang bergenre begini dengan identiti atau ahli band semua di rahsiakan.walaupun dah 27 tahun berlalu,masih lagi menjadi 'Misteri' sehingga kini..

Kalau sesiapa ada info pasal band ini,boleh la komen kat bawah tu :p

Friday, 21 August 2015

Ular & Marah



Suatu malam seekor ular menyelit masuk ke dalam gudang kayu. Secara tak sengaja, ia menyusur di atas gergaji. Tajamnya mata itu gergaji menyebabkan perut ular terluka.
Ular beranggapan gergaji itu menyerangnya.
Ia pun membalasnya dengan mematuk gergaji itu berkali-kali, serangan tersebut menyebabkan luka parah di bagian mulutnya.

Marah dan sakit yang amat sangat, ular itu berusaha mengerahkan kemampuan terakhirnya untuk mengalahkan 'musuh' tersebut. Ia pun membelit gergaji itu sekuat tenaga. Belitan tersebut menyebabkan lukanya teramat parah dan akhirnya ia pun mati di situ.
Di saat beremosi dan marah, rasanya mudah sekali bagi kita untuk melukai dan menyakiti orang lain.
Padahal kalaulah benar-benar kita sedar, sebenarnya yang akan terluka dan sakit adalah diri kita sendiri.

Maka benarlah sabda Nabi saw yang bermaksud, "Bukanlah orang yang kuat itu orang yang menang bertumbuk, tetapi orang yang kuat ialah orang yang mampu mengawal diri daripada sifat marah."
(HR Bukhari & Muslim)

p/s : Salam Jumaat...

Wednesday, 19 August 2015

Wordless Wednesday

betul ke ni?dengar khabarnya akan di reissue/rilis minggu depan di bawah label Universal Music



Tuesday, 18 August 2015

Suffercation - Day Of Darkness (1992) Reissue 2015

D'arsil pernah review album ni Kat Sini





Di katakan album ini merupakan satu2nya album pertama yang bergenrekan 'Death Metal' yang di riliskan seantero Asia Tenggara.kiranya album ini memang pencetus atau pemangkin muzik berat dengan vokal growl yang menyeramkan.selepas keluarnya album ini baru lah banyak band2 Death Metal seluruh Asia meriliskan album masing2.ketika album ini di riliskan pada 1992 dulu aku tak berapa nak dengar sangat sebab masa tu genre yang macam ni susah sikit nak masuk..lagi pun masa tu aku baru kenal Sepultura dan Morbid Angel yang memang popular pada ketika itu.







Suffercation juga pernah 'di cemuh' oleh bebudak underground kerana mengubah hala tuju muzik mereka pada penghujung era 90an dengan meriliskan beberapa album glam rock dengan lagu2 mendayu.(mungkin terpaksa mengikut kehendak pihak syarikat rakaman,lagi pun pada masa tu semua band jiwang dari huruf 'S' heheh..) kalau tak silap mereka pernah meriliskan 2 album yang bergenrekan glam rock.



Album ini hanya ada 3 line up,adik beradik yang genius dalam dunia Death Metal melayu iaitu Rob Razak dan Ly Razak juga dengan vokalis dia yang brutal suara nya iaitu Jeff Illias.mereka juga antara band underground terawal seangkatan dengan Punisher,Nemesis dan Sil Khannaz.




nama Krenmaut pun ada


jewel case patah




Walaupun ini rilisan semula dari NSR,tapi soundnya memang agak teruk sedikit.mungkin rip dari kaset terus,NSR betul2 menganaktiri kan rilisan ini,dengan inlay sekeping,lepas tu aku punya jewel case patah,itu yang buat aku sakit hati,walaupun band ini memainkan Death Metal,tapi ini adalah salah satu khazanah rock yang berharga.
Walaupun kedengaran agak sebu untuk sesetengah lagu,tapi bunyi 'double bass drum' Ly Razak memang padat dan sedap di dengar.

Untuk cerita selanjutnya pasal album ini boleh jenguk kat blog saudara Raimi kat sini :
http://faithcraftmobile.blogspot.com/2011/04/suffercation-day-of-darkness-re.html

Sunday, 16 August 2015

Kelajuan Cahaya

Di sebabkan Ijau dah cerita pasa troll ni,pada mulanya memang aku buat tak tau je lah,lagi pun Iron Maiden sendiri belum umumkan apa2 berita melainkan album 'The Book Of Souls' yang akan rilis pada 4 september ini.cuma spekulasi yang kemungkinan tour Iron Maiden kali ini akan bermula dari Asia seperti yang di ceritakan dalam blog Deaf Angel yang aku baca tadi.

Seperti kata Ijau troll kali ini agak melampau juga lah,sehinggakan petang tadi abang aku Whatsapp aku bertanyakan benda yang sama.betul ke Iron Maiden akan mengadakan konsert di Kuching?memang tahap kelajuan cahaya betul berita ni tersebar..





Dan ini troll kelajuan cahaya yang aku maksudkan





Tapi memang lawak la hinggakan abang aku beria2 percaya..heheh..dia walaupun dah tak berapa nak rock lagi tapi kalau Iron Maiden dan ACDC memang dia sentiasa ambik tau.
Kelajuan cahaya yang sebenar ialah ini.yang betul merentasi seluruh pelusuk dunia yang tak sabar tunggu 4 September ini..


Friday, 14 August 2015

Maria Menado & Warisan Filem Melayu Yang Hilang

Nota Editor: Nota ini ditulis oleh seorang pengguna Facebook yang ingin identitinya dirahsiakan. Ia diterbitkan dan diolah semula dengan kebenaran penulis asal.


primadona lagenda


Jam sudah menunjukkan jam 3.48 pagi. Saya menelaah beberapa topik di dalam Islamic Family Law, dan kini sudah berada di dalam topik Prohibited Marriage (Perkahwinan Yang Ditegah).

Antara kes yang perlu kami hafal serta kaji adalah kes Abdul Razak v Maria Menado.

Nama Maria Menado ini begitu agung, dan oleh sebab saya kurang mengambil berat tentang perfileman klasik, saya cuba mencari nama Maria Menado ini.

Maria Menado merupakan seorang Seniwati Malaya yang amat terkenal pada masa dahulu. Namanya lebih mahsyur daripada beberapa nama pelakon veteran ketika itu seperti Saloma, Sarimah dan Saadiah.

Merupakan peragawati, pelakon serta produser filem, beliau memulakan kerjaya bersama P.Ramlee dalam filem Penghidupan. Kemudian, nama beliau meningkat naik setelah menjadi pelakon dalam filem Pontianak.

Filem Pontianak merupakan filem seram pertama di Malaysia. Setelah itu, namanya begitu mekar setelah melakonkan beberapa filem lain seperti Sumpahan Pontianak, Darahku dan Pontianak Lagi.

Filem-filemnya sangat laku keras sehinggalah beliau berkahwin dengan Sultan Pahang pada tahun 1961.

Namun begitu, disebabkan beliau menjadi Permaisuri Sultan, semua filemnya diharamkan untuk ditayang di negeri Pahang. Bagaimanapun, filemnya turut tidak ditayangkan di seluruh negara.

Bayangkan, selama 20 tahun Maria Menado beraksi dalam layar perak, hampir kesemuanya sudah terhapus dek kerana pergaduhan suami isteri Ho Ah Loke ketika itu (filem yang masih wujud sehingga kini adalah simpanan oleh produksi lain). Tidaklah diketahui mengapa Ho tidak berjumpa Maria atau muzium-muzium negeri untuk menyumbangkan filem-filem itu.

Tidak ada lagi filem lakonan Maria Menado. Tidak wujud lagi kelincahan Maria Menado. Yang lebih kesal, Malaysia tidak mempunyai satu pun salinan Filem Seram Pertama Malaysia.

Sayang seribu kali sayang. Filem Pontianak merupakan filem seram Melayu yang amat hebat dari segi grafik pada waktu itu. Dengan tidak ada lagi téknologi yang mahal, pencapaian filem itu membuktikan Malaya mampu menghasilkan filem setaraf dengan Hollywood.

Apa yang lebih kesal, generasi kini tidak berpeluang menikmati filem itu. Disebabkan hal rumahtangga satu pasangan, habis segala usaha seorang wanita dipadam begitu sahaja. Disebabkan itu juga, negara kehilangan sejarah filem Malaysia yang tidak ternilai.

Oh ya. Kenapa Maria Menado berada di dalam buku Islamic Family Law ini?

Maria Menado ini dahulunya Kristian. Berkahwin dengan seorang pengarah filem Muslim, atas kapasiti Ahli Kitab. Katanya, Maria merupakan Kristian yang dibenarkan kahwin kerana Al-Quran membenarkan berkahwin dengan orang yang beriman dengan Taurat dan Injil.

Namun mahkamah mendapati keturunan Maria Menado ini memeluk agama Kristian setelah Islam disebarkan oleh Nabi Muhammad. Disebabkan itu, Maria Menado tidak boleh digelar Ahli Kitab, dan perkahwinan mereka terbatal.

Namun, beberapa tahun selepas itu, Maria memeluk Islam, cuma tidak berkahwin dengan bekas suaminya itu.

Selesailah catatan 4 pagi.

Maka, filem-filemnya hanya disimpan di rumah Pengurus Cathay Keris, Ho Ah Loke. Yang amat kesal sekali, disebabkan isteri Ho Ah Loke merasa rimas dengan banyaknya filem-filem itu di dalam rumah, isterinya membuang semua filem itu di dalam sebuah lombong.


Setelah kemangkatan Sultan Pahang, Maria Menado memperoleh perkenan Sultan terbaru (Sultan Ahmad Shah) dan meminta agar filem-filemnya ditayangkan semula, namun, disebabkan filem itu sudah dibuang di dalam lombong selama 2 tahun, filem itu hancur dan tidak boleh ditayangkan lagi.


Sumber : The Vocket.com

p/s : Semalam 13/8 adalah hari tangan kidal sedunia.sesapa yang sama kidal ngan aku kita memang geng..heheh..

Monday, 10 August 2015

You Give Love A Bad Name



Betul punya rip off.apa salahnya buat macam Singapore?cuma ada Pen A dan B je.mintak mahap la pakcik Bon ya tak dapat datang..lagi pun rekod pakcik Harris pun nak keluar dah ni...apa pun welcome back to Malaysia la pakcik Bon!

Saturday, 8 August 2015

Ali Setan 30 Tahun

Flashback Saturday minggu ini..di sebabkan aku telepas pandang,baru harini teringat nak cerita.




Filem arahan Tan Sri Jins Shamsudin ini mula di tayangkan pada 20 Jun 1985.bermakna 30 tahun yang lalu.apa yang masih aku ingat,abang2 aku yang bawak aku pergi menonton filem ini.tak hairan la filem ni menjadi box office.masa aku tengok dulu pun walaupun tiket wayang pada ketika tu baru rm 3.00,tapi wayang memang full house.dan apa yang aku ingat ada penonton yang ikut dialog2 yang di ucapkan.(aku rasa mesti kali kedua atau ketiga tengok tu)




Kerana filem ini juga lah ramai anak2 melayu pada ketika itu ingin belajar di Universiti Sains Malaysia yang terletak di Pulau Pinang itu.(ada juga di tunjukkan scene jambatan Pulau Pinang yang separuh siap)betapa hebatnya penangan filem ini yang menjadi idola budak2 melayu yang nak belajar hingga ke menara gading.(filem melayu sekarang ada macam tu?filem sampah je yang banyak)
Dialog2nya juga masih terkesan hingga ke hari ini terutama dialog pasal si Tipah tu..heheh..
Lakonan Ogy Ahmad Daud dan Azmil Mustapha juga merupakan gandingan yang serasi sehingga mereka berlakon sekali lagi dalam filem 'Suara Kekasih'.cuma bila filem Ali Setan 2 je aku dah tak follow pasal Asmidar tu dah di gantikan dengan orang lain.

Antara kenangan masa aku kecik2 dulu.untuk cerita lebih pasal Ali Setan 30 tahun ini boleh jenguk kat sini :
http://www.astroawani.com/berita-hiburan/alisetan30tahun-saya-nyaris-tidak-bawa-watak-asmidar-kerana-azura-ogy-63106


Thursday, 6 August 2015

Jiranku Mossad

Amran termenung di sofa rumahnya.Masih tergiang - ngiang di cuping telinganya apa yang di perkatakan oleh jirannya sebentar tadi.Dia tidak menyangka jiran sebelah rumahnya,rumah teres setingkat yang terletak di pinggir bandaraya Kuala Lumpur itu telah menceritakan segala konspirasi yang selama ini beliau anggap hanyalah dongeng semata-mata, rupanya ia adalah benar belaka.Walaupun hampir separuh daripada cerita yang dia dengar tadi,telah pun di ketahui dari portal-portal internet atau dari 'tukang karut' dunia tanpa sempadan yang gemar menokok tambah bagi menyedapkan cerita yang tidak di ketahui sumbernya.

Perkenalan beliau dengan lelaki kulit putih yang hanya di kenali sebagai David itu tidak di sangka boleh jadi begini.David mula menjadi jiran Amran kira-kira setahun yang lalu.David memang peramah dan pandai ambil hati.Walaupun berlainan bangsa dan fahaman agama,tapi setiap kali azan berkumandang David akan selalu berpesan kepada Amran jangan lewatkan dan abaikan solat fardu.Amran juga memang tak suka jaga tepi kain orang,yang Amran tau David menyewa di rumah itu hanya seorang diri,tak pernah sekali pun Amran nampak ada kawan-kawan David atau pun orang lain yang datang ke rumah beliau.Sehinggalah Amran pergi ke rumah David tanpa di undang...








5 jam sebelum itu...


Amran tiba di perkarangan rumahnya dengan roti canai yang di bungkus istimewa untuk jirannya.Dia mengetuk pintu rumah David."David bukak lah pintu,aku ada beli roti canai kesukaan kau ni" teriak Amran.Namun tiada jawapan.Amran akhirnya menguak daun pintu rumah David yang tidak berkunci itu.Sebaik sahaja pintu di buka,alangkah terkejutnya Amran apabila melihat bendera negara Israel berkibar di dalam rumah tersebut.Di hadapannya terdapat 5 atau 6 komputer,beberapa komputer riba dan beberapa butir peluru hidup dan juga dua pistol Magnum 357 semi automatic berwarna emas.Amran terkejut dan mengigil ketakutan."Siapa sebenarnya mat saleh ni?penyamun ke apa? sebelum jadi apa-apa baik aku cabut!" Tapi niat Amran tak menjadi kerana tiba-tiba David muncul di depan nya."Sabar Amran,aku boleh terangkan segala-galanya,jangan takut" kata David.Bagaikan di paku,Amran tidak berganjak walau seinci pun.David terus menarik tangan Amran dan menyuruhnya duduk di sofa.David memberi Amran segelas air bagi menenangkan darah gemuruh Amran itu.

"Amran,maafkan aku selama ni aku berselindung dari kau,aku terpaksa merahsiakan perkerjaan aku ini demi untuk diri aku dan negara aku" kata David.Amran masih lagi diam membisu tangan beliau dah mula mengigil bila melihat kelongsong peluru,peluru hidup dan beberapa pasport antarabangsa di atas meja."Siapa kau yang sebenarnya David? Adakah kau ejen FBI? CIA?".Amran memberanikan diri bertanya. David mengeluh panjang."Sebenarnya Amran,aku tidak boleh masuk ke negara ini secara yang sah,sebab negara kau tiada hubungan diplomatik dengan negara aku.Malah,pasport antarabangsa negara kau juga dah di beritahu tidak boleh memasuki negara aku".Amran terkejut."Jadi maksud kau,kau adalah orang Israel bangsa yang di benci oleh umat islam seluruh dunia itu?" "Ya tepat sekali Amran.Nama sebenar aku ialah Raisel Zevnat,aku adalah salah seorang daripada ejen yahudi yang di kenali dan agak di geruni oleh kesemua agensi perisikan di dunia iaitu MOSSAD!"."Selama setahun aku di sini,pelbagai rahsia negara kau telah aku ketahui dan kesemua rahsia tersebut aku salurkan ke markas Mossad di Thailand sebelum di hantar ke negara aku."Aku juga mencipta pelbagai teori konspirasi ketika kes- kes besar yang berlaku di sini mendapat perhatian dunia.Kesemua tugasan yang aku terima memang mudah.Rata-rata penduduk di sini terlalu obses dengan teori konspirasi sedikit sebanyak menyenangkan kerja aku Amran".David mula memperlahankan suaranya."Aku harap kau dapat rahsiakan perkara ini Amran,aku percaya pada kau.Kalau kau pecahkan rahsia ini,hidup kau akan susah,kerana ada antara bangsa kau juga telah menjadi ejen sulit kami".David mula memberi amaran keras."Oh,tidak- tidak,aku tidak akan pecahkan rahsia ini,percayalah pada aku David".Maafkan aku kerana masuk ke dalam rumah ini tanpa kebenaran".

"Tok! Tok! Tok!"Pintu rumah Amran di ketuk.

Amran tersedar dari lamunannya yang mengingati kejadian tadi.Dia menguak pintu rumahnya.Kelihatan susuk tubuh Raisel Zevnat ataupun David kelihatan."Aduhhh..apa lagi la si yahudi mabuk ni nak?"fobia aku beluam habis lagi" kata Amran dalam hati.David datang dengan membawa air anggur kegemaran Amran."Boleh aku masuk?" kata David dengan nada memujuk."Silakan David" balas Amran sambil menutup kembali daun pintu rumahnya."kalau mengikut adat yahudi,bila seseorang datang memohon maaf sambil membawa air tuan rumah kena minum bersama tetamu bagi memberi pemohonan maaf...Aku minta maaf Amran,kau maafkan aku tak?" David berkata dengan nada bergurau."Takpalah David,kita lupakan semua itu,baiklah aku maafkan kau" Kata Amran sambil menuangkan air dalam gelas,mereka sama-sama meminumnya.

.....................

"Kenapa mata aku berpinar dan kepala rasa berat sangat ni". Amran mula memicit-micit kepalanya.Matanya memandang ke arah David yang nampak hanya berbalam -balam.Dia mendengar suara David ketawa."Maafkan aku Amran,pantang yahudi Mossad kalau rahsianya telah di ketahui oleh pihak musuh,maka dengan itu aku terpaksa hapuskan engkau Amran"."Kau pun sendiri tahukan yang orang yahudi ini memang tidak boleh di percayai,dan juga segala dakyahnya..Sekali lagi,maafkan aku Amran,bersemadi lah kau dengan aman..."

Esoknya berita di muka hadapan surat khabar Berita Hairan : "Pemuda berusia 36 tahun meninggal dunia akibat serangan jantung"

Raisel Zevnat hilang tanpa di kesan sehingga kini..

Monday, 3 August 2015

Dinamik - Revolusi Mental (1991) Reissue 2015

Album ini pun terjumpa secara tak sengaja juga.asalnya aku nak cari album Febians 1001 Malam,tapi takda.




Ketika album ini di riliskan,pada waktu itu aku dah sekolah menengah,lagu 'Antara Gadis' tu memang jadi kegilaan bebudak perempuan sekolah aku dulu,tapi biasa la dulu sekolah menengah tak dengar dah lagu rock jiwang2 macam ni,ada rakan sekelas yang bawak kaset ni pergi ke sekolah,teruk kena kutuk dan kena conteng inlay kaset beliau..heheh..maklum la konon dulu tak dengar lagu melayu,layan rock english (pada ketika itu juga album Metallica Black dan Wings Jerangkung Dalam Almari sedang hangat di perkatakan) beg sekolah aku pun dulu ada logo band thrash 'Overkill'.(konon rock tapi terjebak jugak dengar Linear..haha)






Aku tak berapa tau sangat pasal kumpulan Dinamik ni,tapi dari info yang aku baca kat internet,kumpulan ni berasal dari Pahang,cuma vokalisnya yang berasal dari Sarawak yang bernama Nai.sebelum menggunakan nama Dinamik nama band mereka ialah 'Eyes Killers'.pernah menjadi 'Juara Rock Tenggara 88' (sama macam Battle Of The Band dan Juara-Juara Rock)juga pernah merakamkan album kompilasi 'War Rock 3' bersama dengan kumpulan Spring,kumpulan Mentari dan kumpulan Cakrawala.


inlay yang berbau 'memori'




Ok,sama seperti album 'Medicine Titian',sound untuk album ini aku puas hati,semua secukup rasa.lagu track pertama 'Pesta Rock' yang memang betul berbunyi rock 80an walaupun album ni di terbitkan pada era 90an.solo nya agak menarik,ala2 solo Vito Bratta White Lion.tiga lagu 'slow rock' jiwang yang menjadi kegilaan awek2 pada ketika itu ialah 'Dilema Rindu', 'Bercanda Kesepian' dan 'Di Antara Gadis' (kalau dulu ada rakan2 sekelas aku yang menyanyi antara 3 lagu tu siap la kena kutuk kaw2 punya..heheh..kalau awek2 yang nyanyi aku takda la heran sangat)lagu 'Tahyul' juga agak menarik dan heavy,intro solo gitar berharmoni dan solo pada pertengahan lagu tu aku suka.lagu 'Syahid' intro riff berharmoni ala2 thrash metal (masa ni memang tengah demam thrash juga)band rock melayu era 80an dan 90an kalau buat lagu berunsurkan ketuhanan memang aku suka,banyak lagu2 yang berunsur ketuhanan dan kerohanian dari band2 rock dulu2 memang best.yang ni memang aku tabik.


list lagu


Walaupun aku pernah 'mencemuh' band ini dan rakan2 aku yang pernah dengar album ini dahulu,tapi sebenarnya album ini telah menjadi lipatan sejarah dalam rock Malaysia dan menjadi khanazah rock yang tak ternilai.

p/s : Sambil menaip sambil dengar lagu 'Dilema Rindu' hahah.. :p



Saturday, 1 August 2015

Break Dance



Flashback minggu ini,selain demam rock kangkang/rock antu,thrash/heavy metal dan juga new wave pada era 80an dahulu,masih aku ingat akan pengaruh 'Breakdance' ini yang agak kuat juga pengaruhnya pada suatu ketika dahulu.pada budak2 sekarang yang ingat tarian berirama ataupun di panggil 'B-Boying' ini wujud kerana francais filem 'Step Up',sebenarnya ianya telah wujud lama pada awal 80an dahulu,walaupun cara tarian pada masa kini lagi nampak menarik dan extreme,sebenarnya tarian ini telah lama wujud pada penghujung 70an yang di bawa oleh remaja2 African/American dan Latino di Amerika.
Pengaruhnya memang kuat sehingga abang2 aku pada ketika itu pun sibuk beli sarung tangan warna putih,cat sembur,dan juga seluar track besar sebab senang nak berjoget..heheh..pernah juga keluar di surat khabar gara2 breakdance ni,ramai jugak la bebudak melayu dulu yang terkehel leher atau patah tangan sebab nak melakukan aksi 'B-Boying'.ini semua di sebabkan gara2 filem 'Breakin' yang pernah popular dan di tayangkan pada tahun 84 dahulu,(pernah ikut abang2 aku menonton filem ni kat wayang masa di Segamat dulu,tiket pada masa tu baru RM 3.00)



Filem ini pun sama macam filem 'Step Up' jugak kisah penari B-Boy yang ingin mengejar impian nak jadi penari terkenal..
Scene dari filem 'Breakin' masa ni Ice T pada zaman Jahiliah beliau sebelum dia ada band heavy metal 'Body Count' tu..heheh..





Sebab apa aku cakap pengaruh B-boy ni kuat pada 80an dulu,filem melayu pun ada juga terselit juga scene breakdance,salah satunya filem 'Azura'





Yang ini scene Allahyarham Raffi Hussin tak kasi diorang ni menari kat public,sebab menganggu ketenteraman awam.ironinya,video ini di upload oleh salah seorang penari dalam scene menari tersebut.
Hasil dari gejala Breakdance ini lah Michael Jackson juga terkenal dengan tarian 'moonwalk' nya.

Mengimbau zaman bebudak,bila tengok balik video breakdance tu rasa nak gelak kuat2 pun ada..hahah