Wednesday, 29 January 2014

Kids Interview Bands.com


Site kidsinterviewbands.com mula di lancarkan pada ogos 2012.kedua budak perempuan ni yang bernama Olivia dan Connie adalah antara rock journalist termuda dalam sejarah muzik dunia.mereka berdua mengikut jejak ayah si Olivia yang memang seorang rock journalist sejak 1991 lagi.aku mula terjumpa video diorang ni kat youtube,walaupun soalan mereka kebanyakan nya dari imaginasi kanak2 mereka,tapi band dan artis yang mereka interview memberikan kerjasama yang baik sekali.

Antara band/artis yang penah mereka interview seperti Slayer,Kreator,Ghost,Baroness,Mastodon,Mike Tramp,Garbage dan ramai lagi..boleh tengok kat site youtube diorang..
Antara interview yang aku dah tengok :


Interview dengan Tom Araya Slayer


Dengan Mike Tramp White Lion


Interview Kreator



Dengan band Ghost


dengan Mastodon



Dan band Garbage


Boleh jugak tengok kat fb diorang dan boleh request nak suruh diorang ni interview band apa.sessi interview yang mereka buat pun bagus,dah macam journalist profesional.memang pandai la budak2 ni..heheh..

Monday, 27 January 2014

Metal Hammer 2014

Metal Hammer 2014 bertemakan Star Wars di cover depan nya..




Antara yang ada dalam cover ni,Max Cavalera,Lemmy,Ghost,Eddie Iron Maiden(Darth Vader),Devin Townsend,Scott Ian,Jeff Hanneman,King Diamond (jadi Darth Maul)Ronnie James Dio dan ramai lagi..


Promo Sonisphere Festival,pasal tahun lepas Sonisphere di batalkan last minitkan..ni kira mengubat hati peminat la..dua gergasi metal (err..lagi satu tu tak berapa nak metal dah..heheh)beraksi di Sonisphere 2014 ni..


Metallica Antartica.pertama kali Metallica main kat Antartica.


Interview dengan pakcik Kerry King pasal album baru Slayer.kesian pakcik Kerry ni,selalu di hina dan di keji oleh peminat kat internet.


Cerita pasal Iron Maiden dan Metallica pun ada..


Cerita pasal band dari Bandung,Indonesia iaitu Burgerkill.band ni penah menang award kat Metal Hammer Golden Gods Awards tahun lepas.


Rob Flynn (Machine Head) cerita pasal koleksi Star Wars beliau yang telah di kumpul sejak sebelum beliau jadi artis lagi..dia ni memang peminat tegar Star Wars.


Cerita pasal ikon muzik gelap yang paling popular dari Poland,Nergal dari band Behemoth.dia cerita pasal penyakit leukimia yang pernah beliau hidapi,sehingga beliau mewujudkan dana khas untuk pesakit leukimia di Poland.berhati murni jugak dia ni walau pun penyembah syaitan.cerita pasal album terbaru beliau yang bertajuk The Satanist, artwork untuk cover album ni di buat menggunakan darah beliau sendiri.


Stroy pasal atok Gene Simmons pun best jugak bila baca.memang kepala otak bisnes atok ni..


Antara bisnes yang beliau buat ialah jual keranda yang ada logo Kiss dan gambar setiap band member Kiss kat keranda tu.antara rockstar yang pernah menggunakan keranda Kiss ialah Dimebag Darrel (Pantera).selain dari tu ada Kiss condom..siap ada macam2 perisa lagi..heheh..


last sekali,soalan cepumas untuk Dani Filth (Cradle Of Filth)

Untuk issue kali ni tak berapa best sangat lah..takda cerita pasal King Diamond,Lemmy dan yang lain2.banyak cerita band2 metal baru yang tak pernah dengar,ada juga cerita pasal Slipknot dan Avenged Sevenfold tu,tapi mintak mahap ler aku nak baca..pasal memang tak minat..heheh..

Friday, 24 January 2014

100 Greatest Metal Guitar Solo



Hasil kaji selidik dari majalah Guitar World,undian pembaca dan pilihan peribadi dari rakan2 artis sendiri.maka,ini lah  yang tersenarai dan kebanyakkan nya memang lagu2 kesukaan aku jugak..



1. Mr. Crowley - Randy Rhoads (Ozzy)

2. Black Star - Yngwie J. Malmsteen (Yngwie J. Malmsteen's Rising Force)

3. Eruption - Eddie Van Halen (Van Halen)

4. Tornado Of Souls - Marty Friedman (Megadeth)

5. Rock Bottom - Michael Schenker (UFO)

6. Fade To Black - Kirk Hammett (Metallica)

7. Powerslave - Dave Murray / Adrian Smith (Iron Maiden)

8. Floods - Dimebag Darrel (Pantera)

9. Painkiller - Glenn Tipton / K.K. Downing (Judas Priest)

10. Stargazer - Ritchie Blackmore (Rainbow)

11. Kill In The Spirit World - Tony Iommi (Black Sabbath)

12. Technical Difficulties - Paul Gilbert (Racer X)

13. Crazy Train - Randy Rhoads (Ozzy)

14. Stranger In A Strange Land - Adrian Smith (Iron Maiden)

15. Under A Glass Moon - John Petrucci (Dream Theater)

16. The Sleep - Dimebag Darrel (Pantera)

17. Kill The King - Ritchie Blackmore (Rainbow)

18. Beyond The Realms Of Death - Glenn Tipton / K.K. Downing (Judas Priest)

19. Hanger 18 - Marty Friedman / Dave Mustaine (Megadeth)

20. Working Man - Alex Lifeson (Rush)

21. Seventh Son Of A Seventh Son - Dave Murray / Adrian Smith (Iron Maiden)

22. Master Of Puppets - James Hetfield / Kirk Hammett (Metallica)

23. Lines In The Sand - John Petrucci (Dream Theater)

24. Alexander The Great - Dave Murray / Adrian Smith (Iron Maiden)

25. War Pigs - Toni Iommi (Black Sabbath)

26. Orion - Kirk Hammett (Metallica)

27. Holy Wars...The Punishiment Due - Marty Friedman / Dave Mustaine (Megadeth)

28. No More Tears - Zakk Wylde (Ozzy)

29. One Shot At Glory - Glenn Tipton / K.K. Downing (Judas Priest)

30. Somewhere Over The Rainbow - Chris Impellitteri (Impellitteri)

31. Flight Of The Wounded Bumblebee - Nuno Bettencourt (Extreme)

32. Rainbow In The Dark - Vivian Campbell (Dio)

33. Cemetary Gates - Dimebag Darrel (Pantera)

34. Wicked World - Tony Iommi (Black Sabbath)

35. Far Beyond The Sun - Yngwie Malmsteen

36. Two Minutes To Midnight - Dave Murray / Adrian Smith (Iron Maiden)

37. Gargoyles, Angels Of Darkness - Luca Turilli (Rhapsody)

38. A Moment Of Clarity - Chuck Schuldiner (Death)

39. The Awakening - Michael Romeo (Symphony X)

40. Roisin Dubh (Black Rose) - Gary Moore / Scott Gorham (Thin Lizzy)

41. Gates Of Babylon - Ritchie Blackmore (Rainbow)

42. Practice What You Preach - Alex Skolnick / Eric Peterson (Testament)

43. Blitzkrieg - Yngwie Malmsteen

44. Ride The Lightning - Kirk Hammet (Metallica)

45. Rime Of The Ancient Marriner - Dave Murray / Adrian Smith (Iron Maiden)

46. Return To Serenity - Alex Skolnick (Testament)

47. Laughing Gas - Randy Rhoads (Quiet Riot)

48. Lucretia - Marty Friedman / Dave Mustaine (Megadeth)

49. Mr.Scary - George Lynch (Dokken)

50. Civil War - Slash (Guns N' Roses)

51. One - Kirk Hammett (Metallica)

52. Lady Of The Valley - Vito Bratta (White Lion)

53. Fatal Tragedy - John Petrucci (Dream Theater)

54. The Ninja - Jason Becker / Marty Friedman (Cacophony)

55. Caught Somewhere In Time - Adrian Smith (Iron Maiden)

56. Sea Of Lies - Michael Romeo (Symphony X)

57. Omega - Adrian smith / Roy Z (Bruce Dickinson)

58. Ashes In The Sky - Akira Takasaki (Loudness)

59. Sleepless Nights - Andy LaRocque (King Diamond)

60. Head Over Heels - Wolf Hoffmann (Accept)

61. The River Dragon Has Come - Jeff Loomis (Nevermore)

62. Ram It Down - Glenn Tipton / K.K. Downing (Judas Priest)

63. Mean Street - Eddie Van Halen (Van Halen)

64. Walk - Dimebag Darrel (Pantera)

65. Play With Me - Nuno Bettencourt (Extreme)

66. Cosmic Sea - Chuck Schuldiner (Death)

67. Wasted Years - Adrian Smith (Iron Maiden)

68. Watch The Children Pray - Kurt Vanderhoof (Metal Church)

69. Into The Arena - Michael Schenker (Michael Schenker Group)

70. Gutter Ballet - Criss Oliva (Savatage)

71. Sails of Charon - Uli Jon Roth (Scorpions)

72. Kissing The Shadows - Alexi Laiho (Children of the Bodom)

73. Buried Dreams - Bill Steer (Carcass)

74. Dream - Arie Itman (Quo Vadis)

75. Without Judgement - Chuck Schuldiner (Death)

76. Touch Of Evil - Glenn Tipton (Judas Priest)

77. Accolade II - Michael Romeo (Symphony X)

78. Mucha (don't wanna go to school today) - Nuno Bettencourt (Extreme)

79. Of Sins And Shadows - Michael Romeo (Symphony X)

80. Forbidden City - Marty Friedman (Solo)

81. Elimination - Bobby Gustafson (Overkill)

81. Blackout - Mathias Jabs (Scorpions)

82. Hail And Kill - Karl Logan (Man O War)

83. Perfect Crime - Chris Impellitteri (Impellitteri)

84. Trail Of Tears - James Murphy / Eric Peterson (Testement)

85. Black Sheep - Jani Liimatainen (Sonata Arctica)

86. The Oath - Michael Denner (Mercyful Fate)

87. Holy Diver - Vivian Campbell (Dio)

88. Rock You Like a Huricane - Mattias Jabs (Scorpions)

89. Speed Of Light - Timo Tolkki (Stratovarius)

90. Gods Of Wrath - Kurt Vanderhoof (Metal Church)

91. The Hunter - George Lynch (Dokken)

92. Heaven And Hell - Tony Iommi (Black Sabbath)

93. Suburban Me - Jesper Stromblad (In Flames)

94. Hell's Kitchen - John Petrucci (Dream Theater)

95. Paschendale - Adrian Smith / Janick Gers / Dave Murray (Iron Maiden)

96. Thunder And Lightning - Brian Robertson / Scott Gorham (Thin Lizzy)

97. Snakebite - Paul Gilbert (Racer X)

98. The Shadow Hunter - Kiko Loureiro (Angra)

99. Concerto - Jason Becker / Marty Friedman (Cacophony)

100. Angel Of Death - Kerry King / Jeff Hanneman (Slayer)

Yang mana tak pernah dengar tu boleh cuba2 jenguk kat Youtube..solo yang terbaik pada aku ialah solo yang tidak menggunakan efek khas seperti sekarang,sama macam kita tengok filem dahulu dan sekarang yang takda menggunakan teknik CGI..

#pun masih 'solo' lagi..yang tak ber'ranking'..heheh..

Tuesday, 21 January 2014

Makan Garam & Killers

Dah lama aku tak jenguk makcik aku yang tinggal di Pinggiran Ukay (berhampiran dengan zoo negara).So tadi aku berkesempatan singgah sebentar di rumah beliau.macam biasa kalau lama aku tak datang mula la dia bebel..biasa lah kan, orang dah berusia memang macam tu..
Aku dengan makcik dan pakcik aku ni memang rapat sejak aku kecik lagi.antara ramai2 adik beradik makcik aku,diorang ni lah yang paling aku sayang.walau aku dah bangka macam sekarang ni pun dia tetap ambik berat tentang diri aku..heheh..

Nak di jadikan cerita,memang selalu kalau berbual dengan makcik aku ni kadang2 aku memang suka bergurau dengan beliau..cuma perkara yang di bualkan harini buatkan aku tekejut yang amat..

Makcik : "kalau cuti tu rajin2 la datang sini..selalu kalau cuti ko pegi mana je?"

Aku : "takda kemana pun..biasa memang duduk rumah je,kalau dah boring sangat pegi Amcorp Mall kat PJ tu saja jalan2.."

Makcik : "kalau pegi Amcorp Mall beli apa je kat situ?"

Aku : "kalau hari sabtu or ahad ada flea market kat situ,selalu beli piring hitam kalau ada yang menarik"

Makcik : "rekod apa yang ko beli?"

Aku : "Iron Maiden.maklang tau apa tu Iron Maiden?"(aku boleh gatal tanya camtu pulak..heheh)

Makcik : (dengan suara yang sedikit tinggi) "apa pulak aku tak tau?aku lagi dulu makan garam dari ko tau tak???..tu pakcik ko tu dulu ada rekod dia..yang gambo antu rambut panjang pegang kapak tu.."

Aku : (terkedu,tekejut,tersengih sambil cakap dalam hati..boleh tahan jugak orang tua ni..nampak nya aku la yang poser..)heheh..

Ini la album Iron Maiden yang makcik aku maksudkan tu...

Killers di riliskan pada 2 febuari 1981

# Nasib baik la makcik aku tak nyanyi lagu Murders In The Rue Morgue..heheh

Monday, 20 January 2014

Metallica - Through The Never Soundtrack (2013)

Cd pertama yang di beli untuk tahun 2014..



Okeh,kita semua tahu,demam Metallica dah melanda di sekitar Asia Tenggara pada tahun lepas.dan buat pertama kalinya juga Metallica perform kat Malaysia ni.untuk mengimbau kembali kisah demam Metallica yang pernah melanda dulu,boleh jengok kat blog2 ni :
-Pengalaman saudara Ijau yang pernah menyaksikan Metallica boleh tengok di Sini,Sini dan juga Sini.
-Cerita pada malam konsert Metallica di Stadium Negara oleh Metalbrainasylum boleh tengok Di Sini.
-Cerita konsert Metallica live di Singapura oleh Deaf Angel boleh jenguk Di Sini dan juga Sini

Ulasan menarik tentang Metallica dari bro Rammy Faithcraft Production baca Di sini dan juga entri hasad dengki  (heheh..) dari Berteromber boleh tengok Sini.


Takda yang istimewa pun cd ni,hanya di beli sekadar melengkapkan koleksi.walaupun dah jemu dengar lagu live yang sama setiap kali.. serupa macam dvd Quebec Magnetic yang penah aku cerita dulu Kat Sini.Album ni ialah soundtrack untuk filem 3D Metallica yang telah di tayangkan pada tahun lalu yang khabarnya akan di riliskan dalam format dvd hujung bulan januari ni.

senarai lagu2 dari setiap album.kecuali lagu2 dari album Load dan St.Anger yang takda
Yang paling aku geli bila Hetfield sebut 'bebehhh' dan 'famileehhh' mana2 live diorang sekarang mesti perkataan tu je yang di sebutnya..heheh..tak pasal2 jadi frasa yang selalu di gunakan oleh majalah Metal Hammer.dari segi sound untuk live ni,ok,cuma ketukan drum pakcik Ulrich kedengaran agak kureng untuk live kali ini.solo2 Kirk Hammett macam biasa,masih sedap di dengar,vokal Hetfield agak ok jugak,walau terkucil ketika lagu 'Ride The Lightning',Robert Trujillo,masih lagi di bayangi Cliff Burton dan Jason Newsted..




Untuk rilisan kali ini,nasib baik la bukan jenis inlay sekeping,walaupun takda apa kat inlay nya,tapi kira ok la berbanding dengan rilisan Death Magnetic untuk pasaran Malaysia sebelum ni yang inlay nya cuma sekeping je..
Yang aku dengar tanpa skip dalam cd ni ialah lagu Ride The Lightning,Cyanide,And Justice For All dan Hit The Lights.dan akhir sekali lagu versi rakaman semula Orion.(rakaman studio)aku lagi suka versi original dalam Master Of Puppets tu.macam aku cakap tadi,Robert ni masih lagi di bayangi Cliff Burton.ada sedikit perubahan solo Kirk Hammett tapi tak menjejaskan keseluruhan lagu.ok best,cuma versi ni lagi perlahan sedikit berbanding versi Master Of Puppets..yelah,diorang pun dah tua kan..heheh..
Apa pun,kalau anda memang peminat tegar atau yang poser macam aku,boleh la beli cd ni untuk melengkapkan koleksi.
Seperti kata bro Rammy Faithcraft Production kalau rasa XPDC tu lagi tua dari Metallica,anda mesti beli album ni..heheh..

                                         Metallica - Orion (re- recorded)

Saturday, 18 January 2014

Buku Perang Jementah


Betapa terharunya aku,kerana cerita tempat kelahiran aku di Segamat dan sejarah perang Jementah ni akhirnya di buku kan dan telah berada di pasaran pada Disember lalu..
Sebelum tu aku nak cerita sikit pasal Jementah.Jementah ialah pekan yang terletak di dalam daerah Segamat,Johor.lebih kurang 21 kilometer dari bandar Segamat.perjalanan untuk menuju ke pekan Jementah melalui jalan Segamat - Muar melalui mukim Gemereh (kampung aku).lebih kurang 10 meter dari pekan Jementah,terletaknya Universiti Teknologi Mara (Uitm) cawangan kampus Johor yang menjadikan Segamat sebagai tempat pusat pendidikan terpenting ke dua dalam negeri Johor selepas UTM Skudai.

Perang Jementah merupakan perang saudara pertama yang berlaku di negeri Johor pada 25 Oktober 1879.ianya terjadi apabila Sultan Ali yang memerintah Muar-Kesang mangkat di Umbai,Melaka pada 20 Jun 1877.sebelum mangkat,Sultan Ali mewasiatkan supaya Tengku Mahmod menggantikan beliau.Tengku Mahmod adalah anak Sultan Ali bersama isteri ketiga,yang merupakan orang kebanyakan.perlantikan melalui wasiat ini di tentang oleh Tengku Alam,putera sulung Sultan Ali dari isteri pertamanya.Tamatnya perang ni,menjadi salah satu faktor pembukaan Muar (Bandar Maharani).Kesang juga menjadi jajahan negeri Johor sehingga hari ini..


Perang saudara ini juga menjadi lipatan sejarah didalam Malaysia,pada sesiapa yang berminat tentang sejarah perang yang pernah berlaku di negara ini,ingin mengetahui susur galur kesultanan melayu boleh lah baca novel sejarah ni.juga jika anda anak jati Johor,yang pernah lahir kat Johor pun kena baca buku ni juga.hasil tulisan dan kajian dari penulis Abdul Latip Talib (beliau merupakan penulis sejarah terkenal,karya terbaru beliau ialah kisah  Napoleon Bonaparte yang telah masuk islam) memang terbaik.

#"ekk..?"



Thursday, 16 January 2014

Escape Plan (2013)


Bila apek jack sparrow bagitau movie ni dah clear copy dan dia kata cerita best,aku try la layan..

Agaknya sejak 2-3 tahun kebelakangan ni memang zaman hero2 tua ni buat comeback ke?bermula dengan filem The Expandables 1 dan 2,lepas tu filem2 aksi lakonan Slyvester Stallone dan Arnold Schwarzenegger ni mula berada layar perak di seluruh dunia.
Filem bercorak aksi thriller ni mengisahkan Ray Breslin (Stallone) yang mempunyai firma security di bawah naungan FBI.tugas beliau ialah menyamar sebagai banduan dan menguji sejauh mana ketatnya pengawasan penjara di sekitar Amerika.kerana kehebatan beliau yang selalu berjaya melepaskan diri dari penjara beliau telah di gelar "Houdini".sehinggalah pada suatu ketika,rakan kongsi  Ray ni dah mengkhianati dia.beliau telah di letakkan di sebuah penjara yang tidak di ketahui lokasinya (yang sebenarnya penjara tu di atas sebuah kapal) yang di katakan penjara paling ketat kawalan nya di dunia.dalam penjara ini lah Ray ni bertemu dengan Emil Rottmayer (Arnold) dan mula melakukan strategi untuk melarikan diri dari penjara tersebut..

Ceritanya biasa2 je,tiada elemen kejutan dan jalan cerita yang mudah di jangka,kalau untuk peminat filem aksi mungkin anda akan berasa sedikit kecewa pasal filem ni memang kurang aksi..(mungkin sebab 2 hero tu dah tua agaknya)tapi lakonan Jim Caviezel (The Passion Of The Christ,The Stoning Of Soraya M) sebagai warden penjara yang jahat memang terbaik.aku rasa beliau la penyelamat jalan cerita filem ni.
Movie ni kalau nak layan untuk menghilangkan waktu bosan boleh la..2 hero tua ni gagal membawa filem ni ke tahap terbaik sama seperti filem2 hebat mereka di era 80an dan 90an dahulu..

*2/5


Wednesday, 15 January 2014

Perjalanan

M.Nasir & Al - Jawaher - Perjalanan

(M.Nasir)
Urusanku belum selesai selagi 
Belum ku temui sinarNya 
Hendaknya dalam perjalanan ini 
Kau bekalkan ku Al-Fatehah 

(Al-Jawaher)
Dengarlah suara memanggil 
Bagai bersenandung (Ohhh...)
Sedarlah perjalanan kita hampir tamat 
Sampaikan hasratku pada mereka 
Yang soleh (Ohh..teman)
Katakan ku ingin bersama 
memohon keredhaannya 



Aku pohon keredhaannya..

Lagu/Lirik : M.Nasir



Salam Maulidur Rasul 12 Rabiul Awal 1435H / 14 Jan 2013

Sunday, 12 January 2014

King Diamond - Abigail Remaster (1987) & Cerita Abigail


Kalau dulu masa zaman aku budak2,King Diamond ni adalah band yang aku anggap paling setan menyetan sekali dalam muzik metal.lagi pun semua ni pengaruh dari abang2 aku. mula mengenali King Diamond melalui album 'Them',kemudian baru lah tau yang sebenarnya beliau ni dari band Mercyful Fate,dan selepas tu aku mula layan album2 Mercyful Fate yang lainnya..
Pakcik King Diamond ni sememangnya genius seperti Geoff Tate,memang terer buat lagu dan jalan cerita.seperti Operation : Mindcrime,album Abigail ini juga antara concept album terbaik pilihan aku selain 'Them' dan 'Conspiracy'.

Cd Abigail ni adalah versi remaster,sound yang lebih padat dan padu.solo dan riff dalam lagu ni aku suka.memang syok layan lagu dalam album ni, album ini juga di barisi oleh pemuzik yang dah bertaraf legend dalam muzik metal seperti Andy LaRocque (gitar),Michael Denner (gitar,2nd producer)Timi Hansen (bass) Mikkey Dee (drums) dan King sendiri yang menjadi producer untuk album ni..

ada 3 lagu bonus dalam versi remaster ni

Penceritaan di dalam album ni pun menarik dan best,King pandai mewarnai jalan cerita,di sertakan dengan elemen2 seram yang memang menaikkan bulu roma,kalau di buat filem dari album ni dah tentu memang boleh box office punya.inlay cd pun King bagitau yang album ni beliau tujukan khas untuk mendiang ayahnya..

So ceritanya bermula..

1.Funeral
The Black Horsemen (7 lelaki berkuda)buat mesyuarat tergempar?..heheh..sebab diorang ni tau Abigail akan hidup kembali untuk melakukan kejahatan setelah mati (Abigail ni mati sewaktu masih bayi lagi)pada 7 july 1777.syarat utama keranda Abigail mesti di paku dengan 7 paku perak (silver).

2.Arrival

(Intro riff dari Michael)Pada musim hujan pada tahun 1845,sepasang suami isteri Miriam dan Jonathan LaFey ingin pergi ke sebuah Mansion lama (ala2 istana dracula)tapi dalam perjalanan mereka telah bertembung dengan 7 lelaki berkuda yang melarang mereka pergi ke mansion tersebut yang di katakan berpuaka,tapi Jonathan ni tak percaya dengan kata2 7 lelaki berkuda tersebut dan tetap mahu ke situ,kerana kedegilan Jonathan,7 lelaki berkuda memberi amaran,dengan berkata 18 akan menjadi 9,yang menjadikan Jonathan terpinga2 dengan amaran pelik tu..(solo berganti antara Michael dan Andy memang best)

3.A Mansion In Darkness
Suami isteri tersebut dah pun sampai kat mansion tu..barang2 di dalam mansion tu seolah2 tak berusik langsung.tanpa mereka sedari sebenarnya ada sesuatu di dalam mansion tersebut yang memang menantikan kedatangan mereka berdua..

4.The Family Ghost
(intro solo dari Andy)Jonathan telah bertemu dengan Count de LaFey (mungkin dracula dari keturunan Jonathan sebab nama pun sama)Count LaFey ni bawak beliau pegi tempat Abigail di tanam di bawah mansion tersebut.dalam waktu tu jugak Count LaFey ni cuba 'mindcrime' Jonathan ni dengan mengatakan spirit Abigail tu ada dalam Miriam(isteri beliau)dan bagitau kat Jonathan ni supaya bunuh isteri beliau untuk mengelakkan kelahiran semula Abigail.

5.The 7th Day Of July 1777
(intro akustik dari Andy..aku suka intro ni)
Yang ni merupakan flashback cerita apa yang berlaku pada 7 julai 1777.Count LaFey ni dah tau yang wife dia main kayu 3,so dia bunuh wife dia yang tengah mengandung 9 bulan termasuk la bayi dalam kandungan tu..





6.Omens
Kuasa2 mistik dah semakin kuat menguasai mansion tersebut,dan Miriam pulak dah jadi macam blur gitu..
(sekali lagi solo berganti2 dari Michael dan Andy yang awesome)

7.The Possession
Miriam dah penasaran.mula meracau yang bukan2,dia cakap kat Jonathan yang beliau dah mengandungkan anak Jonathan.Jonathan dah mula susah hati dan tak tentu arah,beliau tahu yang bercakap dengan dia sebenarnya bukan Miriam isteri beliau.dia mula teringatkan pesanan 7 lelaki berkuda "ini lah yang di katakan 9" (mengandung 9 bulan)

8.Abigail
(intro riff lagu ni memang best)
Benda yang dah merasuk Miriam tu rupa2nya Abigail.Abigail cakap dia dah hidup dalam badan Miriam,dan Miriam sebenarnya dah mati.dan tak lama lagi Abigail cakap dia akan bebas.salah satu cara untuk menghalang Abigail Jonathan mula terfikir nak bunuh je bini dia tu..

9.Black Horsemen
(intro akustik dari Michael pulak..ini pun best)
Dalam pada Jonathan ni nak berkira2 nak bunuh Miriam sebab tanak Abigail ni bangkit kembali,datang ketua 7 lelaki berkuda yang di kenali sebagai Black Horsemen,beliau telah menyuruh Jonathan membawa Miriam ke sebuah chapel di dalam hutan,di mana upacara untuk menghalang Abigail ni untuk hidup kembali telah mula di lakukan.
(solo pertama dari Andy dan solo kedua dari Michael)

10.Shrine
Miriam akhirnya melahirkan Abigail,tetapi beliau mati,Jonathan pun di katakan dah mati jugak.7 lelaki berkuda sekali lagi merancang untuk menghapuskan Abigail..cerita ni bersambung dalam album Abigail part 2.(album Abigail 2 pun aku takda,nak kena cari jugak nanti)

Overall,album ni memang sama hebat dengan album Operation : Mindcrime.jalan cerita yang menarik,seram,dan agak sukar nak memahami jalan ceritanya.dan kekuatan kesemua lagu dalam album ni memang pada 2 gitaris hebat Andy LaRocque dan Michael Denner.pada sesiapa yang belum pernah dengar lagu2 dalam album ni dengan jalan cerita yang hebat,bleh layan album pakcik King Abigail ni..




Friday, 10 January 2014

Roh Dan Keindahan



Semua roh kita pernah BERCAKAP dengan Allah, ketika alam roh dahulu, memberi penyaksian bahawa Allah itu adalah Tuhan kita!


Ya, saya dan anda pernah berkata-kata dengan Allah, tanpa sebarang perantaraan! Ruh kita sememangnya pernah MENIKMATI keindahan berkata-kata dengan Allah Yang Maha Indah! Kerana itu, apabila kita melihat sesuatu yang indah, kita sangat terkesan.


Ini kerana, roh kita sangat RINDUkan keindahan yang pernah dirasainya satu ketika dahulu.


- Habib Ali Al-Jifri -

Salam Jumaat 10/1/2014/
8 Rabiulawal 1435H

Monday, 6 January 2014

Iron Maiden - Death On The Road (2005)

Berjangkit dengan entri Berteromber Kat Sini



Ianya merupakan album live IM sewaktu mereka melakukan tour untuk album Dance Of Death yang telah di riliskan pada tahun 2003.tour untuk album ini pun mereka hanya lakukan di seluruh Eropah,untuk Asia mereka cuma bermain kat Jepun.pada aku,ini adalah pilihan kedua album live dari IM yang aku akan dengar berbanding Flight 666 yang menjadi pilihan utama.


setlist

Sama macam abang Berteromber,memang agak sukar nak hadam lagu2 dari album Dance Of Death sejak era 3 gitaris ni.tapi bila dah dengar versi live boleh melekat pulak dan jadi semakin suka bila dengar lagu2 dari DOD dalam versi live.Walau agak ada kelainan sedikit,tapi lagu2 yang di bawa untuk versi live dalam album ni terbaiklah.
trek kegemaran dalam album ni seperti Wildest Dreams,Dance Of Death,Rainmaker,Paschendale,No More Lies dan Journeyman.juga lagu dari era Blaze Bayley yang di nyanyikan kembali oleh Bruce dengan baik sekali iaitu Lord Of The Flies.lagu ni agak laju juga tempo nya berbanding versi Blaze dalam album X-Factor.
Lagu lagu lain dalam album ni aku rasa sama seperti rilisan live Maiden yang lepas dan agak jemu jugak bila dengar seperti lagu The Trooper,The Number Of The Beast,Hallowed Be Thy Name,Can i Play With Madness semua ni aku skip,hanya dengar lagu lagu dari album DOD je..


Overall,album memang best,kalau susah nak hadam album DOD,boleh layan live album ni dulu.walaupun Maiden ada sedikit mengalami transformasi dalam muzik mereka,tapi Maiden tetap Maiden..tak akan mengecewakan peminat2 beliau berbanding Metallica yang berubah menuju ke jalan yang sesat dengan Load,Reload dan St.Anger nya..heheh..
Akhir kata, tak KPop rock la kalau takda album ni..heheh..

"You tell me we can start the rain
  You tell me that we all can change
  You tell me we can find something to wash the tears away.."

Saturday, 4 January 2014

Secretly Greatly (2013)


Memang sekarang ni aku dah jadi peminat filem Korea pulak..(bukan KPop tau)
Antara filem yang mendapat kutipan tertinggi dalam sejarah perfileman Korea Selatan.filem yang di bintangi oleh 3 pelakon 'jambu' Korea yang paling terkenal pada ketika ini.
Filem Secretly Greatly ni bergenrekan action dan juga di selitkan unsur komedi.mengisahkan tentang 3 perisik tentera Korea Utara yang di arahkan merisik di Korea Selatan.mereka telah di latih sejak kecil di kem tentera Korea Utara.mereka bertiga ni terpaksa menyamar,salah seorangnya menyamar menjadi budak dungu dan pendek akal,seorang lagi menjadi penyanyi dan yang seorangnya lagi menjadi budak sekolah.
Akibat terlalu bosan dengan rutin mereka tanpa ada apa2 arahan dari pihak atasan Korea Utara,mereka akhirnya cuba menjalani kehidupan seperti biasa dan bergaul dengan masyrakat di tempat mereka merisik.nak di jadikan cerita,pihak berkuasa Korea Selatan telah mengetahui tentang aktiviti ejen2 perisik Korea Utara yang berada di Korea Selatan.lebih 30 perisik dari regimen 5446 Corps Korea Utara telah di kesan.ini menyebabkan pihak atasan dan ketua perisik Korea Utara telah mengarahkan misi 'secret and great' iaitu mengarahkan kesemua perisik tentera Korea Utara yang masih aktif membunuh diri supaya rahsia tentera dan aktiviti mereka tidak di ketahui oleh pihak berkuasa Korea Selatan.namun ketiga2 perisik ini mengingkar arahan ketua mereka,dan menyebabkan mereka di buru oleh pihak berkuasa Korea Selatan dan pihak tentera Korea Utara yang ingin membunuh mereka..apa yang berlaku selanjutnya kena la tengok filem ni..heheh..

Memang ini adalah antara filem Korea yang paling best aku layan.sangat2 di rekomen untuk peminat filem yang berunsurkan risikan dan sedikit komedi.filem ni memang tak membosankan.mesti tengok!..tak hairanlah ia nya menjadi filem pecah panggung di Korea..

*4/5

Friday, 3 January 2014

Permulaan 2014

Bermulanya tahun baru,banyak juga perubahan hidup yang perlu kita lalui.antaranya anak2 yang dah masuk alam persekolahan,ada yang bertukar kerjaya,ada juga yang azamnya nak kawin lagi satu..heheh..aku juga tak terkecuali..(bukan kawin dua arr)untuk permulaan 2014 ni aku berpindah tempat kerja (bukan tukar kerja)
Berbeza dengan sahabat kita metalbrainasylum yang hari2 terpaksa berulang alik dari Banting,Selangor ke Wangsa Maju di kl ni demi mencari rezeki,kali ini,aku juga begitu.bezanya ialah aku berlawan arah dengan beliau..

So mulai semalam perjalanan pegi dan balik kerja aku bermula dari sini..



.
.
.
.

Hingga lah ke sini..


Cuma bezanya,apa yang paling best,aku tak perlu menghadap jalan jem yang boleh di katakan selalu di hadapi oleh orang2 kl ni,pegi kerja dan balik kerja sebab berlawanan arah.boleh nampak laluan yang sesak menuju ke kuala lumpur pada waktu pagi,dan kesesakkan laluan bila petang waktu aku nak balik menuju ke kl.
Walaupun agak jauh,demi tuntutan kerja dan mencari rezeki,kena kerja lah jugak.asalkan ia kerja yang halal dan di lakukan dengan seikhlas hati,InsyaAllah mudah2an murah rezeki aku di tempat baru ni..



#Sekarang ni pegi kerja layan The Best Of White Lion je,pasal minggu lepas Ayu Azhari ada poke aku kat facebook..heheh..


Wednesday, 1 January 2014

Goodbye 2013


Takda la nak cerita apa pasal 2013 yang dah lepas,cuma apa yang aku nak cakap :

-Teman yang boleh dipercayai, aku akan selalu rasa senang kerana teman sejati seperti kalian tidak mudah aku temui..

-Untuk yang pernah menyakiti aku,terima kasih kerana mengajar aku bagaimana untuk terus bersabar dan aku minta maaf jika selama ini aku selalu salah di mata kamu.

-Untuk yang pernah tolong aku,terima kasih kerana membantu ubah hidupku..

-Untuk yang telah menemaniku hidup sampai saat ni,terima kasih kerana aku masih merasakan bahagia denganmu.

-Untuk keluarga dan sanak saudara,terima kasih kerana talian persaudaraan kita tak pernah putus dan sentiasa bahagia.

-Untuk pengunjung blog yang rajin singgah di sini,terima kasih kerana sudi membaca blog aku yang mengarut ni.

-Untuk rakan2 blog,terima kasih juga sebab selalu datang bertandang di sini,kalian juga sumber inspirasi aku untuk terus menulis.moga persahabatan di dalam dunia penulisan maya ni kekal selamanya..

-Akhir sekali,syukur ke hadrat Allah SWT kerana di berikan peluang untuk aku bernafas sehingga ke hari ini,dan semoga kalian semua beroleh RahmatNya dan di murahkan rezeki..


SELAMAT TAHUN BARU 2014