Saturday, 14 April 2018

Helloween - Chameleon (1993)

Sempena kedatangan Helloween ke Malaysia..





Album yang di riliskan pada tahun 1993 ni merupakan album terakhir Michael Kiske (vokalis asal) bersama Helloween yang pada ketika melakukan tour promosi untuk album ni dia dan pemain drum Helloween yang asal iaitu Ingo  Schwichtenberg telah di tendang keluar atas sebab kegagalan album ini yang di katakan terlalu komersial dan hilangnya elemen power metal yang menjadi teras muzik mereka sejak di era 80an lagi.cuma Ingo ni tak boleh terima lagu 'Windmill' tu sebab terlalu pop sangat sehinggakan dia namakan lagu tu kepada 'Shitmill'..heheh.




Tapi pada aku album ni takda la teruk sangat pun,muziknya masih lagi metal cuma stailnya lebih kepada progresif ala Queensryche.sesiapa yang biasa dengar muzik Queensryche pasti suka jugak dengan album ni.dan album ini juga membuktikan Michael Kiske boleh menyanyi lagu slow/pop rock bukan hanya pada nada jeritan tinggi untuk lagu power metal je.selain dari itu kerja gitar Michael Weikath dan Roland Grapow juga menarik masih sama seperti dalam album-album Helloween yang sebelum ni.





Lagu-lagu dalam album ini yang best pada aku ialah :
'First Time' - lagu pembukaan trek pertama yang memang power.masih ada elemen power metal
'Giants' - juga lagu dengan elemen power metal
'Music' - eksperimental/progresif ala Queensryche ada di masukkan unsur orkestra sikit tapi best
'In The Night' - eksperimental/southern rock/country mengingatkan aku pada album Poison 'Native Tongue' juga di riliskan pada tahun yang sama
'Step Out Of Hell' - yang ni pun eksperimental & power metal 
'When The Sinner' - antara lagu yang peminat Helloween tak boleh terima tapi dah jadi komersial.memang takda langsung bunyi Helloween tapi lagu ni kira ok jugak la.






Walaupun dulu nya album ini tak di sukai oleh peminat tegar Helloween,aku pasti sekarang ni mesti ramai yang dah suka.lagi pulak sekarang ni Helloween dah pun reunion balik dengan band member asal.cuma hati aku ni berbelah bagi nak pergi ke tak konsert Helloween ni nanti walaupun dah tukar venue dalam kawasan kl.hari sabtu tu pulak aku kerja.tengoklah nanti macam mana..so sesiapa yang dah beli tiket tu harap kau orang semua enjoy the show.layan Helloween sambil makan lepat labu pun ok kan..heheh.

4 comments:

  1. dah sampai perenggan terakhir baru aku perasan rupanya blog rafi, mati-mati aku ingatkan blog bert... patutpun gaya penulisan lain macam, kah kah kah~ my bad

    ReplyDelete
  2. Dari dulu aku suka gambo cover album ni...simple.

    Kalaulah dorang buat tebiat main lagu Windmill 28hb ni...

    ReplyDelete
  3. boleh masuk dalam list kulit album metal paling minimalis

    ReplyDelete
  4. Cantik kulit albumnyA
    Rasa aku tak dpt trun tgk konsert mereka ni

    ReplyDelete