Wednesday, 31 August 2016

Puisi Merdeka




Seluruh negara ribut melanda
Apakah petandanya
Ada yang tak kena


Kedengar cerita
Jebat melanda
Diamok segalanya
Si gajah putih.yeah

Dan tiba-tiba
Ada penghalang menjelma
Seorang demang
Menentang arus
Perang bermula
Sepanduk poster merata-rata
Direntang
Direntang
Direntang
Direntang

Aku tak mengerti
Puisi ini
Kita sudah merdeka
Itu yang pasti
Hati berbangga
Melihat bendera berkibar

Solo

Jebat berseru
Minta diubah segala
Demang menongkah cari pengaruh
Bisik bermula
Duit disembah
Jebat melaung
Merdeka
Merdeka

Suram rasanya
Diwaktu ini
Kalaulah dapat melahap burger
Alangkah indahnya

Inilah merdeka
Generasiku
Masing-masing sendiri
Cara sendiri

Ada yang berbangga
Melangut ke tiang bendera

Dalam hakikatnya
Akupun tak tahu.yeah
Hanya bersemangat
Merdeka Merdeka
Berpuisi merdeka.yeah


 

Monday, 29 August 2016

Wings - Jerangkung Dalam Almari ( 1991 )

Genap 25 tahun usia album ini..




Album ini keluar pada tahun 1991 ketika aku berada di tingkatan 3.rakan sekelas aku pernah pinjam kaset aku (abang aku yang beli..heheh) untuk 'dubbing' menggunakan kaset TDK yang popular pada ketika itu.kalau zaman sekarang salinan menggunakan cakera padat di panggil 'burn' atau 'copy disc'.album ini keluar pada ketika demam thrash melanda Malaysia pada masa yang sama album Metallica 'Black' mula menakluki dunia muzik.dan yang masih di ingati ialah promosi album 'Jerangkung Dalam Almari' dan album Metallica 'Black' dalam majalah URTV satu page album Wings dan satu lagi album Black.






Antara album Wings era analog yang paling di gemari kerana soundnya.ada sedikit pengaruh thrash,glam rock dan sedikit blues.juga menarik tentang album ini ialah di terbitkan oleh sifu M.Nasir dan Wings.lagu2nya banyak ciptaan M.Nasir dan Joe,liriknya oleh penulis lirik lagenda iaitu Bob dan juga Allahyarham Loloq.inlay cd ni Wings cerita pasal musibah yang melanda,pasal kebakaran rumah mereka,Black(pemain drum) yang keluar dari Wings,dan juga kes Joe Wings yang di hadapkan ke mahkamah.(yang ni aku tak ingat kes apa)walau pun begitu,album ni tetap yang terbaik pada aku selepas 'Teori Domino.'

Ok,ni ulasan rojak aku.kalau ada yang silap aku mintak maaf banyak.ni cuma pandangan peribadi.

1.Watari (Wings)
Pembuka lagu untuk album ini,lagu instrumental dengan solo gitar dari Joe.kerja gitar Joe semakin matang selepas album 'Teori Domino' dan Joe juga cuba memberitahu yang skil permainan gitar beliau telah mempunyai identiti yang tersendiri tidak di bayangi oleh gitaris lain yang hebat di Malaysia pada ketika itu.

2.R N'R Lu Punya Suka (M.Nasir/Bob)
Lagu ni ada unsur psychedelic rock sikit.tapi kena dengan liriknya.kombinasi M.Nasir dengan Bob dari era 80an lagi memang menjadi.lagu ni menyindir mat mat rock pada zaman itu (era 90an) tengok pada liriknya 'ramai yang tak reti,konon rock tapi berjiwa seluar koyak main cinta,menangis dengar lagu cinta'heheh..

3.Aku Pun Tahu (M.Nasir/Nasir Jani)
Lagu slow rock/mid tempo.nampaknya Joe betul2 membuktikan kerja gitarnya.lirik dari Nasir Jani yang agak puitis.beliau memang di kenali sebagai insan seni yang artistik kerana lirik2 yang di hasilkan memang menusuk kalbu.lagu ni mengisahkan cinta yang tak kesampaian.biasa la kan rock dulu2 lagu mesti ada jiwang.







4.Gemala Saktiku (M.Nasir/Loloq)
Juga lagu mid tempo/slow rock.gemala menurut kamus dewan ialah batu hikmat yang bercahaya.kira lagu ni macam hikayat 1001 malam la..yang lelaki ni tak sangka boleh terjumpa gemala sakti ni kat perempuan yang selama ni dia abaikan.apa yang best lagu ni ialah bunyi bass Eddie kedengaran satu persatu selain dari kerja gitar Joe yang mendayu2 di bawah vokal Awie.

5.Lipas Kudung (Joe/M.Nasir)
Kalau dah lagu ni ciptaan Joe,dah tentu la heavykan.lagu yang paling heavy dan ada pengaruh thrash dalam album ini dan liriknya oleh M.Nasir.punya la genius M.Nasir ni pasal lipas pun dia boleh buat lirik yang mempunyai maksud yang lain jugak tu kalau tengok betul2 pada liriknya.


6.Dalam Kehadiran Sofiah (M.Nasir/S.Amin Shahab)
Lagu yang ada pengaruh blues/southern rock.kerja gitar akustik yang menarik dari Joe dan juga bunyi bass Eddie yang lemak berkrim.liriknya juga dari penulis lirik legend S.Amin Shahab.

7.Kau Bukan 'Brader' (Joe/M.Nasir)
Tak di nafikan,imej rock atau pun muzik rock selalu di kaitkan dengan dadah walaupun bukan semua pemuzik rock yang mengambil dadah.pada era 90an memang gejala dadah pada ketika tu berada pada tahap yang membimbangkan. tengok pada liriknya 'di sekolah,di rumah, di hospital di mahkamah dia akan bersarang kalau tak di jaga'lagu hard rock ciptaan Joe dengan lirik pedas dari M.Nasir ni memang terbaik la.






8.Jerangkung Dalam Almari (M.Nasir/Loloq)
Lagu hard rock ciptaan M.Nasir dan liriknya agak complicated sedikit,hasil tulisan dari Allahyarham Loloq.lagu yang juga menjadi tajuk album ini.pada aku liriknya mungkin mewakili generasi baru yang meminati muzik rock ini (era generasi X)

9.Awang Trasher (M.Nasir/Loloq)
Juga hard rock dan sedikit heavy walaupun tajuknya ada 'trasher'.liriknya yang agak menarik berunsurkan komedi mengisahkan mat thrash yang lupa asal usul yang mengambil falsafah hidup dan pegangan dari lagu 'Sodom' dan 'Metallica'.Sodom lah antara band teutonic thrash yang aku kenal melalui album 'Agent Orange' terbitan tahun 1989.

10.Tirai Horizon (M.Nasir)
Lagu dengan mood gembira atau pun lagu semangat juang.lagu ni ada unsur progresif rock sikit macam Dream Theater.tengok pada liriknya pun memang menaikan semangat,dengan bunyi gitar Joe yang sekejap tinggi dan sekejap mendatar,menjadikan lagu ini menarik adrenalin untuk goyangkan kepala atau pun kaki

Walaupun album ini di masih lagi menggunakan teknologi analog,aku masih lagi suka sampai sekarang,walaupun ada sesetengah orang tak suka sound dalam album ini sebab terlalu bingit dan 'kering'.tapi oleh kerana pendengaran aku dan citarasa aku masih lagi tertinggal di era 80an dan 90an,telinga aku takda masalah untuk dengar album ini.jika anda peminat kumpulan kpop,anda patut cuba dengar album ini.rugi kalau tak dengar..heheh..


Friday, 26 August 2016

Samad s/t (1994) Reissue 2015

Lagi album dari gitar hero tempatan.rilisan semula tahun lepas..




Selepas Hillary,Joe Jasad Liar dan Zulkif yang telah mempunyai album dengan cara permainan gitar yang tersendiri,Allahyarham Samad juga pernah merakamkan album gitar solo yang di terbitkan pada tahun 1994.seperti kata Berteromber tentang kualiti keluaran semula ini,(ulasan dari Berteromber boleh tengok Di SINI ) kualiti sound,packaging dan juga kualiti kertasnya memang terbaik dari WEA music.yang paling terbaru ialah album2 Sweet Charity dan Lefthanded.

Pernah juga mempunyai versi kasetnya yang di beli ketika baru nak belajar cari duit sendiri.pasti yang tahu Allahyarham Samad merupakan pemain gitar untuk kumpulan Lefthanded bersama2 Man Kidal ketika zaman Lefthanded tengah popular suatu ketika dulu,gitar solo berharmoni beliau bersama dengan Man Kidal di dalam setiap album Lefthanded di dalam album2 terawal Lefthanded.kerana solo 'Prodigal Son' dalam lagu 'Debunga Wangi' lah ramai peminat Lefthanded berkata mereka adalah klon 'Iron Maiden'.






Berbalik pada album ini,produksi untuk album ini juga terbaik.susunan muzik dan diterbitkan sendiri oleh Samad dengan artis dan pemuzik undangan.untuk bahagian drum je ada Yazit Search,Tom,Baba dan Mahmud,bahagian bass pula oleh Yan (Lefthanded,Search) Salman dan Aub.Samad juga mengundang penyanyi hebat seperti Jamal Abdillah,Arab dan juga Harry Hess penyanyi kumpulan rock dari Canada iaitu Harem Scarem.beliau juga mengundang shredder terhebat dari kumpulan Mr.Big iaitu Paul Gilbert.














Antara lagu kegemaran dalam album ini ialah 'Joget' dan 'Animo' (bersama Paul Gilbert) lagu 'Land Of Paradise' nyanyian Harry Hess (versi Search tajuknya Feel The Pain dari album Rampage)lagu mid tempo 'Malam Yang Panjang' nyanyian Arab.aku suka lagu ni.ciptaan M.Nasir.cuma lagu 'Semalu' nyanyian Jamal Abdillah je yang aku tak berapa suka,macam tak kena sangat vokal Jamal dengan lagu ni.(macam dengar album solo Jamal pulak).dan lain2 lagu intrumental dalam album ini pun best,memang menampilkan kerja gitar Samad yang all out tanpa di bayangi oleh Lefthanded.Samad memang dah mempunyai identiti sendiri dalam setiap permainan gitar beliau.Paul Gilbert pun pernah memuji beliau ketika interview dalam majalah Guitar World.

Untuk sesiapa yang belum pernah dengar album ini,kena dengar.antara khazanah rock dan gitar hero yang tiada gantinya.walaupun beliau tiada,kerja gitar beliau dan hasil karya beliau tetap menjadi 'masterpiece' dan kekal dalam lipatan sejarah rock Malaysia.

Al Fatihah Allahyarham Abdul Samad Bin Mian 1963 - 2008

Monday, 22 August 2016

Bobby Soundtrack Vinyl (1973)

Antara lagu2 dari filem yang popular di seluruh India dan juga Malaysia pada era 70an yang lalu..




Aku memang tak tau sangat pasal filemnya,tapi menurut Wikipedia :

Bobby is a 1973 Bollywood romantic film directed by Raj Kapoor. It was wildly popular and widely imitated. It was the film d├ębut for Dimple Kapadia and the first leading role for Raj Kapoor's son, Rishi Kapoor.
The movie is a trend-setter in its own right. It introduced in Bollywood the genre of teenage romance with a rich-vs-poor clash as a backdrop. Numerous movies in the following years were inspired by this plot.
Indiatimes Movies ranks Bobby amongst the 'Top 25 Must See Bollywood Films.The film became a "blockbuster", was the top grossing hit of 1973, and became the second top grossing hit of the 1970s.

Ini bermakna filem ini merupakan filem remaja romantik ala macam filem Tan Sri P.Ramlee 'Antara Dua Darjat' tu la kan.kisah si miskin bercinta dengan perempuan anak orang kaya.di India sejak dahulu lagi memang  ada kastanya.ada yang kasta rendah,kaya,miskin dan macam2 kasta lagi.




senarai lagu.semua lagu dalam soundtrack ni memang popular suatu ketika dahulu








Makcik dan pakcik aku pernah cerita pasal kehebatan filem ni dulu,ada antara kawan2 nya pergi menonton filem ini sampai 7 kali (yelah zaman tu mana ada dvd pirate kan,internet pun belum wujud lagi kalau nak download) sehingga ada yang boleh hafal lagu2 di dalam filem ini,dulu memang aku pernah dengar lagu2 dari filem ini,masa aku kecik dulu tapi dalam bentuk cartridge cassette.(sila google kalau nak tau apa itu cartridge cassette)lagu2 nya memang masih lagi menjadi evergreen sehingga sekarang.tapi lagu2 dalam soundtrack ini bukanlah pelakon dalam filem tu yang nyanyi.lagu ini semuanya di nyanyikan oleh penyanyi lagenda India iaitu Lata Mangeshkar

p/s : sesekali layan lagu hindi pulak..heheh..

Saturday, 20 August 2016

Metallica - Hardwired





Pagi tadi bukak je facebook,penuh kat wall aku pasal single terbaru dari Metallica.dan dengar khabarnya album terbaru yang di beri tajuk 'Hardwired..To Self-Destruct' akan berada di pasaran pada 18 November nanti
Single dan video pertama dari albim ini iaitu 'Hardwired' dah pun di lancarkan.ada antara peminat2 Metallica yang cakap lagunya lagi best dari album 'Death Magnetic dan ada juga yang cakap nak lawan dengan album abg Mus yang di riliskan awal tahun 2016  yang lalu iaitu album Dystopia sebab album abg Mus tu berakar umbi kan thrash metal 80an.

Album terbaru Metallica kali ini ada 2 disc yang di katakan ada lagu2 nya yang berdurasi lebih dari 5 minit.aku pun baru dengar tadi kat youtube lagu 'Hardwired' ni.lagunya masih lagi heavy macam album 'Death Magnetic' cuma kali ini sound drum Lars Ulrich kembali pada era album 'Black/Load/Reload' baru syok sikit dengar,sound double bass drum pun padu.solo Kirk Hammett masih lagi menggila.dan keseluruhan muziknya mereka cuba untuk kembali kepada akar umbi era thrash 80an.

Ini baru single,mungkin lagu2 yang lain dalam album ini ada yang lagi sedap.so,kita tunggu saja lah album terbaru Metallica ni rilis nanti.ini bermakna demam Metallica pun dah kembali..heheh..

Video official 'Hardwired'.

Monday, 15 August 2016

Sil Khannaz - Thunder Roar 7' EP (2015)

Dah lama beli baru harini nak tampal kat sini..



Antara band metal tempatan yang mula2 aku kenal sekitar tahun 90an dahulu ialah Suffercation dan Sil Khannaz ni.setelah sekian lama menyepi,Sil Khannaz kembali dengan EP terbaru berjudul 'Thunder Roar'.pada mulanya ia di keluarkan dalam format cd dan kaset,tetapi versi kaset hanya terhad 100 unit sahaja,selepas itu baru lah Sil Khannaz riliskan dalam format piring hitam 7 inci pulak.






EP ini hanya mengandungi 4 lagu,walaupun cuma 4 lagu,tapi lagu2nya memang mantap dan terbaik.susunan muziknya tetap power walaupun anggota kumpulan ini bertukar ganti.Sil Khannaz masih lagi mengekalkan identiti death metal dalam muzik mereka.







Versi piring hitam ini telah di keluarkan dalam 3 pilihan warna,ada merah,hitam dan clear vinyl.aku pilih yang macam gambar kat atas tu.itu yang nampak menarik.EP 7 inci ini juga terhad,hanya ada 300 salinan je.dua lagu dalam bahasa melayu dan 2 lagu dalam bahasa inggeris memang agak menarik,aku suka lirik puitis bahasa melayu dalam lagu Sil Khannaz memang berseni.

Pada peminat muzik ekstrem,boleh beli album ni,tak rugi,setelah sekian lama scene metal tempatan sunyi,dengan adanya album ini dan juga dengar cerita ada lagi album2 metal tempatan yang akan di riliskan kembali,meriahlah kembali scene metal tempatan.

Thursday, 11 August 2016

Asal Usul Nama Singah & Rahsia Nombor 383

Sumber : http://www.hmetro.com.my/





Tanggal 1 Julai lalu persada seni tanah air kehilangan seniman Datuk Aziz Singah. Kematian Allahyarham akibat kanser prostat pada usia 75 cukup indah jatuh pada penghulu segala hari iaitu Jumaat terakhir Ramadan tahun ini. Terlintas mahu menziarahi jenazah Allahyarham, namun dek hambatan tugasan, hanya sedekah al-Fatihah saja dapat dititipkan.

Tidak banyak artikel mengenang Aziz Singah ditulis selepas kepergiannya. Barangkali kerana bahan akhbar dan majalah sudah dikumpul awal (mengisi stok semasa cuti), cerita Aziz Singah itu hanya meriah disiarkan di ruangan berita.

Di sisi lain ramai wartawan hiburan di era Aziz Singah mencipta populariti sebagai dramatis sudah bersara, tidak terkecuali yang menghadap illahi. Penulis agak bertuah kerana sempat mendampingi seniman hebat ini ketika menjadi wartawan hiburan sekitar 80-an dan 90-an.

Justeru terpanggil hati ini untuk berkongsi memori dan diharapkan serba sedikit informasi ini dapat membantu generasi akan datang apabila mengkaji Aziz Singah daripada seorang penyelia makmal, menjadi juruhebah, dramatis, ahli politik dan perniagaan akhirnya Presiden Seniman.

Dilahirkan di Rembau, Negeri Sembilan pada 3 Oktober 1941, Aziz meniti kehidupan ketika kanak-kanak tanpa belaian ayah. Ketika menemuramah beliau pada Ogos 1998, Aziz yang penulis panggil abang ini menceritakan ayahnya seorang askar sama unit dengan Leftenan Muda Adnan (Allahyarham) terkorban pada usia 24 tahun dibunuh tentera Jepun sewaktu Perang Dunia Kedua. Usia Aziz ketika itu dua bulan.

Sehingga ke akhir hayat, Aziz tidak tahu bagaimana wajah ayahnya itu. Namun hasrat itu tidak pernah padam dan kebetulan ketika kenalannya Datuk Jalal Abu Bakar (Allahyarham) menjawat Timbalan Menteri Pertahanan, Aziz diberi peluang membuka fail tentera lama di MINDEF. Malang pula gambar ayahnya itu tiada, namun dia puas kerana mendapat tahu nombor berkhidmatan ayahnya ketika itu, 383.

Kesempatan bersembang dengan Aziz melonjak minat penulis untuk mengetahui bagaimana boleh terlekat nama Singah? Mana ada nama orang Melayu Singah? Aziz tersenyum lalu ketawa menceritakan namanya terletak Singah sedangkan nama sebenarnya ayahnya Ngah Ujid.

Kami terus tergelak bila Aziz berceloteh pegawai polis ‘Benggali’ (Sikh) yang mencatat namanya di surat pendaftaran tersilap dengar. Salah seorang ayah saudara Aziz mendaftarkan nama Aziz lalu bila polis itu bertanya anak siapa? Keluarga Aziz itu menyebut “anak si Ngah.”

Penyudahnya polis itu terus menulis Aziz Singah. Merujuk Kamus Dewan memang tiada makna perkataan ‘singah’ itu, tetapi berpaling ke Kamus Besar Bahasa Indonesia (KBBI), definisi singgah adalah berhenti sebentar di suatu tempat ketika dalam perjalanan/mampir.

Aziz memulakan kerjaya awal sebagai Penyelia Makmal Dockyard Technical Collage, Sembawang, Singapura (1960-1964), Juruhebah Radio Televisyen Singapura (1964-1971), Juruhebah, Penerbit Drama Radio, Penyelia dan Ketua Unit Kasting RTM (1971-1992).

Bakat lakonan Aziz mula diuji pengarah M Amin (Allahyarham) dalam filem Jahanam pada 1971. Selama menjawat Ketua Unit Kasting RTM, Aziz melahirkan ramai dramatis baru dan salah seorangnya Fauziah Nawi melalui drama Tahan Kinabalu.

Lebih 500 drama dibintangi bermula dengan Malam Tiada Bintang pada 1965, lakonan Aziz cukup sinonim sebagai ‘datuk’ atau ‘tokoh korporat.’ Watak Rosman yang dipegang dalam drama PJ mengaitkannya dengan JR Ewing (lakonan Larry Hagman) dalam Dallas.

Ketika Aziz dipilih menjadi Presiden Seniman pada 3 Julai 1999 untuk sesi 1999/2001, cabarannya cukup getir apabila beberapa AJK lama persatuan itu menghantar surat aduan kepada Pendaftar Pertubuhan meminta Mesyuarat Agung Seniman itu dibatalkan.

Penulis bertemu Aziz di pejabat Seniman di Kompleks Finas, Hulu Klang, menanyakan hala tuju Seniman bagi menempuh alaf baru, 2000.

Aziz berharap agar tidak berlaku kera di hutan disusukan, anak sendiri mati kelaparan di sebalik projek E-Village, malangnya projek itu menjadi ‘gajah putih.’ Melalui era Aziz juga Seniman dengan kerjasama ACS Production melancarkan projek Hari Seniman 22 Mac 2000. Selaku Presiden, Aziz mahukan seniman tanah air diiktiraf.

Sekian lama berjuang, era Abdullah Ahmad Badawi (Tun) menjadi Perdana Menteri barulah Hari Seniman itu diiktiraf, tetapi bukan 22 Mac sebaliknya 29 Mei sempena tarikh kematian P Ramlee. Terlalu banyak mahu dikupas mengenai Aziz di ruangan terbatas ini, dan salah satu kesungguhannya mahukan ada wakil Seniman bersuara di Parlimen, takdirnya tuah itu milik Tan Sri Jins Shamsuddin menjadi senator.

Segala jasa-jasa Allahyarham Aziz Singah ini abadi dalam lipatan sejarah.

p/s : antara pelakon lagenda yang paling di ingati ketika zaman aku masih lagi kanak kanak riang.lakonan beliau dalam drama bersiri PJ bersama Melissa Saila masih lagi di ingati.
Al Fatihah.


Monday, 8 August 2016

Gersang - Takdir (1988) Reissue 2016

Album kedua dari kumpulan Gersang...






Kali terakhir aku dengar lagu2 dari album ini ialah pada tahun 1988.ketika itu aku masih lagi kanak kanak riang..heheh.versi kasetnya di beli oleh abang aku.walaupun sebelum ini aku pernah cakap tahun terbaik bagi glam rock dan heavy metal ialah pada tahun 1988,tapi tidak pada album ini.maka,selepas album ini di terbitkan,Kid pun keluar dari Gersang ni dan join Search terus meletup dengan album 'Fenomena' terbitan tahun 1989.







Berbanding dengan album pertama yang ada tempias glam rock,album kedua ini agak mellow dan terlalu jiwang.mungkin kena ikut kehendak syarikat rakaman kan.kalau ikut kehendak band memang tak boleh 'jual'.dan kalau di perhatikan pada inlay cd,imej Kid je yang nampak rock sikit,(imej memberontak,tak hairan la selepas tu dia terus join Search)stail muzik mereka juga berubah,banyak penggunaan keyboard untuk album ini.ala2 Emerson,Lake & Palmer (ELP).hilang sudah imej rock mereka.

Pada aku penyelamat dalam album ini ialah kerja gitar Kid.permainan beliau untuk lagu2 rancak dalam album ini seperti 'Dunia' solo yang agak tenggelam,mungkin kerana produksi terbitan semula.menarik solo dalam lagu ini.solo gitar dalam lagu  'Masalah' yang ala Malmsteen pun best,lagu ala Van Halen 'Si Rama Rama',dan juga 'anthem' lagu jiwang yang selalu kedengaran di radio sehingga sekarang iaitu 'Suratan Takdir' (cuma versi cd ni kenapa vokal Man Bai agak bebunyi macam chipmunk sikit?)








Kalau dulu aku mendengar album ini ketika zaman kanak kanak,ok boleh layan,cuma bila dah dengar balik pada masa sekarang ni,memang dengar sekali lalu je lah..pasal jiwang sangat susah nak masuk..heheh.aku beli cd ni pun kerana nak melengkapkan album Gersang aku.album ke 3 yang bertajuk 'B29' pun taktau syarikat rakaman mana pulak yang ada copyright dia dan taktau bila akan di pasarkan.

Kesimpulannya,jika anda gersang dan dalam hati ada taman,boleh dengar album ini..heheh.


Friday, 5 August 2016

Shahrul - Transfigurasi (1995) Reissue 2016

Dari Joe Satriani,kita pergi ke album gitaris tempatan pulak.album yang dah berusia 21 tahun.




Shahrul merupakan antara gitaris terbaik juga walaupun nama beliau tak sehebat Hillary dan Man Kidal yang masih berkarya sehingga ke hari ini.pertama kali mendengar kerja gitar beliau melalui album sulung Ekamatra 'Satu Tekanan Irama',yang mana album tersebut telah memperkenalkan beliau sebagai gitaris handalan walaupun pada ketika itu banyak di bayangi oleh Malmsteen.





Album solo pertama beliau ini menampilkan stail muzik yang lebih matang dan kerja gitar yang semakin kehadapan.dengan vokalis undangan yang juga bekas anggota Ekamatra iaitu Rahmat,menjadikan album ini menarik.sememangnya gabungan Rahmat dan Shahrul memang menjadi.
Antara lagu yang best dalam album ini ialah 'Tujuh Hasta Melangkah' ciptaan Shahrul dan Rahmat.lagu slow rock dengan lirik yang puitis hasil tulisan Siso Kopratasa.solo mendayu Shahrul menjadikan lagu ini semakin menarik.medley 'Pusara Di Lebuhraya' dan 'Sentuhan Kecundang' dengan susunan muzik yang baru pun boleh tahan best jugak.'Menanti Riakmu' lagu mid tempo juga ciptaan Shahrul dan Rahmat.bunyi akustik gitarnya best bila dengar guna earphone.sebijik2 keluar.juga lagu 'Kehadiranmu' lagu slow rock dengan bunyi akustik di selang selikan dengan bunyi riff eletrik gitar.







Lain-lain lagu ialah intrumental yang menonjolkan skil gitar Shahrul yang semakin matang pada ketika ini (1995) antara lagu instrumental yang menarik seperti 'Transfigurasi' 'MJO' 'D'4Bs' (ada macam Ritchie Kozen sikit pada awal lagu) 'GMO' dan 'AS4U' (a song for u) lagu dengan mood sedih,Shahrul tujukan lagu ini untuk mak dia.
Walaupun ada sedikit pengaruh Steve Vai dan Malmsteen,(dah memang idola beliau) skil dan permainan beliau dah ada identiti sendiri.lagi pun beliau memang dah lama dalam bidang muzik,masa zaman Ekamatra pun umur beliau baru 17 tahun.






Kesimpulannya album solo Shahrul ni memang terbaik la.tak rugi kalau beli.antara pemain gitar terbaik di Malaysia walaupun beliau terus menyepi pada ketika ini.
Versi kaset boleh jenguk di blog Berteromber DI SINI

Wednesday, 3 August 2016