Sunday, 30 October 2016

Cromok - Yours Truly ( 1996 ) Reissue 2016

Dah 20 tahun usia album ini..





Aku bukan lah peminat tegar Cromok,tetapi aku ada memiliki album terawal mereka seperti Image Of Purity,Forever In Time dan Yours Truly ini.album pertama mereka,Image Of Purity memang memberikan impak yang besar dalam industri muzik Malaysia pada ketika itu.kerana lagu Ulek Mayang yang di metalkan.sehinggakan ada antara kawan2 aku yang tak rock pun suka dengar lagu Ulek Mayang tu,tapi bila masuk part heavy tu diorang terus tak nak dengar dah..heheh.








Album ini juga Cromok menjemput Khalid Mobin (gitaris Rusty Blade) dan Zan (drummer Rusty Blade) sebagai pemuzik undangan.produksi untuk album ini juga antara yang terbaik kerana mastering nya di buat di Australia.yang paling best ialah sound bass drumnya yang padu ala Igor Cavalera dari Sepultura.permainan drum yang bagus dari Miji.kerja gitar dari diva Karl yang dah maestro tahap Ritchie Blackmore yang attitude nya macam Dave Mustaine.heheh..







Lagu lagu dalam album ini best2 juga.seperti 'Siblings','Stranger','IC','Castaway' dan 'Somewhere Anywhere' penuh dengan elemen thrash metal 80an dan 90an.sekurang2nya Cromok merupakan penyelamat dalam industri muzik Malaysia pada ketika itu yang tengah demam muzik 'alternatif' dan ramai penyanyi wanita pada waktu tu semua nak jadi 'Alanis Morrisette'.heheh..

Patut di miliki jika anda peminat muzik thrash metal klasik era 80an dan 90an.antara album terbaik Cromok dari segi sound dan susunan muziknya.

Monday, 24 October 2016

Sweet Charity Reissue

Dah lengkap album Sweet Charity aku..


cd sweet charity 88' je aku lupa letak



Aku kenal Sweet Charity melalui arwah ayah aku.beliau kerap memutarkan piring hitam album 'Pelarian' ketika pulang dari kerja atau ketika di hari cuti.Sweet Charity merupakan ikon rock melayu dari Singapura yang menjadi sumber inspirasi banyak band2 rock Malaysia pada era 80an.media Singapura dan Malaysia menggelarkan kumpulan ini sebagai 'Deep Purple' Singapura.pada aku muzik Sweet Charity lebih kuat pengaruh Led Zeppelin dan Uriah Heep tetapi dengan beridentitikan rock melayu.ketika zaman rock kangkang berada di puncak pada tahun 80an.

Kebanyakkan kumpulan2 rock melayu yang baru di tubuhkan memainkan lagu2 cover dari Sweet Charity seperti 'Batu','Penunggu','Zakiah','Terharu' dan beberapa lagu yang kerap di mainkan ketika pertandingan untuk mencari bakat baru dalam kumpulan rock.(bukan macam event sampah tu yang undi guna sms.muka lawa tapi walau suara ke laut pun dapat undi paling tinggi dia la juara)
Line up Sweet Charity memang ramai sebab kumpulan ni di tubuhkan pada penghujung 60an.lama betul tu.tapi line up klasik Sweet Charity paling aku suka ialah Ramli Sarip,Rosli Mohalim,(gitar hero legend ni) Sarwanie Ahmad,Syed Hassan Al-Attas dan Ahmad Jaafar.







Ok,album reissue yang terakhir di keluarkan minggu lalu ialah album 'Berita Gempa' di sertakan sekali dengan kotak ataupun 'boxset' tak boleh di panggil boxset pun sebenarnya..heheh.hanya kotak yang berlipat tapi bila di susun kesemua album Sweet Charity ni nampak menarik.









susunan album berterabur tak ikut tahun di terbitkan







Akhirnya complete dah.tunggu lepas 2-3 tahun boleh jual dengan harga lebih kejam dari kapitalis piring hitam dan kaset.heheh..






Thursday, 20 October 2016

The Conjuring 2 ( 2016 )

Sekuel daripada filem The Conjuring yang pernah di tayangkan pada tahun 2013 dahulu.





Filem seram Hollywood kini yang hanya boleh aku tonton dengan jalan cerita yang tak terlalu rumit sudah tentunya filem seram arahan James Wan,pengarah yang semakin popular di Hollywood.agak sukar juga nak jumpa filem seram terkini dengan jalan cerita yang bagus bersama dengan elemen seram yang betul2 seram sehingga memeranjatkan aku.(sehingga penamat cerita ni pun aku takda rasa terperanjat)

Untuk sekuel ini,masih mengekalkan watak yang sama seperti filem pertama.menampilkan pasangan suami isteri penyiasat paranormal iaitu Ed dan Lorraine Wilson.berdasarkan dari kisah benar berlatarkan pada tahun 1977, kali ini pasangan suami isteri ni cuma membongkar misteri rumah seorang ibu tunggal beranak empat iaitu Peggy Hodgson.rumah yang di diami oleh Peggy ni kerap di ganggu oleh entiti misteri yang telah lama tinggal di rumah itu.sehinggakan pegawai polis yang memeriksa di sekitar kawasan rumah tu pun di ganggu.ini menjadikan rumah yang di diami Peggy itu tiba2 popular di seluruh London.


Susunan jalan cerita,plot dan twist dalam filem ini masih boleh di layan.takda la teruk sangat.pada aku takla bosan dan ceritanya tak slow.babak ke babak yang mudah di fahami.ada pegkritik kata filem ni so-so je.mungkin dia bukan peminat filem seram kot.tapi setakat ini kalau nak melayan cerita hantu seram yang tak berbelit2 jalan ceritanya,boleh tonton Th Conjuring 2 ni.



Monday, 17 October 2016

Loving Born - Kekalkan ( 1988 ) Reissue 2016

Antara album rock melayu di zaman kegemilangan rock melayu dan inggeris pada tahun 1988.





Kumpulan Loving Born ini menurut apa yang aku baca dalam internet,mereka pernah menduduki tempat pertama dalam pertandingan Juara Rock di ekspo Malaysia Jalan TAR  kl.(kini bangunan yang di panggil Maju Junction)katanya kumpulan ni berasal dari Perak/Kuala Lumpur.aku pun tak pasti.memang tak tau sangat info pasal kumpulan ni.maklum la dulu masa album ni keluar pun aku masih lagi kanak kanak riang.heheh..







Untuk album 'Kekalkan' ini mengandungi 10 lagu,ada antaranya ciptaan komposer yang dah terkenal seperti Siso Kopratasa,Wanafisu (Wan Hanafi Su) dan ada juga ciptaan dari Loving Born sendiri.album yang di terbitkan oleh Eric Yeo (beliau ni penerbit yang agak popular juga untuk syarikat Polygram pada ketika itu)dan di rakamkan di studio paling legend dan canggih di Singapura pada ketika itu iaitu Lion Studio.antara studio rakaman legend yang menjadi impian kumpulan2 rock melayu nak rakamkan album.lebih kurang macam Morrisound Studio kat Florida la tempat impian band death/extreme metal nak rakam album,Sepultura juga berjaya mencapai impian nak rakam album kat studio ni.(album 'Arise' antara produksi paling best dalam banyak2 album Sepultura)







Antara lagu yang hit dalam album ini ialah lagu mid tempo yang jiwang tapi tak meleweh 'Terima Kasih',dan juga lagu hard rock 'Tanjung Puteri' lagu tradisi Johor yang telah di rock kan.pernah jadi kontroversi juga lagu ni sehinggakan telah di'gam' oleh RTM pada ketika itu kerana terlalu heavy..heheh.lagu yang lain pun boleh tahan best juga,seperti  lagu track pertama ciptaan Loving Born 'Kekalkan' lagu progresif rock ala Queensryche dan juga lagu 'Inikah Takdir Cinta Kita' juga mid tempo yang tak meleweh dan mendayu walaupun tajuk lagunya nampak terlalu jiwang.heheh..kreatif juga Loving Born ni buat lagu.kerja gitar dalam album ini pun boleh tahan menarik walaupun soundnya agak 'kering',biasa la studio era analog lagi kan masa ni.stail nyanyian penyanyinya yang ala 'Meatloaf' dan 'Ning Baizura versi lelaki' menambahkan keunikkan album ini.


Boleh cuba dengar album ini kalau anda tak kisah dengan soundnya..

Friday, 14 October 2016

Queen - Classic Queen (1992)

Antara album kompilasi terbaik dari Queen





Sesiapa yang biasa layan muzik rock era 70an-80an pasti kenal dan tahu kumpulan Queen ini.antara band progresif rock era 70an yang seangkatan dengan Deep Puple.Uriah Heep,Rush,Thin Lizzy dan UFO.antara yang menyebabkan kumpulan Queen ni unik ialah penyanyinya iaitu Freddie Mercury.Queen ni dah wujud sejak pada tahun 1970an lagi.tidak pernah bertukar anggota kumpulan,(hanya John Deacon je yang nak pencen main muzik)sehingga kini walaupun selepas kematian Freddie Mercury,Queen masih lagi aktif bersama penyanyi Adam Lambert.Queen juga merupakan sumber inspirasi bagi kumpulan progresif rock Indon iaitu Dewa 19.














Album ini menghimpunkan kesemua lagu2 hit Queen yang pernah di jadikan single dari tahun 1972 sehingga tahun 1990.antara lagu2 yang kerap aku dengar masa aku kecik2 dulu,memang banyak lagu Queen yang best2 sebenarnya.antaranya seperti lagu 'A Kind Of Magic' yang pernah di jadikan sountrack untuk filem 'Highlander'.lagu 'Bohemian Rhapsody' lagu yang paling popular sehingga kini.juga di jadikan sountrack untuk filem 'Suicide Squad' lagu duet bersama David Bowie 'Under Pressure' baru aku tau rupanya lagu 'Ice Ice Baby' dari Vanilla Ice ambil sample dari lagu ini.lagu yang hard rock 'Stone Cold Crazy' juga best.sehinggakan lagu ini di nyanyikan kembali oleh Metallica pada tahun 1991.









Lagu2 lain yang boleh tahan best seperti 'Radio Ga Ga' 'Tie Your Mother Down' 'Who Wants To Live Forever' dan lagu yang menaikkkan semangat 'The Show Must Go On'(solo Brian May dalam lagu ni best)Keseluruhannya lagu2 dalam album ni memang tak jemu di dengar.oleh kerana aku memang tak dapat nak kumpul semua album2 Queen,album ini dah cukup berbaloi untuk di miliki.




Pada anda yang nak cuba dengar progresif rock 70an bawaan Queen,atau pun anda peminat tegar kumpulan Dewa 19,boleh dengar album kompilasi Classic Queen ni.antara kompilasi yang best.

Wednesday, 12 October 2016

Sunday, 9 October 2016

Lagi Yang Terbaru




Pada awalnya cuma nak beli 2 album Ella tu je,tapi ternampak pulak cd Loving Born dengan Putra tu.aku beli jugak la..cuma kali ni ada jugak la rilisan yang lain tu tapi semua aku skip pasal semua band meleweh era 90an.


Dan yang bestnya dapat piring hitam Lefthanded Keadilan.







Dapat free poster lagi.Di riliskan dalam format piring hitam sempena 30 tahun album ini.dengar cerita hanya terdapat 500 salinan yang di pasarkan di Malaysia dan Singapura.
Vinyl ni pun aku tak buka lagi masih sealed.tak sempat nak melayan.dengar cerita selepas ini piring hitam Wings Hukum Karma pulak akan di riliskan.sedia kan je la duitnya..heheh

Friday, 7 October 2016

BlackRose s/t (1990) Reissue 2016

Album yang rilis pada penghujung tahun 1990 tapi amat popular pada tahun 91.





Album ni dulu memang menjadi pujaan gadis2 remaja pada tahun itu,sehinggakan budak2 perempuan kelas aku dulu siap ada poster Blackrose ni kat file dan buku sekolah..heheh.Blackrose yang di anggotai oleh Mario (bass),Jepp dan Bard (gitar) Shaarin (drum,bekas suami pelakon Ida Nerina dan kini berkahwin dengan pelakon dan pengacara Yasmin Hani) dan Ajin (vokalis) selain menyanyi Ajin juga berbakat dalam melukis seperti kakaknya kartunis Cabai (yang lukis kartun 3 Dara Pingitan dalam majalah Gila Gila) cover album pertama kumpulan 4U2C telah di lukis oleh Ajin.







Album ini agak unik kerana menampilkan stail muzik ala glam rock 80an macam Poison dan Guns N Roses.tapi dari segi imej aku tengok mereka lebih kepada Guns N Roses.tengok Mario tu pun dah macam Duff Mckagan.heheh..walaupun mereka terkenal dengan lagu 'Penantian' ciptaan Saari Amri,(lagu ni yang penerbit album mereka Zulkif nak jadikan single) mereka sebenarnya berbakat dalam penciptaan lagu.ini di akui sendiri oleh Zulkif dan juga Aziz Bakar ( pengurus BMG pada ketika itu)








Ok,kalau takda lagu 'Penantian' tu pun aku rasa album ni mesti boleh jual punya sebab lagu2 ciptaan anggota Blackrose pun boleh tahan sedap.antara lagu yang menarik seperti 'Perdaya' yang memang soud macam Poison,lagu 'Simfoni 14/2'(versi cd ni hanya 'Simfoni' je,pemalas betul tukang taip ni.dah la typo) yang catchy,lagu 'Arca' yang ala Skid Row dan lagu mid tempo 'Cinta Abadi'.dan lagu lain yang menarik seperti 'Aku Mercedes & Rock n Roll' ciptaan Zulkif.kerja gitar beliau dalam lagu ni agak menarik.dan satu lagu slow rock ciptaan M.Nasir yang berjudul 'Mawar Hitam' yang soundnya pure glam rock.pun best jugak.sayangnya selepas mereka tercalon dalam peringkat akhir Muzik Muzik 91,Ajin telah keluar dari kumpulan ini.
Antara album glam rock yang terbaik pernah di hasilkan walaupun rakamannya bukanlah band member Blackrose yang main.yang dah menjadi lipatan sejarah rock Malaysia.

Dari segi soundnya?malas nak cakap la..dengar la sendiri..

Lagi pasal Blackrose boleh tengok kat blog Berteromber DI SINI

Cerita pasal rakaman album ini dari Zulkif boleh tengok SINI dan KAT SINI