Friday, 21 July 2017

Guns N Roses - Appetite For Destruction LP (1987)

Album pertama dari Guns N Roses yang dah 30 tahun pada hari ini 21 julai



Tahun 1987 kalau kat Malaysia pada ketika itu memang tengah demam rock.banyak album2 rock melayu terbaik pernah di hasilkan seperti album kompilasi Juara Juara Rock,album pertama kumpulan Belantara,album Search Mentari Merah Di Ufuk Timur dan juga beberapa album lain yang aku sendiri lupa.
Album pertama GNR ini juga di terbitkan pada tahun 1987 dengan bajet 370 ribu dolar Amerika.(menurut kata Duff Mckagan dalam buku beliau) walaupun ini album pertama,tetapi lagu2 yang ada dalam album ni semuanya ciptaan anggota GNR sendiri.menurut Duff Mckagan juga,ketika sessi rakaman mereka semua pada ketika menghadapi kesempitan wang.mereka banyak di bantu oleh rakan2 dan teman wanita masing2.


line up klasik GNR




sepatutnya gambar ni yang jadi cover depan tapi kena banned 



Aku kenal album ni pun agak lambat,hanya pada tahun 1991 ketika zaman kegemilangan album Use Your Illusion 1 dan 2.pada mulanya memang susah nak hadam album ni hanya lagu 'Sweet Child o Mine' yang boleh masuk.heheh..tapi bila dah lama2 dengar baru best.boleh di katakan kesemua lagunya pun layan seperti lagu 'Welcome To The Jungle' 'Nightrain' 'Paradise City' (lagu wajib ketika GNR menamatkan persembahan konsert mereka) dan juga 'My Michelle' (lagu ni katanya untuk awek pertama Axl Rose)selain dari lagunya,album ni juga menaikkan nama gitaris mereka iaitu Slash.cara permainan gitar beliau dengan sound yang pelbagai telah menaikkan nama GNR ini sebaris dengan band glam rock yang sezaman dengannya seperti Motley Crue dan Poison.dan Slash juga telah di angkat menjadi gitar hero sehingga ke hari ini.


yang ni sebenarnya versi 180G back in black tapi tak pasti reissuenya tahun bila



lirik.puas hati la kertasnya pun guna kertas yang agak tebal takda la mudah koyak





Walau dah 30 tahun,lagu2nya masih lagi di minati sehingga ke hari ini.kalau anda minat petikan gitar Slash dan Guns N Roses,album ini memang wajar di miliki,antara album yang mengubah sejarah muzik rock dunia.dan album Appetite For Destruction ini tersenarai antara album rock album terbaik sepanjang zaman.

Monday, 17 July 2017

White Lion - Pride 30 Tahun




Di sebabkan Berteromber dah cerita pasal album ni haritu Kat Sini aku tampal balik la gambar versi piring hitam aku pulak.heheh..album yang di terbitkan pada tahun 1987,pada zaman glam rock dan rock kangkang berada di puncak.boleh di kategorikan sebagai klasik rock dan album patut di miliki oleh peminat rock dan peminat White Lion khasnya.












Dalam album ini jugalah ada lagu ballad yang menjadi kegemaran sepanjang zaman iaitu lagu 'When The Children Cry'.lagu yang telah menaikkan nama White Lion dan menjadikan mereka sama taraf dengan band glam rock yang lain seperti Motley Crue dan Poison.

Dan yang paling best dah tentunya kerja gitar Vito Bratta.selain dari menulis lagu bersama Mike Tramp,Vito juga merupakan tonggak utama White Lion dengan teknik permainan gitar beliau yang agak menarik.tapi sayangnya Vito ni dah gantung gitar dia,member White Lion ajak reunion pun dia  tak mahu.harap lepas ni Vito berubah fikiran la hidupkan semula White Lion.

Nak cerita panjang2 pun dah pernah cerita pasal album ni 2 tahun yang lalu  Kat Sini kalau pernah dengar lagu 'When The Children Cry' boleh layan album ni.lagu2 yang lain pun best.

Sunday, 2 July 2017

Sherlock Holmes - A Study In Scarlet & The Sign Of Four



Cuti hari raya tempoh hari aku memang kurang bermedia sosial,sebabnya melayan buku Sherlock Holmes ni.secara peribadi walaupun ianya telah di terjemahkan ke bahasa melayu,jalan ceritanya tetap menarik.sehinggakan aku memang tak boleh tinggal lama,mesti nak baca lagi.kalau buku lain berbulan2 aku tak baca ok je tapi buku Sherlock Holmes ni memang kuat betul aura dia.di sebabkan jalan ceritanya yang banyak teka teki,dan banyak tekaan aku salah.kerana itu lah aku susah nak skip buku ni..heheh.

Kalau pernah tengok movie atau drama series dia,memang feel dia sama.lagi pun dah di terjemahkan dalam bahasa melayu senang la sikit nak fahamkan.kalau versi english dia dengan bahasa UK standard memang aku susah nak hadam.sebab bahasanya memang puitis,lain la kalau baca buku biografikan.tu bahasa english pasar senang nak faham.ok,novel Sherlock Holmes versi bahasa melayu ni ada dua kisah penyiasatan. cerita pertama bertajuk 'A Study In Scarlet' di terbitkan pertama kali pada tahun 1887 (dah lebih 100 tahun) cerita yang pertama di terbitkan mengisahkan bagaimana Dr.Watson (sidekick Sherlock Holmes ni) bertemu, duduk serumah dan mula menjadi pembantu Sherlock.Sherlock Holmes di gambarkan sebagai seorang yang pelik,misteri,suka bercakap besar dan juga pentingkan diri sendiri.tetapi cara penyiasatan Sherlock ni mengagumkan Dr.Watson.pada mulanya Dr.Watson memang tak suka kat Sherlock tapi bila melihat kesungguhan cara penyiasatan Sherlock tanpa mengira waktu,mereka akhirnya menjadi rakan karib.

Kisah yang kedua bertajuk 'The Sign OF Four'.pertama kali di terbitkan pada tahun 1890.cerita yang kedua ni pun boleh tahan menarik juga.mengisahkan perebutan harta karun dan juga buat pertama kalinya Dr.Watson ni jatuh cinta dengan Mary Morstan seorang wanita yang meminta pertolongan Sherlock Holmes untuk menyelesaikan misteri harta karun dan 'sumpah empat sahabat' atau di gelar the sign of four.dalam cerita ini ada juga di sebut pasal kepulauan andaman,orang2 melayu Singapura,pasal islam dan juga kepulauan India.cerita yang terperinci mungkin penulisnya pernah sampai di tempat yang di nyatakan dalam kisah kedua ini.

Buku ini di tulis oleh penulis novel penyiasatan terkenal iaitu Sir Arthur Conan Doyle.walaupun dah lebih 100 tahun di terbitkan,ceritanya masih relevan sehingga sekarang dan menjadi sumber inspirasi bagi penulis2 novel penyiasatan terkenal era terkini.apa pun buku ni memang best.siapa yang minat Sherlock Holmes kena baca buku ni.versi terjemahan ni pun takda la mahal sangat.