Saturday, 27 April 2013

Islam Itu Indah



DULU DIA HINA ISLAM, TETAPI SEKARANG?

Anda kenal siapakah lelaki yang sedang solat di dalam Raudhah as-Syareefah bersebelahan Minbar Nabawi itu?

Beliau ialah ahli politik Belanda yang pernah mengeluarkan filem " Fitna " yang memfitnah dan memburukkan Islam sekitar 2 tahun lalu. Alhamdulillah beliau telah memeluk Islam dan meletakkan jawatan sebagai ahli politik.

Perkara yang menyebabkan beliau memeluk Islam ialah apabila beliau bercadang untuk mengeluarkan sebuah lagi filem memburukkan Islam bersumberkan dari kitab-kitab karangan orang Islam sendiri. Sebaik sahaja beliau membaca kitab-kitab tersebut, gambaran beliau terhadap Islam seperti yang disebarkan media barat berubah sama sekali dengan hidayah Allah.

Ujar beliau: Aku menyesal kerana sepanjang 47 tahun umurku tidak pernah mengenali Islam.

*FB Islam Itu Agamaku

Monday, 22 April 2013

The Beatles 1962 - 1966 Double LP (Red Album)


Juga di gelarkan sebagai 'The Red Album' album kompilasi The Beatles dengan lagu2 The Beatles yang pernah popular di era 60an dulu.bahagian kedua untuk kompilasi ni di gelarkan 'Blue Album'.kedua2 kompilasi ni di riliskan serentak pada 2 April 1973.


Versi CD nya yang double disc juga telah di riliskan pada 20 september 1993.pada 4 trek pertama dalam rilisan cd tersebut dalam format bunyi mono,dan trek lainnya dalam format stereo.pada tahun 2010,kedua2 album ni di riliskan kembali dengan di upgrade soundnya..



Gatefold lp.dressing era pada waktu The Beatles tengah hangat seantero dunia.seperti Black Sabbath,The Beatles juga pencetus irama rock n roll dan pengaruhnya sampai ke benua Amerika sehinggalah mereka terkenal di seluruh dunia.maka wujud lah frasa 'British Invasion'.muzik dari British yang telah menakluk dunia seperti punk bawaan Sex Pistols,heavy metal yang di perkenalkan oleh Black Sabbath dan selepas tu irama New Wave Of British Heavy Metal. satu demi satu band2 rock/heavy metal dari British ni menakluk Amerika dan juga dunia.

setlist lp pertama side 1 & 2

lp kedua side 3 & 4

Lagu2 feveret aku, Yellow Submarine, A Hard Days Night, Day Tripper,I Want To Hold Your Hand,Can't Buy Me Love,Yesterday dan From Me To You.




Lirik lagu.memang halus sangat.memang malas nak pegang n tengok..heheh

double lp apple hijau

Original 1973 release: Apple SKBO-3403 (whole and sliced apples on red background)

Second 1976 pressings: Capitol SKBO-3403 (Capitol target logo on back of album cover, red labels with "Capitol" in light red at bottom. There are also copies erroneously pressed with the BLUE labels for the 1967–1970 pressings.)

1978 first red vinyl issue: Capitol SEBX-11842 (Capitol dome logo on back of album cover, large dome logo at top of labels)   (Wikipedia)

Saturday, 20 April 2013

Olympus Has Fallen (2013)

Kerana terlalu sibuk mengejar dunia sampai nak update pun tak sempat,tapi sempat jugak la layan movie ni..heheh..


Selain Steven Spielberg,Michael Bay,John Woo,Ang Lee dan pelbagai lagi nama pengarah filem yang kreatif di Hollywood,aku juga amat meminati filem2 arahan Antoine Fuqua ni..beliau memang selalu direct filem yang berunsur crime/action/thriller/conspiracy/corup.antara filem arahan beliau yang terbaik seperti Tears Of The Sun,The Replacement Killers (filem hollywood pertama pelakon hong kong Chow Yun Fat)Training Day (yang ni best)King Arthur,Shooter dan Brooklyn Finest.
Bila dengar je nama filem ni dah start main kat wayang,di tambah pulak dengan cakap2 dari member2 aku yang cakap filem ni best,dengan arahan dari Antoine Fuqua memang buat teruja aku nak tengok.

Filem yang bercorak crime action thrilller ni di barisi oleh pelakon terbaik Morgan Freeman,Aaron Eckhart dan Gerard Butler (300,Gamer)Olympus Has Fallen sebenarnya adalah kod rahsia apabila rumah putih/White House kediaman presiden Amerika di tawan oleh pihak musuh.mengisahkan pertelingkahan antara Amerika dan Korea Utara,delegasi dari Korea Selatan di panggil  ke rumah putih untuk membincangkan krisis ni.tetapi rumah putih membuat kesilapan besar apabila menjemput perdana menteri Korea Selatan dan pengawai tinggi tenteranya yang merupakan bekas tentera Korea Utara.ini memudahkan mereka menawan rumah putih.Mike Banning (Gerard Butler) yang merupakan bekas secret service untuk presiden Amerika ni secara tak sengaja berada dalam situasi serangan ke atas rumah putih dan tinggal beliau seorang je yang masih hidup dan terperangkap dalam rumah putih untuk menyelamatkan presiden Amerika dan pegawai tertingginya.

Overall,aku rasa Antoine ni pun dah kekeringan idea atau pun ni cubaan pertama beliau untuk mengarahkan filem bercorak aksi.jalan cerita yang mudah di jangka,takda elemen suspen,cerita yang tak memeningkan kepala.penyelamat pada movie ni ialah Morgan Freeman,bila beliau mengambil alih kuasa presiden ketika itu.lakonan beliau memang terbaik.dari segi aksi,Gerard Butler memang best la,sama macam filem 300 dan Gamer,aksi beliau dalam filem ni pun best jugak.

So kalau rasa nak layan movie yang jalan cerita hampir sama dengan movie Die Hard + Under Siege boleh layan movie ni.walau sedikit mengecewakan (filem ni lagi best dari filem Red Dawn yang sebenarnya,Red Dawn tu nampak benar menipunya..heheh)

*2/5

Tuesday, 16 April 2013

Behind Blue Eyes



Behind Blue Eyes" is a song by English rock band The Who. It was released in November 1971 as the second single from their fifth album Who's Next and was originally written by Pete Townshend for his Lifehouse project. The song is one of The Who's most well known recordings and has been covered by many artists.
The song starts off with a solo voice singing over an arpeggiated acoustic guitar. A bass guitar and ethereal harmonies are added in later. Eventually, the song breaks out into a full-scale rock anthem when a second theme is introduced near the end - but it ultimately wraps up with a brief reprise of the quieter first theme. Songs written in alternating sections were something of a trademark of Townshend's writing of the period, going back at least to Tommy, where it was used in "Christmas" and "Go to the Mirror!" The guitar riff at the end of the rock anthem section is also used after the bridge during the song "Won't Get Fooled Again", perhaps serving as a link between the two songs when both were intended to be parts of a single rock opera. (There is similar thematic recapitulation in Tommy and Quadrophenia.)


Behind Blue Eyes" has also been covered by numerous other artists, including Bryan Adams, Sheryl Crow, Stratovarius, Elf, Testudo, Ian Stuart Donaldson, Jon English, Suzanne Vega,Vanessa Petruo, Silvertide, The Chieftains (some live and recorded versions featuring Roger Daltrey), Skrewdriver, Unknown Hinson, Beat Pitcherz, and Lights.
-In Buffy the Vampire Slayer the song had been performed by character Rupert Giles (played by Anthony Stewart Head) in the episode "Where the Wild Things Are".
-Austrian rapper Chakuza and German rapper Bizzy Montana, sampled the song on their free track "Behind Blue Eyes". It's not known if they had sampled The Who's original version orLimp Bizkit's version.
-Crosby, Stills & Nash do a cover of "Behind Blue Eyes" during live performances, calling it "a song we wish we had written".
-Timo Kotipelto and Jani Liimatainen made a version of the song during live performances and later in their studio album Blackoustic.
-Within Temptation made a cover of the song for their 15-years-anniversary on Q-Music.
Sumber : Wikipedia

Memang best lagu ni sebenarnya,baik yang versi asal mahu pun yang cover version.tapi versi biskut lim aku tak suka..heheh..(memang aku tak suka Limp Bizkit pun)yang paling best,versi Bruce Dickinson ni..


Behind Blue Eyes by Bruce Dickinson Live at Sunflower Jam 2012 Royal Albert Hall
Layannn..






Friday, 12 April 2013

Suatu Ketika Dahulu


Masa kecil dulu aku sangat kagum dengan peti sejuk. Aku kagum bukan kerana kesejukkannya atau ke'peti'annya tetapi aku kagum dengan lampu di dalamnya yang akan terpadam setengah saat sebelum pintunya ditutup. Jadi aku yang bijaksana ini pun mulalah menjalankan penyiasatan mengenai misteri ini..


Setiap kali menutup peti sejuk aku akan menutupnya dengan begitu perlahan untuk mencari punca bagaimana lampu boleh terpadam dengan sendiri sebelum ianya ditutup. Agak lama juga aku gagal untuk menemui jawapannya tetapi akhirnya aku berjaya juga.

 Rupa rupanya sangat mudah membuat lampu itu terpadam. Tidaklah misteri sangat pun. Cis!



Oleh : http://masakecildulu.blogspot.com/

Saturday, 6 April 2013

King Diamond /Volbeat - Room 24


Volbeat’s latest album, “Outlaw Gentlemen & Shady Ladies”, features a guest appearance from the legendary King Diamond.



Today, King Diamond and Volbeat are pleased to release the Jacob Hansen mastered version of this track, titled “Room 24″, as a FREE download gift to the fans.

The track “Room 24″ features a massive coup for Volbeat with the guest appearance from King Diamond, the legendary front man of Danish metal pioneers Mercyful Fate, and one of Poulsen’s musical idols. Volbeat reveals, “I’m a huge fan of Mercyful Fate and King Diamond. Having King on the record is a huge privilege. Normally, it’s not something he does. He wrote his own lines, and it is half my lyrics and half his. It’s a weird, scary story, and he’s the perfect person for it.”

Baru je sedut tadi..heheh..kira best jugak la Volbeat ni combine ngan King Diamond.suara King sejak beliau lepas operation dulu pun makin power dan mantap.masih lagi boleh jerit dan mengekalkan vokal yang sama seperti dulu..

Boleh sedut Kat Sini atau boleh layan youtube kat bawah ni dulu..





Tuesday, 2 April 2013

Maiden England 88' LP

Okeh..yang ni versi piring hitam bergambar pulak..

Takda beza dengan rilisan LP bergambar IM sebelum ni seperti Flight666 dan En Vivo! cuma yang lawa nya dia punya piring hitam tu lah..

belakang LP


Gatefold.bukak je keluar la gambar ni.artwork besar macam ni puas la tengok.untuk reissue 2013 ni artwork ni di hasilkan oleh HervĂ© Monjeaud seorang pelukis dari France.lain2 artwork beliau untuk Iron Maiden ni.kalau nak tengok lukisan IM dari dia ni boleh tengok Kat Sini artwork dalam website dia semua lawa2.


Kocek pertama.gambar band members masa muda remaja.


Bahagian belakang.sama macam versi cd,semua lirik lagu.


First LP.side one.Eddie naik kuda.


First LP side two.The Prophecy

Kocek lagi sebelah pulak..


Gambar IM in action.stage,pyro ngan Eddie memang lawa lah..


Kocek kedua belakang.lirik lagu untuk side three and four


LP side three.Eddie naik motosikal.artwork original rilisan tahun 89.


LP side four..err..seven son?



Selesai sudah sessi membako menampal piring hitam bergambar nih..heheh..tunggu versi dvd pulak..tak sampai2 lagi..

*Ada pulak yang buat lawak April Fool kat FB cakap Maiden nak rilis album baru 2013 ni dengan guest dia Adele..ceh..!