Sunday, 21 January 2018

King Diamond - The Eye (1990)

Antara album King Diamond tanpa Mickey Dee..



Macam aku pernah cakap sebelum ni,kebanyakkan album-album King Diamond merupakan concept album (penceritaan dalam lagu macam kita tengok filem seram) dan album 'The Eye' ini menurut kata King,berdasarkan dari kisah benar dan di olah sedikit jalan ceritanya berlatar belakangkan pada era pada tahun 1600an di Perancis dan cerita dalam album 'The Eye' ni memang menarik.cara penceritaannya pun sama seperti album-album King Diamond yang sebelum ini seperti 'Them','Abigail' dan 'Conspiracy' seperti biasa selain menyanyi,King Diamond juga merupakan 'voice acting' untuk setiap lagu.boleh gelak macam hantu,buat suara nenek tua dan suara garau macam raksaksa.hehe..

Kisah untuk album ni mengisahkan tentang seutas rantai leher yang di panggil 'The Eye'.

1.Eye Of The Witch
Lagu intro pertama ini mengisahkan tentang seseorang (taktau lelaki ke perempuan) dah terjumpa rantai 'The Eye' ni.bila dia dapat rantai ni je dia boleh nampak kejadian masa lampau.solo Andy LaRocque best.aku suka dengar.

2.The Trial(Chambre Ardente)
Kita di kenalkan dengan dua karakter dalam cerita ini iaitu Nicolas de la Reynie seorang ketua paderi dan juga Jeanne Dibasson yang di tuduh sebagai ahli sihir.orang yang jumpa rantai 'The Eye' ni tadi dapat tengok segala kejadian yang berlaku perbicaraan untuk menghukum Jeanne ni sebab beliau di katakan ahli sihir.intro yang berat pada awal lagu ala Black Sabbath memang menarik dan juga solo Andy yang mengikut mood lagu.









3.Burn
Akhirnya Jeanne di dapati bersalah dan di hukum bakar hidup hidup.kerja gitar Andy dan Pete Blakk part solo berharmoni tu aku suka dengar.best betul

4.Two Little Girls
Cara penceritaan kali ini menarik,lagunya pun ala 'twinkle twinkle little star' King nyanyi sambil buat suara budak kecik dan buat suara budak perempuan menjerit.ceritanya selepas ahli sihir ni hangus terbakar,2 budak perempuan ni terjumpa rantai 'The Eye' ni kat bekas tapak ahli sihir tu kena bakar ketika mereka berdua bermain kat kawasan tu

5.Into The Convent
Lagu kelima ini juga memperkenalkan karakter yang lain iaitu sister Madeleine Bavent dan Father David.nak di jadikan cerita Father David ni dah rogol sister Madeleine ni.lepas je Father David ni rogol Madeleine,kessokan harinya Father David ni mati kena bunuh dengan kuasa rantai 'The Eye' yang di pakai oleh Madeleine tu.mood lagu yang heavy sesuai dengan jalan cerita rogol dan bunuh ni..heheh




6.Father Picard
Setelah Father David mati,datang pulak Father Picard ni jadi ketua untuk ganti Father David,tapi dia ni pun sama jugak ada niat jahat.dia ada letak sesuatu dalam air minuman air suci yang orang kat gereja tu kena minum setiap ahad.sesiapa yang minum air tu mula dengar cakap Father Picard ni.sekali lagi solo berharmoni dari Pete dan Andy yang menarik dan best

7.Behind These Walls
Madeleine semakin rasa pelik apa yang berlaku dalam gereja tu dan dia juga rasa tak percaya dengan Father Picard tu.macam ada sesuatu yang tak kena dalam komuniti gereja tempat dia tinggal tu.lagu ni kalau takda lirik pun dah best.riff-riff yang menarik dan solo Andy memang tak payah cakap la dah memang power dalam lagu ni.

8.The Meetings
Father Picard dan semua ahli tertinggi gereja berkumpul termasuk la Madeleine.apa yang berlaku selepas itu ialah seorang bayi telah di bunuh untuk di jadikan korban ritual ajaran sesat Father Picard ni.memang kejam gila la Father Picard ni.solo gitar kali ini oleh Pete Blakk.solo dia pun power



9.Insanity
Intrumental akustik gitar dan solo dari Andy LaRoche.menarik kerja gitar dia.kira macam lagu latar untuk cerita ni lah.

10.1642 Imprisonment
Pada tahun 1642 ritual ajaran sesat mereka telah di ketahui umum dan mereka semua telah di tangkap dan di penjarakan atas kesalahan membunuh bayi dan kanak-kanak yang tidak berdosa termasuk la sister Madeleine yang telah buat pengakuan atas segala kejahatan yang Father Picard lakukan.cuma sayangnya lagu ni pendek hanya berdurasi 3 minit je.kalau panjang sikit dengan solo Andy tu mesti lagi best.

11.The Curse
Kembali ke zaman moden iaitu orang yang jumpa rantai 'The Eye' tadi pada track lagu pertama.sumpahan 'The Eye' tu dah pergi pada orang yang jumpa rantai tadi tu dan hidup dia tak tenteram.setiap kali dia tengok 'The Eye' tu setiap kali tu jugalah dia tengok satu persatu peristiwa yang terjadi dari rantai tu.lagu ni sekejap slow sekejap fast dengan solo bergulung-gulung dari Andy dan Pete.

Pada aku album ni memang 'complete package' la.kalau takda kerja gitar dari Andy dan Pete Blakk memang tak menjadi jalan cerita dalam album ni,juga cara King Diamond buat lagu dan stail vokal dia yang berubah ubah tu memang mencantikkan lagi cerita dalam album ni.jadi kalau anda inginkan cerita seram thriller tanpa gambar,boleh layan album 'The Eye' ni.memang terbaik.
Dan untuk pengetahuan pembaca blog album ni takda pun sebut pasal sembah setan semua tu.jangan nilai buku sebelum baca isinya.

8 comments:

  1. aku ingat beli versi kaset somewhere in 2001 waktu tengah dating kat sunway pyramid

    ReplyDelete
  2. Belum berjaya lagi kumpul semua album KD dgn MF. Album The Eye ni pn tkde lg

    ReplyDelete
  3. terbaik lah!!! sedap je baca review ni

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Yg ni tk dpt lp.tgh cari..heheh

      Delete
  5. menarik ni kalau buat filem macam Pink Floyd The Wall

    ReplyDelete
  6. thank you Xyrus kerana beri huraian setiap lagu dari pandangan mu. I like it so much.

    ReplyDelete