Monday, 30 September 2013

The Place Beyond The Pines (2013)


Punca aku nak melayan movie ni pasal ternampak kat page fb Mike Patton (Faith No More) yang mengatakan beliau yang buat scored music untuk filem ni..

Di barisi oleh pelakon yang boleh di katakan pelakon A list Hollywood seperti Ryan Gosling,Eva Mendes,Bradley Cooper dan Ray Liotta.filem yang bergenre crime drama mengisahkan Luke Glanton (Ryan Gosling) ialah seorang stuntman yang selalu melakukan persembahan di setiap funfair di seluruh amerika.ketika Luke tiba di New York untuk persembahan funfairnya, beliau telah berjumpa kembali dengan Romina,bekas teman wanita beliau dengan seorang anak lelaki. yang mengejutkan Luke anak lelaki tersebut ialah anak beliau ketika bersama Romina dulu.
Luke akhirnya berhenti menjadi stuntman dan tinggal di bandar tersebut untuk sama2 Romina menjaga anak lelaki beliau demi untuk menebus kesalahan lampau.tetapi Romina tak mahu terima Luke dan tak mahu anak lelakinya mengenali Luke.Luke kemudian bekerja part time dengan Robin seorang tauke kedai repair motor demi untuk membuktikan pada Romina yang beliau bertanggungjawab.
Tapi kerana wang yang tak mencukupi,Robin telah mencadangkan pada Luke supaya jadi perompak bank.dengan pengalaman Luke sebagai stuntman,mereka berjaya merompak beberapa bank dengan hanya bermotosikal.dengan wang yang banyak Luke cuba memenangi hati anaknya dan Romina,tetapi Romina sebenarnya sudah ada kekasih baru bernama Kofi.

Aku tak boleh la nak cerita panjang2,kalau nak tau kena layan sendiri movie ni..heheh..jalan cerita memang menarik,scored music dari Mark Patton pun memang best jugak.Mark Patton ni pun kira genius juga la macam Trent Reznor (Nine Inch Nails) memang terer buat muzik latar untuk filem.sapa yang dah biasa tengok lakonan Ryan Gosling memang tau lah kan.dalam filem ni pun Ryan ada pakai t shirt Metallica tu..

Filem ni cuba mentafsirkan betapa kasih sayang seorang ayah pada anaknya,sanggup berkorban demi anak walau dengan cara yang salah.
So pada peminat filem yang sukakan genre crime drama macam ni,cekidaut..memang di rekomen untuk anda..

*3/5


Friday, 27 September 2013

Tribute To Waylon Jennings (2003)


Aku takda la minat sangat muzik country ni,tapi ada la 2-3 lagu country yang best penah aku dengar macam lagu Trisya Yearwood "How Do I Live",Bon Jovi "Blaze Of Glory" (country rock)dan Mark Collie "In Time" (lagu yang pernah di jadikan soundtrack filem The Punisher,cekidaut ini lagu memang best).So,cerita pasal Waylon Jennings,beliau memang penyanyi country terkenal kat US,memang tak berapa popular kat rantau ni.apa yang best pasal album ni ialah James Hetfield (Metallica) ada nyanyikan kembali lagu Waylon Jennings ni..

Hetfield dan mendiang ayahnya memang peminat Waylon Jennings.pernah satu ketika,sewaktu stesen radio mengundang Hetfield dan Waylon untuk bercerita pasal stail muzik masing2,Hetfield telah meminta ayahnya menyediakan soalan2 yang patut beliau tanyakan pada Waylon.ironinya,ayah Hetfield telah memberi cd dan vinyl  Waylon Jennings pada Hetfield supaya meminta Waylon tandatangan pada cd dan vinyl tersebut,anak2 Waylon pula telah memberi cd2 Metallica pada Waylon supaya di tandatangani oleh Hetfield.
Setelah kematian Waylon pada tahun 2002,pihak syarikat rakaman Waylon ingin menerbitkan album kompilasi Tribute Waylon Jennings dan bertanyakan pada Hetfield adakah beliau mahu terlibat dalam projek tersebut,Hetfield dengan segera bersetuju dan hasilnya,pada 2003,rilisnya album "I've Been Crazy : A Tribute To Waylon Jennings".

Hetfield telah merakamkan kembali lagu "Don't You Think This Outlaw Bit's Done Got Out Of Hand" (panjang gila tajuk)atau dengan title pendeknya 'Outlaw Bit'.lagu yang menarik,dan Hetfield masih mengekalkan elemen country dalam lagu tersebut.untuk lagu ni Hetfield memainkan sendiri kesemua instrumen dari gitar,drum,bass hinggalah solo gitar.

Cekidaut ini lagu..


Yang ni pulak versi live James Hetfield


Wednesday, 25 September 2013

Kenapa Lelaki Haram Memakai Emas?

gambar hanyalah sekadar hiasan

Zarah yang wujud dalam emas mampu menembus ke dalam kulit melalui pori2 dan masuk ke dalam darah manusia. Jika seorang manusia mengenakan emas dalam jumlah tertentu dan dalam jangka waktu yang lama, maka kesannya di dalam darah dan urine akan mengandung atom/zarah emas dalam kadar yang melebihi batas (dikenali dengan sebutan migrasi emas).

Dan apabila ini terjadi dalam jangka waktu yang lama, maka akan mengakibatkan penyakit Alzheimer. Ini adalah kerana zarah emas yg tidak di buang dalam jangka waktu yang lama dalam darah ini akan sampai ke otak dan memicu penyakit alzheimer.

Alzheimer adalah suatu penyakit di mana orang tersebut kehilangan semua kemampuan mental dan fisik serta menyebabkan kembali seperti anak kecil. Alzheimer bukan penuaan normal,tetapi merupakan penuaan paksaan atau terpaksa. Antara yang terkena penyakit alzheimer adalah Charles Bronson, Ralph Waldo Emerson,Ronald Reagan dan Sugar Ray Robinson.

Akan tetapi, mengapa Islam memperbolehkan wanita untuk mengenakan emas ?

Jawapannya adalah..

"Wanita tidak menderita masalah ini kerana setiap bulan, partikel berbahaya tersebut keluar dari tubuh wanita melalui menstruasi." itulah sebabnya islam mengharamkan lelaki memakai emas dan membolehkan wanita memakai perhiasan emas.

itulah antara sebab agama Islam melarang kaum lelaki memakai emas,ternyata hal ini telah diketahui Nabi Muhammad S.A.W  lebih 1400 tahun yang lalu padahal beliau tidak pernah belajar ilmu sains.

Dalam satu hadis Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam telah melarang kaum lelaki memakai emas walaupun cincin yg kecil.

Al-Bukhari dan Muslim masing-masing dari Al-Bara' bin Azib Radhiyallahu 'anhu, bahwa ketika Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam melihat seorang laki-laki memakai cincin emas di tangannya, maka beliau memintanya supaya menanggalkan cincinnya. (HR. Bukhari & Muslim)


Tuesday, 24 September 2013

Black Sabbath - Dehumanizer Deluxe Expanded Edition (2011 Re-realeased)


Berteromber pun pernah cerita pasal album ni Kat Sini.expanded edition ni dalam bentuk digipack,pakej yang aku tak suka.pasal tiap2 bucu pada digipack ni mesti rosak punya.tapi di sebabkan ia nya special edition yang agak susah nak dapat sekarang ni aku pun beli lah..lagi pun harganya aku dapat murah.album Dehumanizer dulu aku ada dalam versi kaset di beli pada tahun 94 kalau tak silap,itu pun dah kena kebas.
Album ni juga antara favorite album Black Sabbath era RJD yang paling best pada aku..Black Sabbath membuat pilihan yang tepat dengan mengambil Dio sebagai pengganti Ozzy.album expanded edition ni di riliskan sempena mengingati dan memberi perghormatan kepada mendiang Ronnie James Dio.

pakcik2 Black Sabbath


Ada 2 disc.cd pertama adalah lagu2 dari album Dehumanizer.cd kedua mengandungi lagu2 live ketika tour Dehumanizer,single,B-side dan radio edit.ada yang suka dan ada yang tak suka Black Sabbath era RJD dan album ni,pada aku,kalau tak kerana RJD ni,Black Sabbath pasti dah takda lagi sekarang.Ozzy yang dulu bermulut puaka dok kutuk2 Black Sabbath masa era RJD ni pun dah ludah balik jilat dia..heheh..kalau tak,tak kan la album baru Black Sabbath tu boleh ada kan..


Setlist :
Disc one
1.Computer God
2.After All (The Dead)
3.Tv Crimes
4.Letters From Earth
5.Master Of Insanity
6.Time Machine
7.Sins Of The Father
8.Too Late
9.I
10.Buried Alive

Disc two
1.Master Of Insanity (single edit)
2.Letters From Earth (B-side version)
3.Time Machine (Wayne's World version,soundtrack filem Wayne's World)
Live at The Sundome Tampa,Florida 25 July 1992
4.Children Of The Sea
5.Die Young
6.Tv Crimes
7.Master Of Insanity
8.Neon Knights


Inlay cd.cerita pasal pembikinan album ni dan juga cerita pasal tour Dehumanizer yang di ceritakan semula oleh Tony Iommi pada Dom Lawson,editor majalah Metal Hammer.


Ada sekali tu masa tour Dehumanizer kat US kebetulan sama venue dengan Ozzy,so band members BS ni kononnya nak reunion dengan Ozzy hanya for one night only dengan RJD sekali,tapi Dio tak mau.pasal masa tu 'perang dingin' antara Ozzy dengan Dio berlaku,mungkin juga sebab mulut puaka Ozzy tu la pertikaikan RJD jadi vocalist untuk BS ni dan pasal dia penah kutuk album BS 'Live Evil' tu...heheh..akhirnya show malam tu,Ozzy berduet dengan Rob Halford (Judas Priest)
Lagu2 yang selalu aku ulang dengar,Computer God,After All,Master Of Insanity (lagu paling aku suka)Tv Crimes dan I (lagu ni pun best kalau dengar versi live)lagu2 live dalam cd kedua pun best.lagu Neon Knights,Master Of Insanity,Children Of The Sea dan Tv Crimes versi live memang layan.

So pada peminat RJD 'the man with the golden voice' yang pernah follow album2 Dio sebelum ni,dan peminat2 tegar Black Sabbath boleh try layan Dehumanizer ni.solo2 Iommi masih lagi berbisa,dan masih lagi mengekalkan sound Black Sabbath yang klasik..









Saturday, 21 September 2013

Wordless Today

"Softly,deftly,music shall caress you.hear it,feel it,secretly possess you."
-Charles Hart,The Phantom Of The Opera (piano/vocal)






Friday, 20 September 2013

Ijau In Black

Bungkusan pos laju yang aku terima petang semalam dari Bintulu Sarawak..



Merupakan cd AC/DC Back In Black berformat dual disc (cd/dvd dalam 1 disc).memandangkan aku memang takda cd Back In Black(yang ada pun pasal abang aku yang kirim seperti dalam entri ni )dan kebetulan pulak incik ijau offer cd Back In Black dual disc ni,memang pucuk di cita ulam mendatang..heheh..tanpa sebarang bantahan,aku bersetuju dengan harga yang beliau tawarkan walaupun beliau beli cd ni jauh dari Canada sana..



Jewel case pun unik sikit agak lebar dari jewel case biasa.keluaran tahun 2004.lagu2 dalam cd ni  pun bunyi dia pun lagi sedap pasal dah remasterdkan,cuma belum berkesempatan lagi nak tengok bahagian dvd nya.nak kena tunggu ada free time baru best nak layan..

Yang selebihnya layan gambar je lah..pasal nak cerita pun memang dah cerita sebelum ni..


Inlay cd memang menarik..gambar live AC/DC era 80an,berbanding AC/DC yang aku beli sebelum ni yang hanya sekeping je inlay nya..


Ada macam2 cerita pasal AC/DC kat dalam ni..memang best lah.

Brian Johnson masa tengah banyak rambut
Apa yang di katakan dual disc?macam ni la lebih kurang..


Sekeping cd tapi mempunyai dua format,cd audio dan dvd.yang ni bahagian sebelah untuk cd audio Back In Black.


Yang sebelah lagi ialah dvd.apa yang aku baca kat cover cd,bahagian dvd ni boleh unlock eksklusif bonus music,video,photo dan macam2 lagi.tapi kena login kat website ac/dc,website epic records atau sonybmg.

Boleh jugak cekidaut pasal cd ni di blog ijau Kat Sini
Taktau dah nak cerita apa lagi..heheh..apa pun terima kasih banyak2 kat incik Ijau kerana jual cd Back In Black ni kat aku..

Tuesday, 17 September 2013

Himpunan Kisah Menarik Dari Al-Quran

Minggu ni meluangkan masa dengan membaca buku ni..


Al- Quran merupakan sebuah kitab yang di turunkan oleh Allah S.W.T kepada Nabi Muhammad S.A.W. untuk rujukan dan panduan umat manusia.di dalamnya penuh dengan kisah2 yang diceritakan berulang-ulang.setiap cerita atau kisah yang di sebut itu mempunyai ikhtibar dan nilai kehidupan yang tersendiri untuk kita jadikan pedoman dan panduan hidup.ia bukanlah hanya cerita yang kosong,tetapi terdapat nilai moral,nasihat,dan panduan kehidupan dan juga hukum hakam terdapat di dalamnya.

Di terbitkan oleh Al-Hidayah House Of Publishers,di tulis oleh Dr.Hamid Ahmad Ath-Thahir.menghimpunkan kisah2 menarik dari Al-Quran yang perlu kita baca.olahan cerita yang santai dan menarik,memang tak jemu membaca kisah2 menarik dari Al-Quran ni.antara kisah2 menarik yang terdapat dalam buku ni :
- Nabi Adam a.s.dan anaknya Habil
-Kisah malaikat Harut dan Marut
-Nabi Musa a.s. dan Nabi Khidir a.s.
- Bani Isra'il di padang Tiih
-Kisah Talut,Daud dan Jalut
-As-Haabul Ukhduud
-Nabi Sulaiman,Balqis dan Hud-Hud

Dan banyak lagi kisah2 lain ada antaranya yang aku baru tahu.buku ni memang sesuai untuk bacaan seisi keluarga.selain dari kisah menarik,terdapat juga surah-surah yang di ambil dari ayat-ayat suci Al-Quran.buku ni takda la mahal pun,cuma rm 15.00 je.boleh di beli kat kedai buku Popular,MPH dan Kinokuniya KlCC.kerana isi dalam buku ni memang menarik,ada je masa free aku terus sambung membaca.mempunyai 253 mukasurat,aku hanya mengambil masa beberapa hari je untuk menghabiskan baca kisah2 yang ada dalam buku ni..
Buku ini memang di rekomen untuk anda semua..memang best dan terbaik.





Sunday, 15 September 2013

ACDC - Back In Black Cd & LP (1980)


Sebelum ni Berteromber pun penah cerita pasal album Acdc Flick Of The Switch pada tahun 1993,yang ni album yang merupakan 'comeback' Acdc pada tahun 1980 setelah kematian vokalis mereka iaitu Bon Scott.sebenarnya cd Back In Black ni bukan aku punya,tapi kepunyaan abang aku,dia suruh aku carikan cd ni sebab kat JB susah nak jumpa cd ni.so sebelum cd ni aku serahkan kat dia,aku tepek dulu kat blog ni sebagai kenangan..heheh..
Mungkin dia nak mengimbau balik kenangan lama,album Back In Black ni memang selalu di dengar masa abang aku ni  ada kaset dia dulu,masa tu pun aku kecik lagi,tapi kerap juga la aku curi2 dengar masa dia tengah layan lagu2 dari album ni dengan kawan2 dia dulu.


Aku mula dengar dan kenal Acdc pun melalui album ni jugak la.album ni antara album terbaik Acdc sepanjang zaman,dengan lagu hard rock yang straight forward,tak terkeseng-keseng (bak kata berteromber). walaupun dengan vokalis baru pada ketika itu (Brian Johnson, juga menulis lirik dalam album ni)ternyata Acdc semakin di minati.rilisnya album ni pada tahun 1980 yang mengejutkan scene rock pada zaman tersebut.walaupun album ni hanya berada di carta #4 kat US,tetapi album ni berada di tempat pertama UK charts.yang juga menjadi lipatan sejarah dalam scene rock dunia..

setlist lagu cd ngan lp tak sama susunan lagunya
Boleh di katakan Back In Black ni adalah 'killer album of all time' la..kesemua 10 lagu dalam album ni memang best,memang tak payah skip satu lagu pun.sebab tu la abang aku cari balik album ni.lagi pun memang ada sentimental value katanya..lagu yang selalu aku ulang dengar ialah 'Back In Black','Hells Bells','Shoot To Thrill' (lagu favourite Tony Stark/Iron Man dalam filem The Avengers)'You Shook Me All Night Long' dan lagu 'Let Me Put My Love Into You'.

versi cd dan lp berbeza 
Back In Black juga menonjolkan kembali kerja gitar adik beradik Malcolm dan Angus Young yang mengangkat mereka berdua antara gitaris terbaik dunia.album ni juga tersenarai  dalam majalah Rolling Stones antara '100 the best album of the 80's','500 greatest album of all time,'
Band metal Six Feet Under(band projek Chris Barnes Cannibal Corpse) pun pernah merakamkan kembali kesemua lagu dalam album Back In Black ni sebagai tribute untuk Acdc.album yang berjudul "Graveyard Classics 2" yang telah di riliskan pada tahun 2004.
Kesimpulannya,Back In Black memang all time favourite aku jugak,pada sesapa yang belum pernah dengar lagu2 dari album ni,cuba2 lah dengar,pasti akan jatuh cinta pandang pertama punya..heheh..

Friday, 13 September 2013

Filem Seniman Bujang Lapok



Bukan lah nak review filem lagenda ni yang sebenarnya.. ramai yang dah taukan jalan cerita dalam filem ni.antara filem komedi terbaik sepanjang zaman.cuma apa yang aku nak cerita,secara sedar atau tidak,filem2 P.Ramlee sebenarnya banyak memberi kesedaran,pengajaran,motivasi kepada kita semua.berbanding dengan filem melayu sekarang yang tah apa2 (maaf cakap memang aku kurang menonton filem2 melayu sekarang ni,kebanyakkan filemnya takda kualiti langsung!bukan nak memperlekehkan tapi tu lah hakikatnya)

Antara sebab banyak filem2 P.Ramlee ni menyelitkan unsur2 begini kerana ingin menyedarkan ada sesetengah dari kita ni yang berperangai tipikal begitu.segala adegan dan 'sindiran sinis'dalam filem ni memang memberikan kesedaran.antara scene yang aku suka :

-Masa Ramlee,Ajiz dan Sudin nak pegi mintak kerja kat Jalan Ampas,scene mereka dengan security guard singh tu yang singh tu sound "nama saja melayu,tapi adab pun taktau,worang belakang panggil woi woi,ingat saya ni batu ka?kayu ka?" dan lepas diorang bertiga tu nak pegi jumpa manager,datang sorang mamat ni tanya singh tu sambil cakap "ini macam punya muka mau jadi film star ke?"lepas tu singh tu cakap "lu pun satu la,baru mintak kerja lu sudah macam2 cakap,apa macam lu punya bangsa mau maju?"dia punya nasik dia makan,lu punya nasik lu makan,apa salah lu makan sama2" dialog tu betul2 meninggalkan kesan pada kita semua.

-Masa scene kat bilik/rumah sewa diorang yang bising dengan bunyi radio kuat tu,dengan "jolok motosikel ya bang"dengan si gemuk main trumpet tengah2 malam kuat2 tu,semua tu sebenarnya mesej yang ingin di sampaikan ialah,kita hidup berjiran kena la saling hormat menghormati dan bertimbang rasa.

-Scene P.Ramlee nak kahwin ngan cik salmah tapi takda duit,yang sudin nak tolong dapatkan duit guna batu hikmat dia tu tapi tak berjaya pasal kena sergah dengan manager kemat hasan..heheh..walaupun scene tu lawak ia sebenarnya menunjukkan semangat setiakawan dan tolong kawan di waktu susah adalah sifat yang terpuji sebenarnya.

Banyak lagi filem2 Allahyarham Tan Sri P.Ramlee ni yang memberi nasihat sebenarnya.setiap filem2 keluaran nya memang ada mesej2 positif yang di sampaikan,sebut je mana filem2 arahan beliau,semua ada terselit mesej yang berunsur nasihatkan?filem macam ni lah baru boleh di katakan "filem kita,wajah kita".kalau boleh,pengiat filem2 melayu sekarang ni buat lah filem macam P.Ramlee ni,jangan lah tak habis2 dengan gengsternya,lawak slapstiknya,hantu dan tahyulnya dan filem cintan yang merapu..
Pada aku,Allahyarham Tan Sri P.Ramlee adalah insan yang paling genius dan kreatif dalam dunia ni..


#Filem kita,wajah kita
 filem Razak Mohaideen wajah sapa?fikir sendiri lah beb..heheh..

Tuesday, 10 September 2013

Movie Di Hujung Minggu

The Iceman (2012)

Filem bercorak crime/thriller ni berdasarkan dari kisah benar seorang pembunuh upahan Amerika yang terkenal berasal dari Poland yang bernama Richard Kuklinski.filem ni bermula dengan kehidupan Richard di Amerika yang hanya bekerja di studio filem porno,dan kemudiannya beliau telah di upah oleh seorang mafia yang bernama Roy DeMeo untuk bekerja dengan beliau sebagai pembunuh upahan.kerjaya beliau sebagai 'contract killer' bermula pada era 50an.sehinggalah beliau berkahwin dan mempunyai anak,beliau tetap meneruskan kerjayanya sampai beliau di tangkap pada 1986.pada hari beliau di tangkap tu lah barulah isterinya tau apa kerja Richard ni yang sebenarnya..
Lakonan Michael Shannon (yang jadi General Zod dalam filem Man Of Steel) memang terbaik,aku suka ekspresi muka dia yang takda perasaan tu..heheh.filem ni juga di barisi oleh pelakon yang boleh di katakan popular juga seperti Chris Evans (Captain America) Winona Ryder,James Franco (Spiderman,Oz The Great And Powerful)dan Ray Liotta.

*4/5 filem ni memang di rekomen untuk anda


World War Z (2013)


Berdasarkan dari novel hasil tulisan Max Brooks keluaran tahun 2006.Brad Pitt yang dah lama tak muncul dengan filem baru akhirnya keluar dengan filem zombie pulak.Z tu maksudnya ialah zombie.mengisahkan Gerry(lakonan Brad Pitt)seorang bekas pekerja di UN (United Nations) yang terperangkap dalam kesesakkan lalu lintas di Philadelphia yang akhirnya menjadi huru hara dengan kehadiran berpuluh2 ribu zombie yang dah mula menyerang seluruh Amerika.puncanya dari sejenis virus yang di namakan 'spanish flu' yang mengakibatkan apabila seseorang terkena virus tersebut serta merta akan berubah menjadi zombie.virus ni merebak dengan cepat ke seluruh pelusuk dunia ibarat perang dunia ke 2.Gerry telah di arah kan untuk mencari punca virus tersebut dan telah menemui vaksin untuk menghalang dari virus tersebut merebak,dan vaksin untuk mengelak dari gigitan zombie tersebut ialah H1N1?

Filem ni takda lah menarik sangat kalau sesiapa yang dah biasa layan drama 'The Walking Dead' tu dengan filem2 zombie yang lain,tapi oleh kerana lakonan Brad Pitt yang sememangnya kita dah tau beliau memang pelakon versatile,aku tetap layan jugak la movie ni sampai habis..heheh..sesapa yang suka movie zombie dari Hollywood boleh la layan movie ni..

*3/5

Sunday, 8 September 2013

Berita Hairan



Ini siapa yang hilang daa..suamikah?atau ketam kah?..memang tak heran kalau orang gelar surat khabar ni "Berita Hairan" heheh...

#pic kredit to my best friend Azura Halid

Friday, 6 September 2013

Kerana 20sen..

Kami bising minyak naik bukan kerana benci Malaysia.

Tapi...
Kami bising sebab janji tak serupa bikin.
Kami bising sebab kesiankan rakyat marhaen.
Memang kau berduit.
Memang kau berharta.

Namun,
jauh di pelusuk sana,
ada yang menghitung syiling.

Ada yang bekerja teruk terkontang kanting.
Mereka tak ada slip gaji.
Jauh sekali socso mahupun kwsp.Kerjanya keluar pagi balik dinihari.

Dan kalian pula berbicara indah persis pujangga metropolis?
Hanya 20 sen?
Itu pun nak bising?
Kerja lah lebih kuat lagi?
Beribadatlah lebih lagi?
Untuk dimurahkan rezeki?

Ya...
Sembang kalian sembang mereka yang berharta.
Sembang kalian sembang orang yang penuh wibawa.

Sedangkan ada mereka yang facebook pun tiada.
Motor buruk hanya tunggu masa.

Kerja lebih kuat dari si sarjana muda.

Kerja lebih ikhlas dari si phd mahupun master.

Hanya untuk mulut mereka sekeluarga.

Begitu mudah kau kata
Salah mereka kerana tidak berusaha di zaman muda.

" Kalau itu sistem kehidupan. Aku rela jadi bodoh dari kalian.Kerana aku taknak hilang perikemanusiaan. "

Oleh : Nur Farah Liyana

Tuesday, 3 September 2013

Anthrax - State Of Euphoria LP (1988)


 Album ni rilis sama tahun dengan Metallica ..And Justice For All dan Megadeth So Far,So Good,So What! album State Of Euphoria ni walaupun kurang di beri perhatian oleh peminat metal(hanya berada di tempat ke 50 dalam carta Billboard) pada masa tu sebab album ni merubah sikit stail muzik Anthrax yang mungkin agak sukar di terima pada waktu tersebut,pada aku ni antara album klasik Anthrax yang terbaik.


Anthrax pada masa ni juga telah merubah penampilan mereka,tiada lagi etika pakaian thrash metal yang serba hitam,trademark cap senget tepi tu lah yang jadi trend dan ikutan band2 new wave dan group new wave pada penghujung era 80an dan awal 90an dulu.ingat New Kids On The Block?band EMF yang pernah popular dengan lagu 'The Unbelieveable' tu?semua ni pasal Scott Ian ni la yang start dulu (ni yang aku baca interview Anthrax kat intenet)


Senarai lagu dalam album ni.lagu Misery Loves Company berdasarkan dari novel Stephen King yang berjudul Misery,lagu Now It's Dark berinspirasikan dari filem Blue Velvet yang pernah di terbitkan pada tahun 1986 lagu ni kemudiannya di jadikan tema dalam game 'The Sims'.lagu yang betul2 popular dan menjadi pilihan sampai sekarang oleh peminat metal ialah lagu Be All,End All dan lagu Antisocial.lagu Antisocial sebenarnya lagu cover version band 'Trust' band hard rock dari France.

line up klasik Anthrax

Piring hitam legam State Of Euphoria.logo Megaforce Records,record company tempat Metallica dulu.

Lirik2 lagu dalam album ni..


Gambar band members Anthrax tahun 88.karikatur kat belakang lp tu sebenarnya parody yang di lukis oleh Mort Drucker untuk majalah Mad majalah humor popular kat US masa era 80an dulu.lebih kurang macam majalah Gila Gila kat sini dulu lah.
Apa pun album ni sebenarnya best,kalau nak dengar sound Anthrax era 80an,boleh dengar album ni.tshirt State Of Euphoria ni pun popular jugak.ramai dulu aku tengok mat2 rock pakai tshirt cover album ni.

                                       

Sunday, 1 September 2013

Merdeka kah Kita?


Merdeka kah kita..

-Pemikiran masih lagi di jajah,cara dan kehidupan kita masih lagi terikut2 kebaratan

-Masih lagi suka beburuk sangka terhadap orang lain

-Masih lagi berhasad dengki sesama sendiri

-Masih lagi meng'kasta'kan pergaulan dalam masyarakat.'kau orang bukan cendakiawan,bukan bijak pandai,setakat sekolah sampai darjah 6 tak layak berkawan dengan aku' (jari tengah aku tujukan untuk golongan ini)

-Masih lagi memandang rendah terhadap golongan miskin,umpama jijik sangat dari pandangan mata

-Suka merampas hak orang lain sama ada secara kasar atau pun halus walaupun tahu itu bukan hak milik  yang mutlak

-Masih lagi buta sejarah

-Masih lagi bersikap "racist" (ni aku tujukan pada semua kaum yang ada kat Malaysia ni)

-Suka membangga diri

-Suka sangat komplen sana sini.dia betul,dia ni salah,aku boleh buat jadi semua betul dalam negara ni (ni khas untuk politikus yang terlalu 'bijak pandai')

-Yang hanya tau 31 ogos tu hari kemerdekaan,tengok bunga api,tunggu detik 12 malam lepas tu terpekik telolong cakap Merdeka! Merdeka! (tu je la yang tau tiap2 tahun)

-Yang sambut malam merdeka dengan menogok minum keras dengan penuh "semangat patriotik"nya

-Masih lagi 'menjual agama'


Jika anda tidak ada sifat2 seperti di atas,bermakna anda telah "Merdeka" dari segi rohani,jasmani,minda dan jiwa anda.aku percaya,geng2 blog semua takda 'sifat terpuji' tu semuakan?pasal korang semua memang terbest dan Rock Ooo..heheh..

Selamat Menyambut Hari Merdeka yang ke 56 kepada semua rakyat Malaysia dan pembaca blog ini..

Allahyarham Leftenan Adnan Bin Saidi
1915 - 14 febuari 1942. Al Fatihah