Monday, 22 August 2016

Bobby Soundtrack Vinyl (1973)

Antara lagu2 dari filem yang popular di seluruh India dan juga Malaysia pada era 70an yang lalu..




Aku memang tak tau sangat pasal filemnya,tapi menurut Wikipedia :

Bobby is a 1973 Bollywood romantic film directed by Raj Kapoor. It was wildly popular and widely imitated. It was the film d├ębut for Dimple Kapadia and the first leading role for Raj Kapoor's son, Rishi Kapoor.
The movie is a trend-setter in its own right. It introduced in Bollywood the genre of teenage romance with a rich-vs-poor clash as a backdrop. Numerous movies in the following years were inspired by this plot.
Indiatimes Movies ranks Bobby amongst the 'Top 25 Must See Bollywood Films.The film became a "blockbuster", was the top grossing hit of 1973, and became the second top grossing hit of the 1970s.

Ini bermakna filem ini merupakan filem remaja romantik ala macam filem Tan Sri P.Ramlee 'Antara Dua Darjat' tu la kan.kisah si miskin bercinta dengan perempuan anak orang kaya.di India sejak dahulu lagi memang  ada kastanya.ada yang kasta rendah,kaya,miskin dan macam2 kasta lagi.




senarai lagu.semua lagu dalam soundtrack ni memang popular suatu ketika dahulu








Makcik dan pakcik aku pernah cerita pasal kehebatan filem ni dulu,ada antara kawan2 nya pergi menonton filem ini sampai 7 kali (yelah zaman tu mana ada dvd pirate kan,internet pun belum wujud lagi kalau nak download) sehingga ada yang boleh hafal lagu2 di dalam filem ini,dulu memang aku pernah dengar lagu2 dari filem ini,masa aku kecik dulu tapi dalam bentuk cartridge cassette.(sila google kalau nak tau apa itu cartridge cassette)lagu2 nya memang masih lagi menjadi evergreen sehingga sekarang.tapi lagu2 dalam soundtrack ini bukanlah pelakon dalam filem tu yang nyanyi.lagu ini semuanya di nyanyikan oleh penyanyi lagenda India iaitu Lata Mangeshkar

p/s : sesekali layan lagu hindi pulak..heheh..

7 comments:

  1. Hum Tum Ek Kamre laa besh.. lagu konci pintu hotel..nasty dan music best doo

    ReplyDelete
  2. aku suka soundtrack ka ho na pyaar rohit mati ada kembar tu, sedap lagu2nya hahaha

    ReplyDelete
  3. Filem Bobby ni nemang legend la bro.. Dah jadi masterpiece Gitu.. Mak bapak aku bercinta dulu dulu pun ikut gaya dan trend diorang..hehe
    Aku pun suka lagu lagu dalam filem ni, Dan aku jugak suka pada ziana zain.. Kih kih
    BTW... Promote la sikit blog sendiri kan.. Haha

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. You are a lover of music. Respect sangat.
    and yes, that Lata is champion giler.
    kau tahu lagu Bodyguard yang meri teri tu.
    tu kan lagu kantoi, tu irama yang gereja2 di Romania orang alunkan. Anyway, aku explore lagu meri teri, then i think kat India, the original singer perform, dahsyat giler best sangat

    ReplyDelete
  6. disebabkn arwah mak aku minat filem ni la buat aku familiar dgn semua lagu2 dlm filem ni...

    ReplyDelete