Friday, 30 December 2016

Bakal Terbit

   
yang sedang di tulis






Nantikan kemunculan antalogi cerpen hasil tulisan dari penulis blog merapu yang perasan nak jadi penulis.(orang sibuk nak terbit buku dia pun sibuk jugak..heheh) bersama mentor dan sifunya yang telah mengajar beliau menulis cerita,susun atur,jalan cerita dan macam2 lagi lah.tak lain dan tak bukan ialah sahabat karib aku sejak dari kecil lagi iaitu Azura Halid Idea ini datangnya dari beliau.oleh kerana kekangan masa dan kerja,aku curi2 masa jugak la nak buat cerita untuk novel yang akan di terbitkan nanti.Ada juga cerita yang dah aku buat dalam blog ni akan di muatkan dalam buku ini juga.

Insya Allah,akan di riliskan pada tahun 2017 ini,tak pasti bila tapi akan di beritahu nanti.harap sokongan dari rakan2 blog dan juga pembaca yang rajin singgah di sini.


p/s : Al Fatihah untuk Allahyarham Tan Sri S.M.Salim.moga Rohnya Di Rahmati Allah SWT

Monday, 26 December 2016

The Magnificent Seven ( 2016 )

Dah lama tak menonton filem koboi.




Filem cowboy yang aku tengok hanyalah filem 'The Good,The Bad And The Ugly' lakonon Clint Eastwood seperti yang ramai tahu,soundtrack filem ini pernah di gunakan Metallica untuk lagu latar sebelum konsert mereka bermula.Ok,filem The Magnificent Seven ini sebenarnya remake dari filem koboi yang sama judulnya pada tahun 1960.adaptasi dari karya lagenda filem jepun iaitu Seven Samurai yang telah di terbitkan pada tahun 1954 oleh penerbit lagenda Akira Kurosawa.remake filem ini di arahkan oleh Antoine Fuqua (The Equalizer,Training Day,Olympus Has Fallen) antara pengarah filem yang agak kreatif.walau filem ini bercorak western,aku tonton juga la sampai habis di sebabkan pelakonnya pun semua hebat.ada Denzel Washington,Ethan Hawke,Chris Pratt dan pelakon korea Byung-Hun Lee.

Filem ini mengisahkan Sam Chisholm (Denzel Washington) seorang pegawai warrant yang telah di upah oleh seorang wanita bagi menyelamatkan bandar yang mereka diami oleh sekumpulan pejahat yang suka memeras ugut penduduk di bandar itu.Sam mula mengumpulkan enam orang pemain senjata dan penembak yang terhandal bagi menewaskan penjahat yang ramai bilangannya.
Walaupun filem ini remake,tapi babak aksi old school tembak menembak dan aksi permainan pistolnya memang terbaik la.tak kisah la kalau ceritanya hanya kitar semula dari tahun 1960an dulu,tetapi di beri sentuhan baru yang lagi best.

Wajib tonton jika anda peminat Denzel Washington atau peminat filem western walau jalan ceritanya tak berapa nak menarik dan mudah di jangka.

Friday, 23 December 2016

Banshee & Piring Hukum Karma

Lama tak update blog.banyak sangat agenda yang di lalui minggu lalu.balik JB,pergi Melaka,balik kampung di Segamat tengok rumah pusaka dan ziarah kubur kedua orang tua aku.pergi jenguk sedara mara yang agak lama aku tak meluangkan masa sebab selalu sibuk dengan kerja.cuma agak terkilan tak sempat nak mengopi dengan Berteromber.(sori bro next time aku balik jb kita jumpa)dan cuti yang berbaki dua hari aku balik kl..

Sampai kl terus pergi Victoria Music Amcorp Mall sebab nak ambik ni..

piring hukum karma


Lepas tu malamnya aku layan drama series yang dah lama aku beli belum sempat nak layan..






Terus marathon bermula dari season 1.salah satu sebab kenapa aku malas nak update blog..heheh..

Nanti aku cerita pasal drama series Banshee ni.drama ni memang terbaik la.jalan cerita yang best.tapi tak sesuai nak tengok dengan budak2 la pasal drama ni banyak 18sx.tapi cerita memang two thumbs up!


Monday, 12 December 2016

Salam Maulidur Rasul



Salam Maulidur Rasul buat pembaca blog yang beragama islam dan selamat bercuti kepada mereka yang bercuti esok.pada rakan2 yang menunaikan ibadah umrah,moga di permudahkan segala urusan dan semoga memperolehi umrah mabrur.Amin..



p/s : kalau masa kecik2 dulu bila tiba Maulidur Rasul ni aku suka pergi surau kat kampung aku.memang meriah,makan nasi dulang.sekarang dah takda lagi rasanya nasi dulang tu

Thursday, 8 December 2016

Metallica - Hardwired...To Self - Destruct Deluxe Edition CD ( 2016 )




Nampaknya demam Metallica belum kebah lagi.kalau tengok kat facebook dan juga website hiburan yang lain semuanya cerita pasal Metallica,dan terbaru hari ini aku baca kat page Metal Hammer yang abang Mus Megadeth pun dah review dan bagi pujian tinggi melangit pasal album 'Hardwired..To Self-Destruct ni.lain macam abang Mus bodek ada apa2 ke?heheh..ok untuk album kali ini Metallica menawarkan pelbagai pakej,ada yang normal pakej (2 cd)normal vinyl (2 piring hitam) boxset sekali dengan piring hitam warna warni,deluxe vinyl (3 piring hitam) dan juga deluxe cd,jadi aku pilih yang deluxe cd (ada 3 cd) versi piring hitamnya aku ambil yang 2 keping vinyl je.

Review ringkas dan pendapat dari halwa telinga aku (sorry arr abg Mus):
Cd pertama
-'Hardwired' kali pertama dengar seakan2 macam lagu 'St.Anger' tanpa bunyi ketukan drum yang macam ketuk tin biskut.dengan sound yang telah di upgrade lebih padu.yg ni ok.best.bak kata Berteromber mereka masih pandai ber'thrash'.*5/5

-'Atlas,Rise' Ramai yang kata dan Deaf pun ada cakap lagu ni ala2 macam Iron Maiden.yang ni memang aku setuju.riff nya memang macam lagu Iron Maiden.ok la boleh tahan *3/5

-'Now That We're Dead' lagu yang ni aku dengar 2 kali,tak boleh nak hadam.tak berapa best.lagunya macam zaman 'Load/Reload' *2/5

-'Moth Into Flame' Hetfield memang genius dalam pembikinan riff2 untuk lagu2 Metallica.intro bunyi riff berharmoni dalam lagu ni memang menarik.yang ni aku suka *5/5

-'Dream No More' sama macam lagu nombor 3 tu.aku rasa lagu ni pun memang lagu terbuang masa zaman 'Load/Reload' kot? *1/5

-'Halo On Fire' lagu yang paling aku suka dalam cd pertama.susunan muziknya macam Black Sabbath.ada part mid tempo dan masuk part chorus dia heavy.jeritan Hetfield dalam lagu ni memang power. *5/5






Ok,kita putar cd kedua pulak.
-'Confusion' sekali dengar intro dia macam 'Am I Evil' la pulak.boring sikit la.. *1/5

-'ManUNkind' - Rob si mamat kangkang tu cakap intro bass lagu ni dia tujukan khas untuk mendiang Cliff Burton.lagu ni so-so je la pada aku,cuma video dia je la gempak.diorang tribute untuk Mayhem kan?.yang last part vokalis dia hiris tangan dengan baling kepala khinzir tu kat penonton..hahah.Mayhem memang band black metal paling setan lagi menyetan.heheh.. *4/5

- 'Here Comes Revenge' bila dengar intro je,serta merta aku teringat lagu 'Leper Messiah'.bunyi riff yang berbagai dalam lagu ni.yang ni aku suka. *5/5

-'Am i Savage?' kesinambungan dari lagu 'Am i Evil?'..heheh..bukan lah.mid tempo dan seakan doom metal ala Black Sabbath jugak.yang ni aku skip *2/5

- 'Murder One' lagu ni tribute untuk Lemmy Motorhead.Murder One ialah nama amp.yang Lemmy gunakan ketika persembahan live Motorhead.liriknya pun ada sebahagiannya dari frasa yang selalu Lemmy guna dan lirik2 dari album Motorhead seperti 'born to lose,live to win' aku suka solo Kirk Hammett dalam lagu ni.

-'Spit Out The Bone' macam aku cakap tadi Metallica memang masih pandai ber'thrash' lagu last ni memang laju.gaya speed metal era 80an era 'Kill 'Em All','Ride The Lightning' dan 'Master Of Puppet' ada dalam lagu ini *5/5





Bonus cd
Lagu 'Lords Of Summer' versi rakaman terbaru kali ini best.lagi power dari versi 2014.lagu yang lain2 pun dah pernah dengar seperti 'Ronnie Rising Medley',Remember Tomorrow (lagu cover Iron Maiden) dan lagu cover Deep Purple 'When Blind Man Cries'.dan versi live yang di rakamkan pada April 2016 yang lalu sempena record store day pun best.walaupun aku dah jemu dengar 'Creeping Death' ada beberapa lagu yang jarang Metallica mainkan live seperti 'Jump In The Fire' 'Metal Militia' dan 'Helpless' (Diamond Head cover)vokal Hetfield pun power masih lagi boleh bawak lagu yang aku cakap tadi.

Kesimpulannya.album ini harus di miliki kalau anda peminat tegar atau peminat baru dan juga yang pernah minat Metallica pada era 'Black album'. produksi dan susunan muzik dalam album ini memang terbaik,riff2 kreatif dari Hetfield dan juga sound drum Lars Ulrich yang padu dan padat.terima kasih pada producer Greg Fidelman yang berjaya membentuk Metallica kembali menjadi 'Metallica'.

Review dari Berteromber boleh tengok Kat Sini dan review dari abang Mus pun boleh tengok Di Sini.

Monday, 5 December 2016

Rock Bro ( 2016 )

Baru je tengok..




Rock Bro merupakan kesinambungan dari dua filem komedi muzikal arahan Mamat Khalid sebelum ini iaitu filem Rock (2006) dan Rock oo (2013)bahagian ke 3 ini merupakan siri yang terakhir dari filem ini.penceritaan kali ini  mengisahkan tentang Jijoe (lakonan Khir Rahman) pemain bass dan juga pengasas kumpulan Rimba Bara.kisah suka duka beliau yang sedaya upaya ingin membawa kumpulan Rimba Bara ke arena muzik rock.seperti dua filem sebelum ini,elemen komedi dalam filem ini agak kelakar juga.dan antara yang menarik kali ini ialah :


-Seperti biasa prop dalam filem ini memang terbaik.poster kumpulan rock dulu2 seperti poster album kompilasi War Rock 2,poster kumpulan Black Rose,kumpulan Gersang takdir ( ni tak berapa nak rock..heheh) poster dan tshirt Iron Maiden,tshirt Saxon dan Sepultura.

-Oleh kerana filem Rock Bro kali ini berlatarkan pada era 90an,memang tak boleh lari la dari lagu2 jiwang leleh.takda lagu rock 80an,semuanya lagu2 jiwang tahun 90an je kecuali lagu Sweet Charity.

-Semua runut bunyi (soundtrack) dalam filem ini ada yang di nyanyikan sendiri oleh Khir Rahman dan juga Sofi Jikan.boleh tahan jugak la diorang ni nyanyi bawak lagu nada tinggi.

-Watak Ella yang di lakonkan oleh pelakon baru Amy Juliet agak bagus.gaya gedik manja dengan aksi rambut dia sebijik macam Ella..heheh.

-Ada juga legenda rock yang 'cameo' dalam filem ini seperti Man Kidal,Black Wings dan Hattan.

Cuma yang tak berapa bestnya jalan ceritanya yang 'kureng' sikit.ni dari pandangan aku lah.part Zul Kapan jadi artis rapper lepas tu jadi gay dengan Black memang tak boleh blah la..hahah.dan yang lain2 tu semua so-so je lah.pada aku masih tak dapat nak menandingi filem Rock oo.yang itu lagi best.

Kalau rasa nak mengimbau kembali nostalgia lama ketika zaman rock dah suam2 kuku,boleh layan Rock Bro ni.

Cerita pasal Rock oo! boleh tengok Di Sini

Friday, 2 December 2016

The Punisher Naked Kills





Kadang2 bila aku boring baca buku/majalah,aku juga suka baca komik.sebenarnya memang aku minat baca komik sejak aku dari sekolah rendah lagi.dulu banyak komik2 berbahasa melayu selalu di terbitkan setiap minggu.bila masuk awal 90an pulak,aku suka kumpul komik2 kung fu china yang telah di alih bahasakan ke bahasa melayu,dan masa tu jugak aku baca jugak la komik2 english ni,tapi lebih kepada komik untuk orang dewasa lah.tapi aku tak berapa suka sangat komik yang superhero macam Spiderman ke,Thor ke.aku suka komik yang anti hero.salah satu nya ialah The Punisher ni..






Komik ni memang hanya untuk 18 tahun ke atas je pasal ada banyak gambar ganas,gambar yang tak censored dan jugak caci maki dalam komik ni.aku suka The Punisher ni pasal dia ni hero yang takda superpower macam Superman,Xmen dan lain2 tu.The Punisher atau nama karakter hero ni Frank Castle,adalah penegak undang2,tapi dengan caranya yang tersendiri.beliau ni amat di geruni di kalangan samseng,kumpulan kongsi gelap,dan pembunuh upahan dan beliau juga hanya berjuang seorang diri dalam membenteras jenayah di sekelilingnya..
Komik ni sebenarnya adalah pecahan daripada komik2 The Punisher yang pernah di terbitkan sebelum ni,dan di kumpulkan seluruh episod dan di muatkan di dalam komik ni menjadi satu atau di panggil 'one shot comic'.daripada pecahan episod "Butterfly","Get Castle","The Hunted" dan "Annual 2007".aku suka artwork dalam komik ni,nampak dark dan seolah2 karakter dalam komik ni nampak hidup,macam menonton wayang.tengok pada cover depan komik ni je lukisan dia dah macam gambar betul,tu yang buat aku tertarik nak beli komik ni.







Cerita dalam komik ini mengisahkan Frank Castle/The Punisher telah mengesan satu aktiviti haram telah di jalankan kat satu bangunan ni,aktiviti tersebut ialah perempuan yang di jadikan hamba seks secara paksa dan juga aktiviti dadah kat dalam bangunan tersebut.Frank boleh masuk ke bangunan tu tapi tak boleh membawa apa2 senjata pun kat badan dia walau pistol sekalipun.(Frank Castle ni memang pakar dalam menembak).cuma satu cara yang Frank buat untuk menghukum penjenayah2 ni ialah dengan menggunakan apa saja yang ada dalam bangunan tu untuk membunuh,seperti beliau gunakan plastik sampah,kerusi,botol plastik,alat renjatan elektrik(yang di ambil pada orang yang telah beliau bunuh).sebab tu lah ia di panggil "Naked Kills".

Selain dari tu ada jugak scene Frank Castle di episod lain yang bunuh musuh2nya dengan menggunakan senjata kegemaran beliau seperti machine gun,pump gun dan jugak pistol doublenya.Frank juga tidak ada simpati pada musuh2nya,kalau dia kata nak bunuh,tetap dia bunuh jugak..hehe.komik ni jugak lagi brutal dari filemnya (The Punisher pernah di filemkan pada tahun 1989 buat pertama kalinya dan di remake semula pada tahun 2003)dari artworknya sampai lah ke dialognya memang takda censor langsung.hehe..


split screen macam tengok movie





Info The Punisher :
-The Punisher atau Frank Castle ni adalah bekas agen CIA.dalam satu operasi yang melibatkan beliau,identiti beliau telah terbongkar dan menyebabkan isteri,anaknya dan seluruh keluarganya telah di bunuh oleh sekumpulan mafia yang menyebabkan Frank menjadi penegak undang2 dengan caranya yang tersendiri.

-Karakter The Punisher ni pertama kali di perkenalkan oleh Marvel comics dan muncul dalam komik The Amazing Spiderman pada tahun 1974.

-Keluarga beliau telah di bunuh oleh mafia yang di ketuai oleh Howard Saint(seperti dalam filem The Punisher tahun 2003 dulu).

-Frank juga pernah berhadapan dengan musuh2 nya yang agak sukar nak di tewas kan macam Kingpin,Jigsaw,Barracuda,The Russian,Elite,The Holy,Mr.Payback,Hitman dan juga Tony Pizzo.

-3 filem The Punisher,yang pertama sekali pada tahun 1989,2003 dan 2005 kesemuanya gagal mencapai box office.mungkin pasal pelakon utamanya tak terkenal kot?

Ini adalah komik kegemaran aku,hero yang takda superpower,yang hanya ada senjata dan cara atau skill tersendiri untuk menegakkan keadilan.


Monday, 28 November 2016

Mindcrime 2 ( 10 Tahun )

Hampir terlupa pasal album ini..diam tak diam dah 10 tahun usianya




Walaupun di kritik hebat kerana teruknya album ini,pada aku takda la teruk sangat pun.ada antara lagu2 nya best juga.tak semua sekuel dari yang pertama akan lebih baik.biasanya akan terjadi sebaliknya la..antara lagu2 yang tak jemu di dengar sehingga ke hari ini ialah 'If I Could Change At All', 'The Chase' duet bersama Ronnie James Dio,'All The Promises' dan 'Speed Of Light' (bukan lagu Iron Maiden eh)




Memang agak sukar nak jumpa album rock yang buat concept album ( penceritaan dalam lagu) setakat ini yang berjaya dengan jalan cerita yang bagus ialah album 'Operation Mindcrime' album2 King Diamond (Abigail,Conspiracy) je yang agak best.kalau anda tak kisah tentang produksi album ini,boleh la layan,tapi sebelum tu kena dengar yang part 1 dulu baru lah boleh faham jalan cerita kedua2 album ini.

Pernah cerita pasal album ni 2 tahun lalu Di Sini

Friday, 25 November 2016

Sejarah Rohingya




LATARBELAKANG SEJARAH ROHINGYA, PERANAN DAN KOMITMEN MALAYSIA

Ramai org forward kisah Rohingya kemudian menekan dan menyalahkan kerajaan Malaysia dan Indonesia kerana kurang membantu dan tidak memberi tekanan kpd Mynmar. Sebelum itu, mari baca sedikit ringkasan saya.

Namun, tidak ramai tahu bahawa sejarah kesengsaraan Rohingya bermula beratus tahun dahulu.
Kisah bermula dari pembunuhan ramai2 oleh Raja Arakan ke atas Putera Suja Moghul dan seluruh keluarganya.(1784)
Kemudian, bapa saudara Suja balas dendam dan menawan Chittagong. Wilayah Arakan juga ditawan dan Arakan kehilangan sumber pendapatan drpd lanun dan perhambaan.

Peperangan di antara Mynamar dgn Arakan berlaku 3 kali (1044, 1406 dan 1784). Peperangan 1784 paling terok dimana tentera Mynmar melakukan pembunuhan beramai2 ke atas penduduk Arakan iaitu Org Rohingya(Muslim), Chandra (Hindu) dan Org Rakhine. Semua dimusnahkan termasuk masjid dan kuil.

Org2 Rohingya dan Rakhine terpaksa lari ke Selatan Chittagong (jajahan Inggeris).
Apabila berlaku Perang Burma-British (1824), Burma tewas dan British bawa masuk semula Org Rohingya, Rekhanie dll ke Arakan.

Masuk tahun 1930-1938, penjajah British iktiraf Rohingya sebagai Org India-Muslim.

Pada tahun 1942, bila Jepun menduduki Burma sekali lagi Org Rohingya diusir dan org2 Burma membalas dendam dgn membunuh lebih 100,000 Org Islam Rohingya (peristiwa Karbalai Arakan).

Pada tahun 1948 Burma merdeka, Aung San cuba menyatupadukan rakyat Burma termasuk Org Rohingya, malangnya Aung San dibunuh.
Pd tahun 1960, Mahkamah Agung Burma beri arahan usir orang Rohingya.

Pada tahun 1978, UN beri kad NRC kepada Org Rohingya malangnya pihak berkuasa Burma memusnahkan kad2 itu san menghalau mereka ke Chittagong semula.

Pada tahun 1982, kerajaan Burma membuat keputusan nenek moyang Org Burma yg menetap di Burma sebelum 1826 adalah Org asing. Maka status Org Rohingya adalah Org asing.

Pada tahun 1990-92, sebanyak 268,00 Org Rohingya dihantar pulang ke Bangladesh.
Mereka menetap semula di wilayah Chittagong Hill Tracts yg dikawal tentera Bangladesh.
Hari ini, kerajaan Bangladesh tidak lagi mahu menerima Org Rohingya, kerajaan Burma pula mahu mengusir mereka keluar dari Arakan.

Ulasan:
Sejarah penindasan dan pergolakan Org Rohingya berpunca drpd perebutan kuasa dan wilayah kerana isu2 Kaum dan Agama. Mereka adalah kaum yg tidak ada negara, tidak ada dokumen negara tetapi sejarah membuktikan mereka berasal dari wilayah Bangladesh yang melarikan diri ke Arakan, Burma akibat peperangan.
Negara2 Islam seperti Malaysia dan Indonesia telah melakukan byk usaha diplomatik, malah YAB PM DS Najib telah membangkitkan isu ini di persidangan ASEAN dahulu.
Ianya masih tidak cukup, usaha ini perlu dibuat lagi melalui OIC, EU dan UN untuk menekan kerajaan Mynmar dan Bangladesh supaya menerima kehadiran Org Rohingya sama ada di Chittagong Hills atau di Arakan, Burma.

Al-Azharri Siddiq,
UPM-Ohio University.

Monday, 21 November 2016

Kriminal - The Untold Story




Antara buku yang aku dah habis baca.memang agak sukar nak habiskan bacaan sesebuah buku sekarang ni,banyak buku aku yang aku beli tapi tak baca2 pun lagi.kadang2 ada antara buku yang aku baca tu lambat nak habis kerana 'font' nya yang agak kecil.(mungkin juga kerana faktor umur kot?..heheh)sebab tu lah sekarang ni kalau nak beli buku aku kena check dulu font nya,kalau kecik sangat memang aku tak beli la walaupun tajuk dan sinopsisnya bagus.







Ok buku ini hasil tulisan atau catatan wartawan senior di Malaysia iaitu saudara Syaril A.Kadir.selain kisah2 yang pernah beliau lalui sepanjang menjadi wartawan jenayah,ada juga kisah2 jenayah terkenal atau jenayah yang berprofil tinggi yang beliau kongsikan dalam buku ini.antaranya seperti jenayah rompakan,dadah,pergaduhan,kes pembunuhan Norita Samsuddin,sejarah penjenayah terkenal iaitu Botak Chin dan juga ada kisah pengajaran dari penjara.






Memang agak menarik juga untuk di baca,walaupun banyak kisah berkaitan jenayah,pada masa yang sama buku ini memberi pengajaran dan juga buat kita terfikir kenapa manusia2 ini sanggup melakukan jenayah?sehingga kini zaman yang semakin maju dan makin moden,jenayah semakin menjadi2 tidak mengira mangsa dari sekecil2 anak sehinggalah ke warga emas.tahap kehidupan yang semakin tinggi juga antara faktor yang menyebabkan mereka2 ini melakukan jenayah.











Antara buku kisah jenayah dengan bacaan yang agak santai dan mudah di fahami,boleh dapatkan buku ini di MPH.kesimpulannya ialah,jangan sesekali melakukan jenayah,tidak kira sama ada jenayah kecil atau yang besar,jenayah ini salah satu jalan untuk menuju kepada kesengasaraan hidup dan masa depan.

Thursday, 17 November 2016

Def Leppard - Slang Limited Edition CD ( 1996 )

Dah 20 tahun..





Tahun 1996,memang tahun yang agak hambar bagi dunia muzik heavy metal dan rock.sebabnya pada tahun ini banyak kumpulan rock dan metal dunia mula mengubah stail muzik mereka.Metallica dengan album 'Load' nya ada yang mengatakan album 'Load' merupakan versi kumpulan U2 dalam muzik metal.Sepultura dengan 'Roots' nya yang menggabungkan elemen muzik tradisional Brazil.dan tak ketinggalan Def Leppard juga telah berubah.tiada lagi Def Leppard era 'Retro Active','Hysteria' dan 'Andrenalize' tiada lagi glam rock atau new wave of British Heavy Metal dari mereka.Def Leppard betul2 mengubah stail muzik dan cara permainan instrumen mereka dalam album ini.






Album ini di hasilkan ketika kesemua ahli band menghadapi masalah.Phil Collen yang baru bercerai,bapa Rick Savage yang baru meninggal dunia,Rick Allen dan Joe Elliot di tahan polis.dan mereka tidak dapat menggunakan khidmat penerbit yang bersama mereka sejak 1981 iaitu Mutt Lange.'Slang' pada aku bergenrekan alternatif rock dan sedikit industrial + techno + synthpop ala Depeche Mode.(kemungkinan besar mereka juga berinspirasikan dari stail muzik Killing Joke) mungkin juga pengaruh grunge/alernatif yang tengah berada di puncak pada tahun itu.


cd pertama


Ada dua cd dalam album ini.cd yang kedua merupakan edisi terhad persembahan akustik live Def Leppard di Hard Rock Cafe Singapore pada tahun 1995 khas untuk Channel V.lagu2 live dalam cd kedua ni memang best.ada lagu 'Two Steps Behind','From The Inside' (antara lagu DL yang paling aku suka) dan lagu 'Pour Some Sugar On Me'.lagu2 ni semua dari album lama2 mereka yang pernah menduduki carta Billboard UK dan US.


bonus cd










Berbalik kepada album Slang ni,hanya tiga lagu je yang boleh melekat kat telinga aku,lagu ballad 'All i Want Is Everything' dan lagu mid tempo 'Blood Runs Cold' dan lagu 'Pearl Of Euphoria' lagu2 yang lain agak sukar nak hadam walaupun selepas 20 tahun aku dengar semula album ini.sebabnya telinga aku dah biasa dengar Def Leppard era 80an dan 90an.
Kalau anda peminat bergenrekan muzik alternatif,new wave,electronic rock dan sythpop,boleh cuba la album ini.tapi kalau sesiapa yang baru nak kenal Def Leppard,aku cadangkan dengar album 'Hysteria'.

Tuesday, 15 November 2016

The Nice Guys ( 2016)



Nice Guys ialah filem yang bergenrekan action/crime thriller/comedy yang agak menarik juga.pada mulanya aku ingatkan filem ini filem serius yang agak berat,tetapi sebenarnya ia adalah filem komedi yang boleh lain dari yang lain.kerana pelakonnya pun setau aku memang tak pernah belakon filem komedi.watak komedi bersahaja lakonan Russel Crowe dan Ryan Gosling berjaya menarik minat aku untuk menonton filem ini sampai habis.

Berlatarkan pada era tahun 70an,filem ini mengisahkan tentang dua penyiasat persendirian iaitu Jackson Healy (Russell Crowe) dan Holland March (Ryan Gosling) telah menyiasat satu kes rumit tentang misteri kematian pelakon porno yang agak terkenal dan juga kehilangan seorang perempuan yang bernama Amelia.walaupun jalan ceritanya biasa,tetapi elemen komedi dan sedikit aksi yang tak terlalu ganas memudahkan untuk aku memahami jalan cerita filem ini.

Filem ni ada unsur2 18sx yang tak sesuai untuk ditonton oleh kanak kanak.pada sesiapa yang tak pernah tengok Russell Crowe dan Ryan Gosling ni belakon komedi,boleh tonton filem The Nice Guys ni.

*3/5

Friday, 11 November 2016

Metallica - Master Of Puppets Vinyl ( 1986 )

Di riliskan pada 3 Mac 1986..30 tahun dah album ni.






Dah genap 30 tahun album thrash/heavy lagenda ni.antara album 'wajib' dengar oleh peminat Metallica dan juga mat mat thrash pada zaman tu.album ketiga Metallica ini di bawah Elektra Records antara major label yang agak terkenal juga di Amerika.2 album Metallica sebelum ini,'Kill 'Em All' dan 'Ride The Lightning' hanya di terbitkan oleh record company indie.juga merupakan album terakhir bagi Cliff Burton,pemain bass lagenda yang tiada gantinya.Metallica juga pernah memainkan kesemua lagu dalam album ini ketika ulang tahun ke 20 'Master Of Puppet' dalam siri konsert jelajah 'Escape From The Studio '06' pada tahun 2006 yang lalu.














Ada lapan track dalam album ni,dan semua lagunya memang best.tiada slow tempo,kecuali lagu 'Welcome Home (Sanitarium)' yang mid tempo dan heavy pada pertengahan lagu.aku belajar petik gitar mula2 dulu pun intro akustik lagu 'Battery' tu..heheh.aku suka kerja gitar Kirk Hammett dalam lagu 'The Thing That Should Not Be' solo gitar dan riff pada penghujung lagu bunyi gitarnya seperti orang mengasah pisau.dan tak lupa lagu intrumental 'Orion' antara lagu yang menampilkan  bunyi bass Cliff Burton dan di anggap antara kerja bass gitar beliau yang paling terbaik,ramai yang ingat ada beberapa part dalam lagu ni ialah bunyi gitar,tapi sebenarnya bunyinya datang dari bass Cliff yang kreatif.lagu 'Orion' ini juga di main kan di hari pengkebumian Cliff Burton.














Antara album klasik thrash sepanjang zaman yang wajib di dengar oleh peminat metal tak kira sama ada anda adalah peminat Kpop atau pun Babymetal.

Terima kasih Cliff Burton.RIP.



Monday, 7 November 2016

The Walking Dead Season 7




Oleh kerana tak sabar,aku cari dan download season 7 punya episod pertama sebab nak tau siapa yang kena bunuh oleh Negan,antara watak paling brutal dalam komik The Walking Dead.seperti dalam komik,jangkaan aku tepat.Glenn yang mati di bunuh oleh Negan,dan juga Abraham kedua2nya mati di pukul oleh Lucille,kayu baseball yang di lilit dengan dawai,senjata utama Negan.part ni memang sadis habis.watak Glenn di matikan pada awal episod season 7 ni.dan aku jangka season 7 ni akan lagi panjang jalan ceritanya.sebab kalau ikut versi komik,Negan ni memang tak mati lagi.


glenn kena bunuh versi komik




versi tv.sama macam komik bijik mata nak terkeluar dah


Promo tentang Ezekiel yang akan muncul dalam season ini pun memang ikut versi komik.Ezekiel ni dari komuniti 'The Kingdom' yang akan muncul dengan harimau dia yang bernama Shiva.sebelum zombie apocalypse,beliau merupakan seorang zookepeer.dia dan Rick akan bergabung untuk menentang Negan.cuma satu je masalahnya ialah,Ezekiel ni ialah ex boyfriend Michonne.boleh ke Rick terima? sebab Rick kan dah tidur sekatil dengan Michonne.heheh.

Tapi kalau producer TWD tak ikut versi komik,aku harap Rick akan balas balik kat Negan dengan cara yang lebih kejam.masa dia bermusuh dengan Governor Phillips pun tak ganas sangat.cuma jangan ada cerita Rick dengan Ezekiel bergaduh sebab berebutkan Michonne dah la,versi komik Michonne tidur sebantal balik dengan ex dia tu!..hahah..



Friday, 4 November 2016

Bryan Adams - Reckless Vinyl ( 1984 )

Ini bukan album rock leleh tau.ini memang album rock baik punya.dah berusia 32 tahun..






Tahun 1984 memang tahun kegemilangan muzik rock dan juga new wave (sudah tentunya Duran Duran)antara album modern rock yang popular pada tahun 84 ialah The Smith,Van Halen,Wham!,Bruce Springsteen,Prince (album Purple Rain),sountrack Footloose,dan juga album 'Reckless' dari Bryan Adams ini.sebelum Celine Dion,Bryan Adams lah satu2nya artis dari Canada yang berjaya menembusi pasaran Amerika dengan album ini.majalah Classic Rock pula telah menyenaraikan album ini antara 100 album modern rock terbaik sepanjang zaman dan 'Reckless' berada di tempat yang ke 99.Bryan Adams,selain beliau menjadi penerbit dalam album ini,beliau juga bermain gitar dan kebanyakkan lagu2 adalah ciptaan beliau.boleh di katakan Bryan Adams ni pemain gitar yang hebat juga.



Add caption




Bryan Adams band member


Album ini juga merupakan nostalgia bagi aku.sebabnya pada tahun itu abang aku yang sulung sering kali aku dengar dia pasang kaset Bryan Adams ni di radio kecilnya.lagu yang kerap kali di putarkan ialah lagu 'Heaven'.lagu ini menjadi single no.1 di carta Billboard di Amerika.memang syahdu lagu ni.sampai sekarang aku suka dengar.selain dari lagu yang aku cakap tadi,lagu 'Summer Of '69' lagu gumbira yang popular sehingga kini,lagu duet beliau dengan Tina Turner 'Its Only Love', lagu rancak 'Run To You' pun best,lagu 'Somebody' dan 'One Night Love Affair' pun best.kesemuanya merupakan single hit yang menembusi industri muzik Amerika dan dunia.kalau beli yang 30th anniversary edition yang rilis pada tahun 2014 yang lalu ada dapat cd live Hammersmith Odeon London tahun 1985.









piring side 1



piring side 2



Kadang kadang bila mood nak relax kat rumah biasanya aku akan putar rekod album ini.kalau rasa nak dengar album solo artis rock luar negara,aku cadangkan dengar album Reckless Bryan Adams ini.antara album guitar oriented terbaik sepanjang zaman yang menduduki carta tertinggi Billboard Hot 100.

Sunday, 30 October 2016

Cromok - Yours Truly ( 1996 ) Reissue 2016

Dah 20 tahun usia album ini..





Aku bukan lah peminat tegar Cromok,tetapi aku ada memiliki album terawal mereka seperti Image Of Purity,Forever In Time dan Yours Truly ini.album pertama mereka,Image Of Purity memang memberikan impak yang besar dalam industri muzik Malaysia pada ketika itu.kerana lagu Ulek Mayang yang di metalkan.sehinggakan ada antara kawan2 aku yang tak rock pun suka dengar lagu Ulek Mayang tu,tapi bila masuk part heavy tu diorang terus tak nak dengar dah..heheh.








Album ini juga Cromok menjemput Khalid Mobin (gitaris Rusty Blade) dan Zan (drummer Rusty Blade) sebagai pemuzik undangan.produksi untuk album ini juga antara yang terbaik kerana mastering nya di buat di Australia.yang paling best ialah sound bass drumnya yang padu ala Igor Cavalera dari Sepultura.permainan drum yang bagus dari Miji.kerja gitar dari diva Karl yang dah maestro tahap Ritchie Blackmore yang attitude nya macam Dave Mustaine.heheh..







Lagu lagu dalam album ini best2 juga.seperti 'Siblings','Stranger','IC','Castaway' dan 'Somewhere Anywhere' penuh dengan elemen thrash metal 80an dan 90an.sekurang2nya Cromok merupakan penyelamat dalam industri muzik Malaysia pada ketika itu yang tengah demam muzik 'alternatif' dan ramai penyanyi wanita pada waktu tu semua nak jadi 'Alanis Morrisette'.heheh..

Patut di miliki jika anda peminat muzik thrash metal klasik era 80an dan 90an.antara album terbaik Cromok dari segi sound dan susunan muziknya.