Saturday, 11 May 2013

Michael Kiske - Past In Different Ways (2008)


Album solo ke 4 dari bekas vokalist Helloween ni yang telah di riliskan pada 9 mac 2008 telah memeranjatkan komuniti heavy metal.sebab sebelum ni Kiske ni penah cakap macam2 pasal muzik heavy metal,yang buat peminat beliau dan Helloween terkejut.
Jelas beliau untuk album ni : "on one hand shows that I don't reject my past just because I'm a different person today, and on the other hand it can maybe give people who were part of that past a different view at those songs. It's my music, I can still identify myself with its spirit...I generally brought each song down to its basics, threw out useless weight and sometimes changed the key to make them sound better as acoustics, and I was surprised how well they worked like that"

Untuk album ni yang berkonsepkan acoustic rock,Michael Kiske akhirnya menyanyikan kembali lagu2 ciptaan beliau ketika bersama Helloween dulu,yang di olah kembali stail muziknya kepada akustik dengan tempo yang perlahan.antara lagu yang ada dalam album ni :


1.You Always Walk Alone
2.We Got the Right
3.I Believe
4.Longing
5.Your Turn
6.Kids of the Century
7.In the Night
8.Going Home
9.A Little Time
10.When the Sinner
11.Different Ways (new track)

Lagu yang boleh masyuk kat telinga aku untuk versi baru ni hanya 'We Got The Right','In The Night' dan 'When The Sinner' je.tapi versi lama jugak yang best.lagu yang lain2 pun lagi sedap dengar yang versi lama..
Album ni kira ok2 je lah pada aku,mungkin juga album ni di riliskan untuk menyatakan 'permohonan maaf' beliau kepada peminat2 heavy metal agaknya..heheh
So,kalau rasa nak layan 'power metal' Kiske versi akustik,atau pada geng2 metal yang tak penah dengar album ni,boleh la cuba2 layan..


11 comments:

  1. alang2 buat akustik...aku harap dia rakam Windmill....sayangnya tak...frust...heheh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la..kalo lagu Windmill tu dia akustik kan mesti best

      Delete
  2. Aku suka tengok kat youtube rakaman2 live dia ngan unisonic.
    Best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia dha jilat ludah dia balik eh.dulu dok kutuk2 heavy metal..hehe

      Delete
  3. tunggu album unisonic...dah keluar ke belum?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah kot..yg versi sedut je belum..heheh..jgn mare bro,gurau jek

      Delete
  4. Versi sedut bos..jgn mare..heheh

    ReplyDelete
  5. Aiya tak aci la versi sedut hahaha...xdala gurau ajer bro

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheh..kat sini puas cari cd dia tak jumpa bro..

      Delete