Monday, 11 January 2016

Live - Throwing Copper CD (1994)

Antara album 'rock alternatif' yang dah 22 tahun..




Seperti remaja lain pada tahun 1994,aku juga terkena tempias dan terpengaruh dengan muzik baru yang di labelkan sebagai 'grunge' dan 'alternative' muzik ni.pernah memiliki kasetnya pada tahun 94 dahulu kerana terpengaruh dengan review dari majalah 'Kerrang!' dan juga radio THR pada ketika itu kerap memutarkan lagu yang paling popular dalam album ini iaitu 'Selling The Drama'.'Throwing Copper' merupakan album kedua dari band ni.








Album ini bersama2 dengan album kumpulan Green Day 'Dookie' mendapat jualan tertinggi berjuta2 unit di Amerika dan di seluruh dunia.antara sebab utama aku menyukai band ini kerana stail muziknya mudah di hadam dan tak terlalu complicated macam Pearl Jam.oleh kerana ada nilai nostalgik,aku membeli kembali cd album ini di Amcorp Mall.untuk info band Live ini di anggotai oleh :
Patrick Dahlheimer – bass
Chad Gracey – drums
Ed Kowalczyk – vokal, rhythm gitar
Chad Taylor – gitar utama













Single yang hit dan mendapat rating tertinggi di carta Billboard ialah 'Selling The Drama','I Alone','Lightning Crashes' 'All Over You' dan 'White Discussion'.kesemua lagu dalam album ini ok boleh tahan best.vokal Ed Kowalczyk tu kadang kedengaran macam suara Eddie Vedder pulak.sayangnya Ed telah keluar dari band Live ini atas alasan masalah royalti.(lebih kurang sama kes macam Dave Lombardo la..)

Overall susunan muzik dalam album ni best la,moderate,mid tempo,boleh layan secara santai,kalau nak muzik yang relax waktu petang lepas balik keja boleh je layan album  'Throwing Copper' ni.dengar lagu2 dalam album ini sambil mengimbau kenangan lama memang syok la..heheh.


p/s : sori la review pendek je mata da ngantuk..

6 comments:

  1. aku dulu cuma kena tempias dookie dan smash...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama dengan...tak pernah dengar album ni...

      Delete
  2. fuh, ni album memang best,

    first time aku dengar keset trough walkman kawan aku..
    aku tengok kompius, ni album Throwing Copper Live, kenapa lagu tak LIVE?

    rupanya nama group LIVE hahahah

    LIVE (EVIL)

    ReplyDelete
  3. Errr... pernah nampak album cover je.
    haha

    ReplyDelete
  4. ohya aku ingatkan live album hehe

    ReplyDelete
  5. Cover dia tu ade maksud tersirat tu..

    ReplyDelete