Sunday, 29 January 2012

Wah Wah Pedal/Cry Baby

Kalau ada gitar mahal macam mana pun..tak best kalau nak main gitar tu takda bunyi power.biasanya gitaris akan gunakan benda alah ni..wah2 pedal atau di panggil "cry baby".
Kebanyakkan gitaris handalan akan menggunakan ni bila part nak melakukan solo gitar.pedal ni  pertama kali di guna kan oleh gitaris lagenda dunia iaitu "Jimi Hendrix".di keluarkan oleh  Dunlop Manufacturing Inc.(syarikat yang sama mengeluarkan tayar jenama Dunlop).kenapa di panggil "cry baby"? ini kerana apabila bunyinya di mainkan bersama solo gitar,,bunyi yang keluar seakan2 bunyi bayi menangis..sebab tu la di panggil "cry baby".Dunlop juga telah mengeluarkan "signature model" pedal ni untuk gitaris handalan dunia seperti Kirk Hammett(Metallica)Jerry Cantrell(Alice In Chains),Jimi Hendrix,Dimebag Darrel(Pantera)dan jugak Slash(ex-Guns n Roses)
                                      signature pedal slash

                                                   slash dan cry baby nya..

pedal ni juga banyak di gunakan oleh pemuzik2 glam rock,hard rock,dan juga heavy metal.sememangnya menjadi pilihan pemain gitar kalau untuk melakukan solo yang "tangkap leleh" dan syahdu..hehe..kepada anda yang ingin mengetahui bagaimana bunyi ni terhasil..boleh dengarkan solo2 dari album Pantera,lagu2 Guns n Roses yang lama ketika Slash menjadi gitarisnya,seperti lagu "November Rain" "Sweet Child o Mine" dan "Dont Cry" dan juga solo Kirk Hammett (Metallica) menerusi lagu "Enter Sandman" yang hebat itu..
                                            metallica - enter sandman live san diego 92

Saturday, 28 January 2012

Metal Hammer 2012

Baru je beli 2 hari lepas.belum abes baca cuma belek sikit2 je..hehe..cover depan ialah Phil Anselmo bekas penyanyi band Pantera dan kini dengan band baru beliau iaitu Down.macam biasa kalau aku beli Metal Hammer ni mesti dapat free cd dan ada majalah extra kisah band Lacuna Coil.
                                    free cd.lagu2 terbaru dari lamb of god dan macam2 band lagi

                                   bonus magazine life story lacuna coil

Kisah issue ni cuma kisah planning band2 metal seluruh US dan Eropah.plan diorang untuk tahun 2012 ni..ada yang sibuk dengan rakaman album,ada yang sibuk nak bikin tour keliling dunia,ada yang nak bikin side project,dan ada jugak yang nak bukak production house.ada jugak kisah Andrian Smith (iron maiden) buat side project yang di beri nama Primal Rock Rebellion.
 Projek beliau bersama Mikee Goodman dari band Sikth.tak tau la macam mana stail muzik diorang nanti.lagi pun sebelum ni Andrian ni ada jugak buat side projek dengan orang lain.dan sebelum ni jugak beliau penah jadi pemuzik untuk band Bruce Dickinson(Iron Maiden)..masa bruce keluar dari iron maiden dulu..
Selain daripada tu ada jugak kisah dari band lagenda glam rock iaitu Motley Crue..
Sapa yang tak kenal Motley Crue kan?penah jadi ikutan band2 rock kangkang malaysia suatu ketika dulu..kira jadi idola gak la kat band2 rock kapak taun 80an dulu kat malaysia ni..suma band rock masa tu nak jadi motley crue.stail muzik and attitude pun sama gak,nak ikut motley crue..hehe.cerita dalam ni pun tak berapa menarik..hanya kisah motley crue menceritakan pasal tour dan arah hala tuju muzik mereka..tu je.
dan yang lain2 kisah Phil Anselmo dengan band beliau iaitu DOWN,,dan jugak kisah beliau ketika bersama Pantera dan kenangan beliau bersama mendiang Dimebag Darrel iaitu gitaris Pantera yang bole di katakan legend gak dalam arena metal dunia..
 Band Down ni kira supergroup jugak.menampilkan orang2 lama dalam scene heavy/rock di US.ahli2 Down terdiri daripada Phil Anselmo(x-Pantera)vokal/penulis lagu,Pepper Keenan dari( band Corrision Of Conformity)gitar,Kirk Windstien(dari band Crowbar)gitar,Todd Strange(Crowbar)bass,dan Jimmy Bower (dari band EyeHateGod)drum..band Down ni dah riliskan 3 album sejak tahun 1995 dulu.
ada jugak terselit kisah Pantera kat dalam ni..
                                                           pantera story
Issue kali ni kureng skit la bebanding issue Metal Hammer yang sebelum ni.tapi bole la layan.pada peminat2 Metal kat luar sana kalau nak dapatkan majalah ni..boleh pegi ke KLCC kat tingkat bawah dalam pasaraya Cold Storage tu ada 1 kedai yang jual majalah2 dari oversea..korang boleh beli kat situ..stay heavy \m/
 





Friday, 27 January 2012

The Green Mile

I was a fan of Stephen King,he was the master of horror and supernatural novel.many of stephen king novels have sold milions world wide.and some of it was made for a film for silver screen.and one of stephen king i've read and watch the movie for 3 times is this...
Cakap melayu plak..hehe..Novel ni di terbitkan pada tahun 1996..yang menjadikan "the best selling novel of all time".selepas novel ni menjadi hit,pihak Warner Bros.pictures telah menjadikan novel ni ke dalam bentuk filem dan di terbitkan pada tahun 1999 dengan tajuk yang sama.aku layan movie ni je dah 3 kali..best woo..
                                                     filem the green mile lakonan tom hanks
So the story of this movie :
The film is told in a flashback format and stars Tom Hanks as Paul Edgecomb and Michael Clarke Duncan as John Coffey, and tells the story of Paul and his life as a death row corrections officer during the Great Depression in the United States, and the supernatural events he witnessed.
In a Louisiana nursing home in 1999, Paul Edgecomb (Dabbs Greer) begins to cry while watching the film Top Hat. His elderly friend, Elaine, shows concern for him and Paul tells her that the film reminded him of when he was a corrections officer in charge of Death Row inmates at Cold Mountain Penitentiary during the summer of 1935. The cell block Paul (Tom Hanks) works in is called the "Green Mile" by the guards because the condemned prisoners walking to their execution are said to be walking "the last mile" to the electric chair; here, it is a stretch of faded lime-green linoleum.

One day, John Coffey (Michael Clarke Duncan), a giant black man convicted of raping and killing two young white girls arrives on death row. Coffey shows all the characteristics of being a "gentle giant": keeping to himself, soft-spoken, fearing darkness, and crying often. Soon enough, John reveals extraordinary powers by healing Paul's urinary tract infection and resurrecting a mouse. Later, he would heal the terminally ill wife of Warden Hal Moores (James Cromwell), who suffered from a large brain tumor. When John is asked to explain his power, he merely says that he "took it back."

At the same time, Percy Wetmore (Doug Hutchison), a sadistic and unpopular guard, starts work. He "knows people, big people" (he is the nephew of the governor's wife), in effect preventing Paul or anybody else from doing anything significant to curb his behavior. Percy recognizes that the other officers greatly dislike him and uses that to demand managing the next execution. After that, he promises, he will have himself transferred to an administrative post at Briar Ridge Mental Hospital and Paul will never hear from him again. An agreement is made, but Percy then deliberately sabotages the execution. Instead of wetting the sponge, used to conduct electricity and make executions quick and effective, he leaves it dry, causing inmate Eduard "Del" Delacroix's (Michael Jeter) execution to be botched and for him to die slowly in great pain.

Shortly before Del's execution, a violent prisoner named William "Wild Bill" Wharton (Sam Rockwell) arrives, due to be executed for multiple murders committed during a robbery. At one point he seizes John's arm and John psychically senses that Wharton is the true killer of the two girls, the crime for which John was convicted and sentenced to death. John "takes back" the sickness in Hal's wife and regurgitates it into Percy, who then shoots Wharton to death and falls into a permanent catatonic state. Percy is then housed in the Briar Ridge Mental Hospital. In the wake of these events, Paul interrogates John, who says he "punished them bad men" and offers to show Paul what he saw. John takes Paul's hand stating that he has to give Paul "a part of himself" in order to see and imparts the visions of what he saw, of what really happened to the girls.

Paul asks John what he should do, if he should open the door and let John walk away. John tells him that he is ready to die because there is too much pain in the world, which he is aware of and sensitive to, stating that he is "rightly tired of the pain" and is ready to rest. For his last request on the night before his execution, John watches the film Top Hat. When John is put in the electric chair, he asks Paul not to put the traditional black hood over his head because he is afraid of the dark. Paul agrees, shakes his hand, and John is executed.

As Paul finishes his story, he notes that he requested a transfer to a youth detention center, where he spent the remainder of his career. Elaine questions his statement that he had a fully grown son at the time and Paul explains that he was 44 years old at the time of John's execution and that he is now 108 and still in excellent health. This is apparently a side effect of John giving a "part of himself" to Paul. Mr. Jingles, Del's mouse resurrected by John, is also still alive—but Paul believes his outliving all of his relatives and friends to be a punishment from God for having John executed. Paul explains he has deep thoughts about how "we each owe a death; there are no exceptions; but, Oh God, sometimes the Green Mile seems so long." Paul is left wondering, if Mr. Jingles has remained alive for all of this time being but a mouse, how long will it be before his own death?

if u like supernatural movie..i suggest to watch this one.100 percent great movie..!!

Thursday, 26 January 2012

Dio

Diam tak diam..kita dah hampir ke penghujung januari tahun 2012.macam aku awal2 tahun baru je dah kena berkerja keras,,lepas tu kena demam dan hampir mendapat denggi..alhamdulilah..aku dah sihat sepenuhnya dan cuti sempena tahun baru china pun masih ada lagi,aku hanya berehat di rumah untuk mendapatkan kembali tenaga secukupnya sebelum kembali berkerja..hehe..
Ok,,kali ni aku nak tampal gambo DIO plak..ni antara cd koleksi Dio yang aku ada..cd Dio the best of ni pun dah 2 kali aku beli,ilang,beli ilang..hehe..so yang ni baru je 2 tahun lepas aku beli balik siap dengan dvd live Dio tahun 1983-86 dulu.."Sacret Heart" live.






cd the best of Dio malaysia edition.cuma cover depan n belakang..lirik suma takde.macam beli cd pirate je.padahal ori tuh..dan lagi 1 dvd live tu memang pirate copy.pasal nak cari yang ori cd2 macam ni memang susah skit.ni suma aku beli masa aku menetap kat jb dulu.suma lagu2 pun memang lagu Dio yang dah memang selalu aku dengar masa aku kecik dulu..macam "Rock n Roll Children".."Dont Talk To Strangers" " Holy Diver" "Dream Evil" dan "Rainbow In The Dark".kerana abang2 aku dulu la aku jadi peminat Dio sampai la sekarang.
Dan lagi 1 koleksi Dio yang aku baru beli ialah live kat Donnington tahun 1983 - 1987.

Album ni pun aku suka jugak.lagu2 live dari Dio.banyak jugak lagu2 yang mengimbau kenangan lama masa aku kecik dulu.lagu2 yang ada dalam ni pun ada jugak lagu masa Dio jadi penyanyi Black Sabbath dulu..seperti lagu "Heaven And Hell" (antara track favorite artis2 rock malaysia).pada yang tak tau.Dio atau panggilannya ialah Ronnie James Dio adalah antara penyanyi metal yang paling terkenal dan tersohor di persada heavy metal.beliau juga di gelar "man with the golden voice" kerana dari beliau muda hingga ke tua,suara beliau langsung tak berubah..kalau nyanyi live pun suara beliau sama macam dalam cd.beliau juga menjadi idola kepada artis2 heavy metal dunia seperti Metallica dan Megadeth,pada usia 67 tahun,beliau meninggal dunia pada 16 May 2010 akibat kanser perut.dan muzik beliau terus menjadi ikutan dan inspirasi bagi peminat heavy metal seluruh dunia

                                                   ronnie james dio july 10 1942 - may 16 2010

All The Fools Sailed Away


We are the innocent
We are the damned
We were caught in the middle of the madness
Hunted by the lion and the lamb

We bring you fantasy
We bring you pain
It's your one great chance for a miracle
Or we will disappear
Never to be seen again

And all the fools sailed away
All the fools sailed away
Sailed away

We bring you beautiful
We teach you sin
We can give you a piece of the universe
Or we will disappear
Never to return again

And all the fools sailed away
All the fools sailed away
All the fools sailed away
Sailed away
Sailed away

And as we drift along
I never fail to be astounded by
The things we'll do for promises
And a song

We are the innocent
We cut we bleed
We're your one great chance for a miracle
And a miracle is something you need

They'll take your diamonds
And give you steel
you'll be caught in middle of the madness
Lost like them
And a part of all the pain that they feel

And all the fools sailed away
All the fools sailed away
All the fools sailed away
Leaving nothing to say
All the fools sailed away

They say you're beautiful
And they'll always let you in
But doors are never open
To a child without a trace of sin

Wednesday, 25 January 2012

Lima Perkara Aneh

"Abu Laits as-Samarqandi adalah seorang ahli fiqh yang masyhur. Suatu ketika dia pernah berkata, ayahku menceritakan bahawa antara Nabi-nabi yang bukan Rasul ada menerima wahyu dalam bentuk mimpi dan ada yang hanya mendengar suara. Maka salah seorang Nabi yang menerima wahyu melalui mimpi itu, pada suatu malam bermimpi diperintahkan yang berbunyi, "Esok engkau dikehendaki keluar dari rumah pada waktu pagi menghala ke barat. Engkau dikehendaki berbuat, pertama; apa yang engkau lihat (hadapi) maka makanlah, kedua; engkau sembunyikan, ketiga; engkau terimalah, keempat; jangan engkau putuskan harapan, yang kelima; larilah engkau daripadanya."

Pada keesokan harinya, Nabi itu pun keluar dari rumahnya menuju ke barat dan kebetulan yang pertama dihadapinya ialah sebuah bukit besar berwarna hitam. Nabi itu kebingungan sambil berkata, "Aku  diperintahkan memakan perkara pertama yang aku hadapi, tapi sungguh aneh sesuatu yang mustahil yang tidak dapat dilaksanakan." Maka Nabi itu terus berjalan menuju ke bukit itu dengan hasrat untuk memakannya. Ketika dia menghampirinya, tiba-tiba bukit itu mengecilkan diri sehingga menjadi sebesar sebuku roti. Maka Nabi itu pun mengambilnya lalu disuapkan ke mulutnya. Bila ditelan terasa sungguh manis bagaikan madu. Dia pun mengucapkan syukur 'Alhamdulillah'.

Kemudian Nabi itu meneruskan perjalanannya lalu bertemu pula dengan sebuah mangkuk emas. Dia teringat akan arahan mimpinya supaya disembunyikan, lantas Nabi itu pun menggali sebuah lubang lalu ditanamkan mangkuk emas itu, kemudian ditinggalkannya. Tiba-tiba mangkuk emas itu terkeluar semula. Nabi itu pun menanamkannya semula sehingga tiga kali berturut-turut. Maka berkatalah Nabi itu, "Aku telah melaksanakan perintahmu." Lalu dia pun meneruskan perjalanannya tanpa disadari oleh Nabi itu yang mangkuk emas itu terkeluar semula dari tempat ia ditanam.

Ketika dia sedang berjalan, tiba-tiba dia ternampak seekor burung helang sedang mengejar seekor burung kecil. Kemudian terdengarlah burung kecil itu berkata, "Wahai Nabi Allah, tolonglah aku." Mendengar rayuan burung itu, hatinya merasa simpati lalu dia pun mengambil burung itu dan dimasukkan ke dalam bajunya. Melihatkan keadaan itu, lantas burung helang itu pun datang menghampiri Nabi itu sambil berkata, "Wahai Nabi Allah, aku sangat lapar dan aku mengejar burung itu sejak pagi tadi. Oleh itu janganlah engkau patahkan harapanku dari rezekiku."

Nabi itu teringatkan pesanan arahan dalam mimpinya yang keempat, iaitu tidak boleh putuskan harapan. Dia menjadi kebingungan untuk menyelesaikan perkara itu. Akhirnya dia membuat keputusan untuk mengambil pedangnya lalu memotong sedikit daging pehanya dan diberikan kepada helang itu. Setelah mendapat daging itu, helang pun terbang dan burung kecil tadi dilepaskan dari dalam bajunya. Selepas kejadian itu, Nabi meneruskan perjalannya.

Tidak lama kemudian dia bertemu dengan satu bangkai yang amat busuk baunya, maka dia pun bergegas lari dari situ kerana tidak tahan menghidu bau yang menyakitkan hidungnya. Setelah menemui kelima-lima peristiwa itu, maka kembalilah Nabi ke rumahnya. Pada malam itu, Nabi pun berdoa. Dalam doanya dia berkata, "Ya Allah, aku telah pun melaksanakan perintah-Mu sebagaimana yang diberitahu di dalam mimpiku, maka jelaskanlah kepadaku erti semuanya ini."

Dalam mimpi beliau telah diberitahu oleh Allah S.W.T. bahwa, "Yang pertama engkau makan itu ialah marah. Pada mulanya nampak besar seperti bukit tetapi pada akhirnya jika bersabar dan dapat mengawal serta menahannya, maka marah itu pun akan menjadi lebih manis daripada madu.
Kedua; semua amal kebaikan (budi), walaupun disembunyikan, maka ia tetap akan nampak jua. Ketiga; jika sudah menerima amanah seseorang, maka janganlah kamu khianat kepadanya. Keempat; jika orang meminta kepadamu, maka usahakanlah untuknya demi membantu kepadanya meskipun kau sendiri berhajat. Kelima; bau yang busuk itu ialah ghibah (menceritakan hal seseorang). Maka larilah dari orang-orang yang sedang duduk berkumpul membuat ghibah."

Kelima-lima kisah ini hendaklah kita semaikan dalam diri kita, sebab kelima-lima perkara ini sentiasa saja berlaku dalam kehidupan kita sehari-hari. Perkara yang tidak dapat kita elakkan setiap hari ialah mengata hal orang, memang menjadi tabiat seseorang itu suka mengata hal orang lain. Haruslah kita ingat bahwa kata-mengata hal seseorang itu akan menghilangkan pahala kita, sebab ada sebuah hadis mengatakan di akhirat nanti ada seorang hamba Allah akan terkejut melihat pahala yang tidak pernah dikerjakannya. Lalu dia bertanya, "Wahai Allah, sesungguhnya pahala yang Kamu berikan ini tidak pernah aku kerjakan di dunia dulu." Maka berkata Allah S.W.T., "Ini adalah pahala orang yang mengata-ngata tentang dirimu." Dengan ini haruslah kita sedar bahwa walaupun apa yang kita kata itu memang benar, tetapi kata-mengata itu akan merugikan diri kita sendiri. Oleh kerana itu, hendaklah kita jangan mengata hal orang walaupun ia benar.

Tuesday, 24 January 2012

Iron Maiden Cd Singles

Dah lama sebenarnya aku beli singles ni..cuma lum berkesempatan nak tampal kat sini..hehe.aku memang minat kumpul cd singles.dulu masa pertengahan 90an cd singles ni senang dapat kat semua kedai muzik kat kl ni..skang ni dah susah nak dapat..kalau ada pun tengok sesetengah kedai je yang ada..selain nya bila aku tanya,,jawapan yang akan di beri oleh tokey kedai tu ialah..kos mahal dan takda untung..betul eh macam tu?mungkin juga pasal skang ni ramai yang suka download daripada beli yang ori kat kedai..pada aku kepuasan dia tak sama dengan download..aku lagi suka kumpul cd2 macam ni..baru la nampak kepuasan nya..
2 cd singles dari Iron Maiden dalam simpanan aku :



Iron Maiden "The Trooper" rilisan tahun 2005.dan single "Different World" tahun 2006.single "The Trooper" ialah lagu dari album Maiden tahun 1983 iaitu "Piece Of Mind" dan single "Different World" tu ialah dari album maiden tahun 2006 iaitu "A Matter Of Life And Death".
The Trooper sebenarnya ialah single maiden paling hit dan paling di sukai oleh peminat2nya..pertama sekali di keluarkan pada tahun 1983.dah bepuluh tahun dah eh.mungkin di atas permintaan peminat jugak maiden riliskan semula single ni untuk peminat2 baru yang baru nak mengenali Iron Maiden ni..






Single "Different World" tu pulak aku dapat yang US pressing punya.cuma ada 2 lagu je dalam tu..lagu different world dan lagu "iron maiden" versi live.ada banyak versi sebenarnya..kalau versi Europe ada 4 lagu dan kalau versi rekod 7 inci plak ada 5 lagu kalau tak silap aku..the trooper pun ada jugak dalam bentuk rekod 7 inci warna biru..aku memang teringin jugak nak yang versi rekod punya..tapi memandangkan harga dia kat ebay mahal gila,,tak jadi aku nak beli..hehe..
Ok la..nanti ada masa aku post lain2 maiden punya cd singles..
                                           The Trooper live Flight 666

Monday, 23 January 2012

Metallica : Black Album Live

Dah banyak kali rasa nya aku beli kaset 5 kali,cd 3 kali..semua nya lesap tah ke mana.bila rilis je album ni pada tahun 1991,ada setengah peminat Metallica yang tak suka dengan album ni pasal dah tak heavy macam album sebelumnya iaitu ..And Justice For All.kerana black album ni jugak la Metallica telah berjaya memecahkan benteng mainstream.,dan dunia mula mengenali apa itu muzik heavy metal...kejayaan komersil Metallica ni jugak mula di cemuh oleh geng heavy metal yang lain yang dok kutuk Metallica yang mengatakan Metallica dah "sell out"..hehe..
                                                     black album versi piring hitam

Album ni jugak yang pertama kali nya memenangi anugerah Grammy pada tahun 1992.dan selepas itu Metallica terus sukses.dengan tour yang panjang selama 3 tahun tanpa henti.aku pasti ada sesetengah orang yang tak berapa minat metal tapi minat dengan Metallica..ramai kawan2 aku yang tak berapa metal,tapi ada beli album ni..lagu2 seperti "Enter Sandman" (lagu wajib kalau kat rumah orang kawin) "Sad But True" , "The Unforgiven" dan "Nothing Else Matters" (lagu ballad Metallica dengan orkestra) adalah lagu2 yang menjadi kesukaan mat2 dan minah metal suatu ketika dulu.
Pada bulan May nanti,Metallica akan mengadakan 1 konsert kat Itali.apa yang best pasal konsert kat italy ni? kerana Metallica akan hanya memainkan lagu2 dari black album..kira lagu full album tu lah..untung la orang italy dapat dengar lagu2 dari black album live dan full dari album tersebut.ini sempena ulang tahun yang ke 20 album tersebut sejak di lancarkan pada tahun 91 dulu..
                                                           poster live italy may 2012

Kesemua 12 lagu dalam black album akan di main kan secara live nanti di italy..dan artis jemputan ialah Gojira band dari Perancis yang sebelum ni penah jadi opening act untuk Metallica jugak.
Senarai lagu Black Album :
Enter Sandman
Sad But True
Holier Than Thou
The Unforgiven
Wherever i May Roam
Dont Tread On Me
Through The Never
Nothing Else Matters
Of Wolf And Man
The God That Failed
My Friend Of Misery
The Struggle Within


Bila la Metallica nak bikin konsert kat sini eh?asek dengan kabar angin jek..


"Exit light
  Enter night
  Take my hand..off to never never land.."

 




Sunday, 22 January 2012

Hujan Dan Neraka

Pada setiap petang Jumaat, selepas solat Jumaat, selepas melayani para jamaah di Masjid, Imam dan putera lelakinya yang berumur 11 tahun akan keluar ke bandar untuk mengedarkan risalah bertajuk “Jalan Ke Syurga” dan juga menyampaikan ceramah agama.

Pada petang Jumaat itu, seperti biasa Imam dan putera lelakinya akan keluar untuk mengedarkan risalah. Bagaimanapun pada petang tersebut keadaan di luar rumah sangat sejuk dan hujan pula turun dengan sangat lebat.

Budak itu memakai baju sejuk dan baju hujan dan berkata “OK ayah, saya sudah bersedia”.Ayahnya berkata “Bersedia untuk apa?”. Budak itu menjawab “Ayah, masa telah tiba untuk kita keluar mengedarkan buku-buku tentang Islam ini”. Ayahnya membalas “Anakku, di luar sana sangat sejuk dan hujan lebat pulak”.

Dengan muka yang kehairanan, budak itu bertanya ayahnya, “Tetapi ayah, adakah manusia tidak masuk neraka jika hari hujan?”

Ayahnya menjawab, “Anakku, Ayah tak akan keluar dengan cuaca begini..”. Dengan nada sedih, budak itu bertanya, “Ayah, boleh tak benarkan saya pergi?”. Ayahnya teragak-agak seketika, kemudian berkata, “Anakku, awak boleh pergi. Bawalah buku ini semua dan berhati-hati” .

Kemudian, budak itu telah keluar dan meredah hujan. Budak sebelas tahun ini berjalan dari pintu ke pintu dan lorong-lorong sekitar bandar. Dia memberikan risalah dan buku kepada setiap orang yang ditemuinya.

Setelah dua jam berjalan dalam hujan, akhirnya tinggal hanya satu naskhah padanya. Ketika itu dia telah basah kuyup dan berasa sejuk hingga ke tulang. Budak itu berhenti di satu penjuru jalan sambil mencari seseorang untuk diberikan buku tersebut. Namun keadaan di situ lengang.

Kemudian dia berpatah balik ke rumah pertama yang dia lalu di lorong itu. Dia berjalan di kaki lima menuju ke rumah tersebut. Bila sampai di pintu hadapan, dia menekan suis loceng namun tiada sesiapa yang membuka pintu. Dia tekan lagi dan lagi, tetapi masih tiada jawapan. Dia tunggu lagi tetapi masih tiada jawapan.

Akhirnya dia berpaling untuk meninggalkan rumah tersebut, tetapi seperti ada sesuatu yang menghalangnya. Dia kembali ke pintu itu dan menekan lagi suis loceng dan buat pertama kalinya mengetuk pintu dengan kuat.

Dia tunggu, kemudian seperti sesuatu di anjung rumah itu menghalangnya supaya jangan pergi. Dia menekan suis loceng sekali lagi dan kali ini dengan perlahan pintu dibuka.

Berdiri di hadapan pintu itu seorang perempuan tua yang berwajah kesedihan. Dengan perlahan perempuan tua itu bertanya,“Apa yang boleh saya bantu awak, wahai budak?”.

Dengan senyuman serta mata yang bersinar yang boleh menyinarkan bumi, budak itu berkata,“Makcik, saya mohon maaf kalau saya telah mengganggu makcik. Saya hanya ingin memberitahu bahawa Allah sangat sayang dan sentiasa melindungi makcik. Saya datang ini hendak memberikan sebuah buku yang terakhir ada pada saya ini. Buku ini menerangkan semua tentang Tuhan, tujuan sebenar Tuhan menjadikan kita dan bagaimana untuk mencapai kebahagiaan daripada-Nya” .

Kemudian, budak itu menyerahkan buku terakhir itu dan berpaling untuk balik. Sebelum berjalan balik, perempuan itu berkata,“Terima kasih ya anak dan semoga Tuhan memberkatimu” .

Selepas solat Jumaat pada minggu berikutnya, Imam menyampaikan ceramah agama seperti biasa. Dia menamatkan ceramahnya dengan bertanya, “ Ada sesiapa yang ingin bertanya soalan atau ingin berkata sesuatu?”.

Dengan perlahan, di barisan belakang di kalangan tempat duduk muslimat, suara seorang perempuan tua kedengaran di speaker, “Tiada di kalangan jemaah yang berkumpul ini mengenali saya. Saya tidak pernah hadir sebelum ini. Sebelum hari Jumaat yang lepas, saya belum lagi memeluk agama Islam bahkan tidak terfikir langsung untuk memeluknya. Suami saya telah meninggal dunia beberapa tahun yang lalu, meninggalkan saya sebatang kara, saya benar-benar keseorangan di dunia ini."

Pada petang Jumaat yang lepas, ketika cuaca sejuk dan hujan lebat, saya telah bertekad untuk membunuh diri kerana sudah putus harapan untuk hidup. Jadi saya mengambil seutas tali dan sebuah kerusi lalu menaiki loteng di rumah saya. Saya ikat tali tersebut dengan kuat pada kayu palang di bumbung rumah kemudian berdiri di atas kerusi, hujung tali satu lagi saya ikat di sekeliling leher saya. Sambil berdiri di atas kerusi, saya berasa benar-benar keseorangan, patah hati.

Saya hampir-hampir hendak melompat tiba-tiba loceng pintu berbunyi di tingkat bawah dan saya tersentak. Saya berfikir untuk menunggu sebentar, dan pasti orang itu akan pergi. Saya tunggu dan tunggu, tetapi bunyi loceng semakin kuat dan bertubi-tubi. Kemudian orang yang menekan suis loceng itu, mengetuk pintu pula dengan kuat.

Saya berfikir sendirian lagi “Siapalah di muka bumi ini yang boleh buat begini? Tiada siapa pernah tekan suis loceng itu atau nak berjumpa dengan saya”. Saya longgarkan tali ikatan di leher dan kemudian pergi ke pintu hadapan. Ketika itu bunyi loceng kuat dan semakin kuat.

Bila saya buka pintu dan lihat, sukar untuk dipercayai oleh mata saya, di anjung rumah saya itu berdiri seorang budak yang sangat comel yang bersinar wajahnya seperti malaikat, tidak pernah saya jumpa sebelum ini di dalam hidup saya. Budak itu tersenyum. Oh! Saya tidak dapat hendak gambarkan kepada anda semua.

Perkataan yang keluar daripada mulutnya menyebabkan hati saya yang telah lama mati tiba-tiba hidup semula, seruan budak itu seperti suara bayi yang sangat comel. “Makcik, saya datang hendak memberitahu bahawa Allah sangat menyayangi dan sentiasa melindungi makcik”. Kemudian dia memberikan kepada saya sebuah buku bertajuk “ Jalan Ke Syurga” yang saya sedang pegang ini.

Bila “malaikat kecil” itu telah pulang meredah sejuk dan hujan, saya menutup pintu dan membaca dengan perlahan setiap perkataan yang tertulis di dalam buku tersebut. Kemudian saya naik semula ke loteng untuk mendapatkan semula tali dan kerusi. Saya tak perlukannya lagi.
Oleh sebab di belakang buku ini ada tertera alamat tempat ini, saya sendiri datang ke masjid ini ingin mengucapkan syukur kepada Tuhan. Tuhan kepada budak kecil yang telah datang tepat pada waktunya, yang dengan demikian telah terhindar jiwa saya daripada keabadian di dalam neraka.
Ramai yang berada di dalam masjid ketika itu menitiskan air mata. Mereka melaungkan TAKBIR…ALLAHHU AKBAR…gemaan takbir bergema di udara. Imam iaitu ayah kepada budak itu turun dari mimbar pergi ke barisan hadapan di mana “malaikat kecil” itu sedang duduk.

Dia mendakap puteranya dengan air mata keluar tanpa disedarinya. Mungkin tidak ada jemaah yang memiliki saat yang lebih mulia ini dan mungkin di alam semesta ini belum pernah melihat seorang ayah yang penuh kasih sayang dan penghormatan terhadap anaknya. Inilah satu peristiwa..
Berbahagialah anda kerana membaca kisah ini. Jangan biarkan kisah ini di sini sahaja. Bacalah lagi dan sampaikan kepada yang lain. Syurga adalah untuk umat-Nya. Ingatlah, dengan menyebarkan firman Allah boleh mengubah hidup seseorang yang hampir dengan anda. Sila kongsi kisah menarik ini.

Sebarkanlah kalimah Allah, kalau kita bantu Allah, Allah akan membantu kita dalam semua perkara yang kita buat.

Maksud firman Allah dalam Surah al-Maidah ayat 3;
“…pada hari ini, orang-orang kafir telah putus asa (daripada memesongkan kamu) dari agama kamu (setelah mereka melihat perkembangan Islam dan umatnya), sebab itu janganlah kamu takut dan gentar kepada mereka, sebaliknya hendaklah kamu takut dan gentar kepadaKu. Pada hari ini, Aku telah sempurnakan bagi kamu agama kamu, dan Aku telah cukupkan nikmatKu kepada kamu, dan Aku telah redakan Islam itu menjadi agama untuk kamu, maka sesiapa yang terpaksa kerana kelaparan (memakan benda-benda yang diharamkan) sedang ia tidak cenderung hendak melakukan dosa (maka bolehlah ia memakannya), kerana Sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani"

Friday, 20 January 2012

Demam

Ada 2 cerita aku nak bagitau konsert Sepultura yang di jangka pada 7 febuari nanti tepaksa di tangguhkan pada oktober nanti atas sebab yang tak dapat nak di elakkan.sekurang2nya peminat Sepultura boleh la buat saving skit kalau nak beli tiket konsert tu nantikan..

Lagi 1 cerita,dah 4 hari aku demam..tapi demam aku ni lain macam skit tak macam yang sebelum ni...biasa kalau aku kena demam paling teruk pun 2-3 hari.hari ke 4 tu aku dah boleh masuk keja semula.so nak di jadikan cerita pada hari ke 3 aku rasa badan aku dah ok n takda rasa demam lagi dan aku mula bekeja seperti biasa.tapi bila aku masuk je kerja pada petang tu,tiba2 demam aku datang semula.badan mula rasa seram sejuk dan mengigil.kepala mula rasa pening dan rasa mual.di sebabkan aku dah tak bole tahan,aku ambik keputusan untuk ke hospital untuk buat pemeriksaan darah di hospital kuala lumpur (HKL).aku takut kena denggi sebab pada masa yang sama badan aku dah penuh dengan bintik2 merah.(seperti yang kita tau itu adalah tanda2 awal denggi).selepas aku buat pemeriksaan darah,dan keputusannya aku bebas dari wabak denggi..alhamdulilah..
                                                 keputusan ujian pemeriksaan darah

Doktor yang merawat ku berkata aku bebas dari denggi dan tak perlu bimbang dengan ancaman tersebut.aku sememangnya risau pada waktu tu,kerana kat kawasan yang aku tinggal ni dah 3 kali terjadi kes denggi.doktor tu pun cakap paru2 aku semuanya ok.aku hanya di berikan ubat demam dan ubat antibiotik.dan sejak 2-3 hari ni selera makan aku pun takda,dan tekak aku mula terasa pahit je.mungkin kerana kesan ubat yang aku makan agaknya..doktor juga cakap kat aku,aku ni kurang rehat dan tak cukup tidur.ada benarnya kata dia..aku bangun pagi seawal pukul 5.30 untuk pergi keja.dan pada sebelah petangnya aku ada buat kerja part time hingga ke pukul 12 malam.dan kata doktor lagi,aku tak boleh "push" sangat body aku ni untuk buat kerja hingga tiada masa rehat untuk diri aku.jika aku berbuat begitu,"body" kita ni akan membuat tindak balas kembali..sebab tu la aku kena demam yang teruk ni..kerana aku terlalu "push" kan body aku ni yang sebenarnya tak boleh nak menampung energy body ni..aku juga kadang kala terlupa yang aku ni sebenarnya bukan lah remaja lagi.umur pun dah masuk pertengahan 30an,,so pada waktu begini kata doktor,aku kena jaga makan.kesihatan dan tidur yang secukupnya..

                                            antara ubat2 yang aku kena makan
 
Permulaan tahun baru aku yang perit..dapat sakit.tapi itu semua ada hikmahnya..aku bersyukur kerana sakit aku ni tak teruk sangat.dan aku pasti apa yang belaku tu ada hikmah di sebaliknya.kata alim ulamak,setiap penyakit yang melanda tu sebenarnya untuk menghapus dosa2 kita yang lalu..aku terima hakikat itu dan bersyukur dengan ujian dariNya.dan pesan aku kepada korang yang tinggal di kawasan bandar,kalau ada rasa demam dan lemah2 badan,cepat dapatkan rawatan.mana tau denggi atau pun chikugunya ke..jangan biarkan penyakit tu berlarutan..pegi dapatkan rawatan secepat mungkin.terima kasih pada kawan2 yang datang kat rumah melawat aku,kawan2 yang mendoakan aku,dan juga doktor dan nurse yang merawat aku masa aku kat HKL  kelmarin..terima kasih banyak2.

Hadis Rasullullah S.A.W yang bermaksud :
“Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu penyakit dan sejenisnya melainkan Allah akan menggugurkan bersamanya dosa-dosanya seperti pohon yang menggugurkan daun-daunnya” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Wednesday, 18 January 2012

Iron Maiden Live Cd/Dvd Terbaru

Berita gembira untuk peminat Iron Maiden,lagenda heavy metal UK ni akan meriliskan album live terbaru diorang dalam bentuk cd/dvd dan Blu Ray.album yang akan di riliskan pada 26 march nanti..dan rakaman konsert tersebut ialah di Santiago Chile,sewaktu maiden bikin tour "The Final Frontier World Tour" pada tahun lepas.

Dari official facebook Iron Maiden :
EMI are proud to announce the release of a new live IRON MAIDEN Blu-Ray, 2DVD Set and Double Soundtrack Album on Monday March 26th (March 27th Canada and USA (via UMe)).

"EN VIVO!" was filmed on 10th April 2011 in front of over 50,000 ecstatic fans at the Estadio Nacional, Santiago during the Round The World In 66 Days leg of The Final Frontier World Tour, and captures a magnificent performance by the band, ardently embraced by the legendary Latino passion and energy of their Chilean fans. With spectacular stage backdrops, dynamic musicianship and a literally jaw-dropping appearance by Eddie, this live show encapsulates to perfection the heart and soul of Iron Maiden 2011.

Bass player and founder member Steve Harris comments "For The Final Frontier Tour it was really important to me that we filmed in South America as we're always so overwhelmed by the fans' reaction when we go to that part of the world and I wanted to reflect that in the filming. After much consideration we chose the Santiago show as we felt it was one of our best performances of the entire Tour and to play at the prestigious Estadio Nacional was a landmark moment for us. For reasons known to our fans, it took a long time before we got to play our first show in Chile, and once we did get to play a show, the response was so phenomenal we just had to keep coming back and it's got better and better each time!

This show also features the gigantic new Eddie. He wasn't due to make his appearance until our European leg of the tour later in 2011, but we managed to transport him across the sea in a special huge container just in time for the latter end of the South American dates so it was great we were able to immortalize him for the DVD as he really has to be seen to be believed!"

The concert was filmed digitally using 22 HD cameras and an octocam (a flying camera which captures aerial crowd scenes), recorded in both stereo and 5.1 audio and mixed by Maiden's longstanding producer Kevin "Caveman" Shirley, all of which serves to accentuate the incredible atmosphere of this compelling performance. Extensive use is made of split screens so fans can follow the individual members closer and the set list moves seamlessly between songs from Maiden's most recent studio album, 2010's The Final Frontier through to classic fan favourites via the band's vast and varied catalogue. (full set listing below).

DVD Disc Two is a Bonus Disc containing an 88-minute documentary, BEHIND THE BEAST. This is also an entirely in-house production by Maiden's own Krew, led by Andy Matthews, and is intended as an interesting and revealing high quality "home movie" for their fans of how to put on an Iron Maiden tour and what goes on behind the scenes at a show. It describes the extraordinary story of one of the most acclaimed and ambitious touring shows in the world. It illustrates the day to day life and complex tasks of the Maiden Killer Krew and the other characters behind the scenes. The expertise and experience, the problem-solving and successes, the sheer scale and immense difficulties of the undertaking comes to life through the day to day coverage of the tour and the background work of the crews in sound, lighting, carpentry, production and set design. As well as interviews with the Iron Maiden crew, it interweaves anecdotes from the band and their fans, and includes footage of the live show in this comprehensive guide to the intricacies of staging massive, live Stadium shows around the World out of the belly of a Boeing 757. The bonus disc also contains an extended version of the promo video "Satellite 15...The Final Frontier", a video about the making of "Satellite 15...The Final Frontier" plus the opening video sequence to The Final Frontier World Tour.

In addition to the Blu-Ray, the 2DVD will initially be available as a Limited Edition double DVD in Collectors Steel book case and Double Vinyl Picture Disc. As well as a traditional 2CD Soundtrack album, EN VIVO! will also be available as a Digital Download, CD soundtrack album and Digital Download Video.

Maiden's "Final Frontier World Tour 2010-11" saw the band circumnavigating the planet for the third time in their customized Boeing 757, Ed Force One, piloted by lead singer Bruce Dickinson, and playing 98 shows in 36 countries to over 2 million fans.

DVD DISC ONE "LIVE AT ESTADIO NACIONAL, SANTIAGO" (approx running time 120 mins)
1. Satellite 15
2. The Final Frontier
3. El Dorado
4. 2 Minutes To Midnight
5. The Talisman
6. Coming Home
7. Dance Of Death
8. The Trooper
9. The Wicker Man
10.Blood Brothers
11.When The Wild Wind Blows
12.The Evil That Men Do
13.Fear Of The Dark
14.Iron Maiden
15. The Number Of The Beast
16. Hallowed Be Thy Name
17. Running Free

BONUS DISC - DVD DISC TWO "BEHIND THE BEAST" (approx running time 102 mins)
1.Behind The Beast documentary
2.Satellite 15...The Final Frontier promo video (director's cut)
3.The Making of Satellite 15...The Final Frontier promo
4.The Final Frontier World Tour Show Intro


Tengok setlist pun dah tak sabar dah aku..aku nak tengok maiden bawak lagu "when the wild wind blows" tu secara live..lagu paling panjang dalam album "The Final Frontier".tak sabar aku nak tunggu live album ni.
Maidennnn..!
                                               sattelite 15..the final frontier

Sunday, 15 January 2012

Sepultura Live In Kuala Lumpur





 Aku pada mula nya memang tak tekejut pun pasal aku pikir,mesti sama macam kes konsert Metallica yang konon nya nak bikin konsert kat malaysia,yang hanya kabar angin je sebelum ni..tapi bila aku tengok official facebook Sepultura mengumumkan yang akan mengadakan konsert kat kl,baru la aku percaya..tapi aku tak teruja sangat pasal Sepultura ni dah takda Max Cavalera (pengasas dan penyanyi asal) bersama abangnya Igor Cavalera dah takda dalam band ni..tu yang aku tengah pikir,nak pegi ke tanak.konsert ni di jadualkan pada 7 febuari 2012 nanti bertempat di KL Live (dulu nya di panggil life centre).sebelum ni band tersohor dari jepun iaitu Loudness pun penah bikin konsert kat sini.

Konsert yang di panggil "Asia Relentless Tour" ni,Sepultura akan bikin 2 konsert di malaysia iaitu di Kuala Lumpur dan Kota Kinabalu,lepas tu terus jelajah 5 kota di indonesia.konsert ni jugak sempena mempromosikan rilisan terbaru Sepultura pada september lalu yang bertajuk "Kairos"

Secara peribadi,aku lebih suka album Sepultura semasa Max menjadi vocalist nya.selepas album "Roots",dan Max telah keluar dari Sepultura,aku terus dah tak follow album2 sepultura yang seterusnya..tempat Max di gantikan dengan penyanyi kulit hitam dari amerika iaitu Derrick Green.line up asal Sepultura yang tinggal hanya lah Paulo Jr. dan Andreas Kisser..Max dan Igor menubuhkan band baru yang bernama "Cavalera Conspiracy".Album2 terawal Sepultura masih ada lagi dalam simpanan aku seperti "Arise", "Beneath The Remains", " "Bestial Devastation" ," Shizophrenia", "Morbid Visions", "Chaos A.D" dan "Roots".setelah Max keluar,album2 Sepultura selepas Roots aku dah tak dengar dan tak ambik tau dah.macam dah tak best je dengan penyanyi baru ni..album2 Sepultura selepas era Max pun mula tak dapat sambutan dan Sepultura mula kehilangan peminat nya.



Sepultura sebelum ni pernah jugak bikin konsert kat indonesia pada tahun 1992 di mana berlaku nya rusuhan di konsert tersebut dan Sepultura terpaksa berhenti pada lagu ke 6 dalam setlist mereka.tragedi ni ada dalam dvd Global Metal yang aku penah ceritakan sebelum ni..






                                                global metal : sepultura live jakarta 92

Aku pun tak tau lagi nak pegi ke tak tengok Sepultura ni..pasal Max dah takde,tu yang tak berapa teruja sangat tu..pada mat metal kat luar sana yang masih lagi meminati gergasi metal dari Brazil ni boleh la tengok nanti kat KL Live.
Berita tour Sepultura boleh tengok kat sini
info tiket konsert boleh tengok kat sini

"Biotech is Godzilla"


Saturday, 14 January 2012

Bapak Siapakah Ini?

Cuba tengok gambo kat bawah ni...


Aku pun bukan la baik sangat,tapi takda la sampai nak buat macam ni..berbaju melayu dan pegi kedai beli nombor ekor.agak2 la sikit bang oii..abang nak tikam ekor ke apa ke tu abg punya pasal la kan..kot ye pun tuka la baju tu dulu..tak pun suruh je kawan2 yang sama taik judi macam abg tu tolong beli kan.takkan baru keluar dari masjid terus pegi beli nombor kot?boleh eh macam tu?nama pun baju melayu,baju yg mencerminkan abg tu orang melayu yg beragama islam..haa..kan dah kena skodeng.hehe..abg tak pikir ke kalau anak bini abg tengok kat intenet ni?gambar abg ni dah tersebar kat facebook,n banyak laman sosial lain termasuk la blog aku ni..hehe..

Lain kali jangan buat lagi tau bang..nanti mak marah..hehe..hmm..bapak sapa la ni ek?macam2 perangai manusia skang ni..

                                "sesat di kuala lumpur,dosa dan pahala bercampur"

Thursday, 12 January 2012

Ayam ke Chicken?

Semalam aku teringin sangat nak makan nasi ayam,so aku pegi la ke satu kedai ni..sambil tengok2 menu yang di beri oleh waiter tu,aku pun order la..
Aku : bang,saya nak fried chicken rice 1,teh o ais 1.
Tukang ambik order : ok,tu je ke?lain2 tanak?pencuci mulut ada ni.
Aku : tu je lah..nanti order banyak2 tak abis pulak..
Tukang ambik order : ok,tu je eh?emm..yang fried rice ni nak ayam ke chicken?
Aku : (sambil garu kepala) eh.bukan ke sama bunyi nya tu?
Tukang ambik order : (sambil gelak)..sori bang,silap pulak,ayam tu nak yang crispy ke biasa?
Aku : owhh..yang biasa je lah..

Hehehe..memang lawak time tu..aku ngan member aku nak gelak tapi tepaksa la tahan kan pasal tanak bagi dia malu..hehe..biasa lah,telajak perahu boleh berundur,telajak kata kena gelak la jawabnya..heheh
                                                  ayam ke chicken ni? heheh..

Tuesday, 3 January 2012

Muhasabah Diri

Korang jangan ingat,aku ni tak penah ambik tau langsung pasal agama,rock2 aku pun agama aku tak tolak tepi.selain dari baca majalah Metal Hammer dan jugak majalah lain,sejak 2 minggu yang lepas aku baca buku ni..




                                                 

The Meaning Of The Holy Qur'an.buku yang telah di terjemahkan oleh Abdullah Yusuf Ali  dan di terbitkan oleh Persatuan Al-Hunafa.di tubuhkan sejak 1982,persatuan berdaftar islamic NGO di malaysia.untuk mengetahui persatuan ni lebih lanjut,boleh tengok kat sini.
Buku ni jugak menerangkan secara terperinci dan lebih mendalam tentang surah2 yang terdapat dalam kitab suci Al Qur'an.niat aku bukan lah nak menunjuk2..cuma apa salah nya aku kongsi sikit ilmu pengetahuan ni untuk korang..aku mengaku,aku bukan lah terlalu sempurna dalam bab2 agama ni,tapi kalau kita nak sesuatu ilmu tu kita kena la pelajari nya kan?so,pada korang aku cadangkan korang baca lah buku ni..banyak manfaatnya.tak rugi kita menambahkan ilmu agama kita ni..
Buku ni boleh di dapati di mana2 kedai buku di seluruh malaysia.moga kita sama2 dapat manfaatnya..

 "Tuntutlah ilmu walaupun sampai ke negeri Cina". (Al-Hadis)

 Firman Allah S.W.T maksudnya:
“Allah memberikan hikmah (ilmu pengetahuan) kepada sesiapa yang dikehendakiNya dan orang-orang yang diberikan ilmu pengetahuan beerti ia telah diberikan kebaikan yang banyak”. (Al-Baqarah:269)

Monday, 2 January 2012

Budgie - I Turned To Stone

Budgie is a Welsh hard rock/heavy metal band from Cardiff,England. They are widely considered as one of the first heavy metal bands and a seminal influence to many acts of that scene,with fast, heavy rock (an influence on the New Wave of British Heavy Metal (NWOBHM) and such acts as Metallica) being played as early as 1971. The band has been noted as "among the heaviest metal of its day". Notable Budgie songs include "Breadfan", "Crash Course In Brain Surgery", "Parents", "I Turned To Stone" and "Napoleon Bona - Parts 1 & 2".Budgie was a 'three piece band' and now become legends and influence to other UK and US heavy metal and hard rock bands.

Budgie is :
Burke Shelly - Vocals and Bass
Steve Williams - Drums
Craig Goldy - Guitars
                                               Burke Shelly same like john lennon..hehe..


When i heard Metallica played "Breadfan" and "Crash Course In Brain Surgery" i thought it was original song from Metallica until i found out that was a cover version of Budgie song,"Crash Course In Brain Surgery".the song was recorded by Metallica and release on their 1987 EP called "Garage Days Re-Revisited"

                                                 Metallica 1987 EP


So, a few days ago,when i was at work,i heard from local radio station that played some rock song,and that DJ said it was his favourite song.and i ask to my fren, "lagu ape ni?bunyi macam lagu rock kapak melayu je"?best la lagu ni..sekali dengar melodi ngan muzik dia dah melekat"..and my fren said," I Turned To Stone,Budgie..aku ada cd lagu ni dulu"..then,back home,search at google,and i download it..heheh..so this week,i always played this song on my pc,and my iphone.its a hard rock song,not too heavy and not too slow.this song from Budgie 1981 album "NightFlight"
                                                                     NightFlight 1981
                                                              

Maybe u love it..try to hear this song..enjoyyy..



I was born yesterday

Trouble seemed so far away

Now it seems my friends no longer call

Everything was better then

I can still remember when

I saw the future with a certain glow



So I turned to stone

As I learned to know

When I turned to stone

Tell myself I'm feeling all alone



Many days have passed me by

Celebrate with sunny skies


Still I know I need a helping hand

And the friends I thought I knew

See them change my every view

Now it seems I'm seeing them as they really are



No I turned to stone

As I learned to know

When I turned to stone

Tell myself I'm feeling all alone



I was born yesterday

Trouble seemed so far away...

p/s : i wish i wanna born yesterday..dont have any trouble or "serabut kepala"..hehe..

Sunday, 1 January 2012

Selamat Tahun Baru 2012

Aku sebenarnya memang tak suka tempat yang penuh sesak dengan orang yang ramai,walau member ajak keluar pegi tempat2 macam ni pun memang awal2 aku cakap tanak pegi.aku rimas kalau pegi tempat2 macam tu..cadangnya aku suka lepak kat rumah je time malam tahun baru macam ni,dengan jalan jem penuh sesak kat KL ni..tau je la semua orang keluar nak pegi celebrate tahun baru.so aku ni pada mula nya nak keluar gi makan2 je ngan member2 aku..sekali tiba2 diorang ajak pegi Dataran Merdeka plak..aku ni dah la tak suka nak pegi tempat sesak2 macam tu,diorang lagi nak ajak aku pegi..nak tanak kena pegi jugak lah.

Kebetulan pulak aku terpikir nak shot gambar2 bunga api,tapi tak bawak pulak kamera compact aku,yang member aku ni kebetulan nak singgah rumah dia dulu,dan beliau sudi kasik aku pinjam kamera dia,dapat la aku ambik gambar2 bunga api...tapi aku memang tak terror bab2 fotografi ni,aku main shoot je..ini la hasilnya yang tak berapa nak menjadi..heheh

                                                  Bangunan Sultan Abdul Samad
 
Ni pulak gambar bunga api yang tak berapa nak menjadi..












                                                   yang ni ok skit kot?hehe

                                                      aku main petik jek..heheh


                                                       bunga yang berapi

ni je la yang aku dapat shoot tadi..sori la kalau tak cantik..aku pun bukan pandai sangat bab fotografi ni..terima kasih jugak pada kawan2 yang sms aku,yang inbox aku kat facebook,twitter,yang anta virtual card dan ada jugak yang telefon aku tadi hanya untuk ucapkan selamat tahun baru..semoga kalian juga di murah kan rezeki,beroleh kejayaan yang ingin di capai pada tahun ni..insya allah..TERIMA KASIH banyak2..

Dan Ingatlah..walaupun tahun berganti,bulan berganti,hari berganti,yang patut di ingatkan ialah,ajal kita sebenarnya semakin hampir..cuma kita tak tahu bila masa nya.jangan di fikirkan tentang duniawi saja..